ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η Περιφέρεια Κρήτης θέλει να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος της δακοκτονίας

0

Η Περιφέρεια Κρήτης κατέθεσε πρόταση για ν’ αναλάβει την δακοκτονία με έγγραφο που υπογράφει και έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Θέλουμε να συμβάλλουμε στη λύση του προβλήματος και με βάση την εμπειρία που έχουμε από την μέχρι τώρα εφαρμογή του Προγράμματος Δακοκτονίας, καταθέσαμε συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, στοχεύοντας στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε αυτήν, λάβαμε υπόψη τις προτάσεις των μελών της Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης και με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Προγράμματος Δακοκτονίας», δηλώνει ο κ. Χνάρης.

Συνοπτικά, Περιφέρεια Κρήτης, προτείνει προς το Υπουργείο:

  • Αξιοποιώντας τις διατιθέμενες από τους κεντρικούς πόρους πιστώσεις, την ανάληψη της συνολικής διαχείρισης του προγράμματος Δακοκτονίας. Η πρόταση είναι σύννομη με τις διατάξεις του Ν3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης».
  • Ανάληψη από την Περιφέρεια Κρήτης των αρμοδιοτήτων που αφορούν, στην προμήθεια των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και ελκυστικών ουσιών (διαγωνισμός προμήθειας υλικών) καθώς και εκείνων που αφορούν, στις διαδικασίες κατανομής-πρόσληψης εποχιακού προσωπικού στις Περιφερειακές Ενότητες. Ο αριθμός των τομεαρχών  και ο συνολικός χρόνος απασχόλησης τους να ορίζεται από την  Περιφέρεια.
  • Την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την διασφάλιση της έγκαιρης έναρξης των διαδικασιών
  • Την υποστήριξη της έρευνας με έμφαση στην αναζήτηση και εφαρμογή κατάλληλων δραστικών ουσιών με σκοπό την μεγίστη αποτελεσματικότητα και την αποφυγή ανθεκτικότητας του εντόμου στα εντομοκτόνα .
  • Την αύξηση των πιστώσεων που διατίθενται στην Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να καλύπτονται τουλάχιστο 6-8 ψεκασμοί, με δεδομένο ότι: οι επικρατούσες εδαφο-κλιματικές συνθήκες εννοούν την ανάπτυξη των δακοπληθυσμών και ο αριθμός των ελαιοδέντρων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας υπολείπεται σημαντικά των υφισταμένων ελαιοδέντρων.

Ιστορικό

Η Ομάδα Εργασίας για τη Δακοκτονία της Περιφέρεια Κρήτης συγκροτήθηκε με την με αρ. πρωτ. 239444/10-11-2017 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης (Παράρτημα Ι). Έργο της επιτροπής ορίστηκε η ανάπτυξη και κατάθεση προτάσεων σχετικά με το σχεδιασμό και τις εφαρμοζόμενες μεθόδους του Προγράμματος Δακοκτονίας, καθώς και του τρόπου υλοποίησης αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης, με σκοπό την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του Προγράμματος.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3 συναντήσεις των μελών της ομάδας εργασίας, από το Νοέμβριο του 2017 έως Φεβρουάριο 2018 και μία ενημερωτική ημερίδα (10/5/2018) προς τους επόπτες δακοκτονίας και άλλους ενδιαφερόμενους, στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών που αφορούν το  δάκο και την αντιμετώπισή του.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ

Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τα σημαντικότερα προβλήματα του Προγράμματος Δακοκτονίας, όπως καταγράφηκαν από την Ομάδα εργασίας αφορούν:

  1. στην ελλειμματική χρηματοδότηση-μη επάρκεια πιστώσεων για την εκτέλεση του απαιτούμενου αριθμού ψεκασμών, την κάλυψη αμοιβών των εργολάβων ψεκασμών και παγιδοθεσίας, την πρόσληψη ικανού αριθμού προσωπικού, την εκπαίδευση/επιμόρφωση του συνόλου του εμπλεκόμενου ανθρώπινου δυναμικού και το σωστό έλεγχο και διαχείριση του Προγράμματος,
  2. καθυστερήσεις στην κατανομή των πιστώσεων για την προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τις διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης παγιδοθεσίας , ψεκασμών και προσλήψεων προσωπικού, με αποτέλεσμα την μη έγκαιρη υλοποίηση  των ψεκασμών κ.α.

iii.            στην έλλειψη πλαισίου για τον διαρκή εκσυγχρονισμό του προγράμματος,  των μεθόδων καταπολέμησης, ελέγχου και διαχείρισης του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Για την αντιμετώπιση τους απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων-υπηρεσιών, των εκπαιδευτικών-ερευνητικών ιδρυμάτων και των παραγώγων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τα μέλη της Ομάδας εργασίας κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των καταγεγραμμένων προβλημάτων οι οποίες αφορούν στην υλοποίηση-χρηματοδότηση ερευνητικών εργασιών που εν δυνάμει απαντούν σε επιμέρους προβλήματα και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Οι ερευνητικές προτάσεις ανά κατηγορία θεματικής ενότητας των προβλημάτων παρουσιάζονται και αναλύονται ως παρακάτω:

Διαδικασίες και Χρηματοδότηση

Η πρόταση αφορά στην καταγραφή και ανάλυση των υφιστάμενων διαδικασιών προμήθειας  υλικών δακοκτονίας, ανάθεσης ψεκασμών και παγιδοθεσίας, στην πρόσληψη προσωπικού καθώς και στην εν γένει χρηματοδότηση του Προγράμματος. Συγκεκριμένα προτείνεται η σύνταξη μελετών: i. για την περιγραφή των εφαρμοζόμενων διαδικασιών χρηματοδότησης, προμήθειας υλικών δακοκτονίας και προσλήψεων και την ανάδειξη των προβλημάτων που απορρέουν από αυτές και ii. για ανάδειξη της επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών και του ανάγλυφου της Κρήτης στην ανάπτυξη και δράση αυξημένων πληθυσμών δάκου, το οποίο επιδρά καθοριστικά στον αυξημένο αριθμό των απαιτούμενων ψεκασμών.

Σκοπός των παραπάνω είναι η σύνταξη σε βάθος χρόνου ενός συνοπτικού και περιεκτικού εγγράφου προς τα αρμόδια Υπουργεία Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και Υπουργείο Εσωτερικών με το οποίο θα τεκμηριώνονται:

             η αναγκαιότητα αύξησης το ποσού που πιστώνεται στην Περιφέρεια Κρήτης,

             η ανάθεση της συνολικής διαχείρισης των πιστώσεων του προϋπολογισμού που προορίζονται για την Περιφέρεια Κρήτης από την ίδια την Περιφέρεια,

             η ανάληψη από την Περιφέρεια Κρήτης των αρμοδιοτήτων που αφορούν  στην προμήθεια των φυτοπροστατευτικού σκευασμάτων και ελκυστικών ουσιών (διαγωνισμός προμήθειας υλικών), καθώς και εκείνων που αφορούν στις διαδικασίες κατανομής-πρόσληψης εποχιακού προσωπικού,

Δυνατότητα και Φορέας/εις υλοποίησης :

Οι δράσεις είναι εφικτό να υλοποιηθούν από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) σε συνεργασία με τις  Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και τα Ερευνητικά Ιδρύματα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  1. Σύνταξη εγγράφου από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) προς τα αρμόδια Υπουργεία, με την οποία θα τεκμηριώνονται προτάσεις για α. την ανάληψη της διαχείρισης των πιστώσεων του Προγράμματος που προορίζονται για την Περιφέρεια Κρήτης και β. η ανάληψη από την Περιφέρεια Κρήτης των αρμοδιοτήτων που αφορούν στην προμήθεια των υλικών δακοκτονίας και στις διαδικασίες κατανομής-πρόσληψης εποχιακού προσωπικού.
  2. Σύνταξη υποστηριχτικών μελετών που αναδεικνύουν τη δυσλειτουργία και την αναποτελεσματικότητα των υφιστάμενων διαδικασιών, καθώς και την ανεπαρκή χρηματοδότηση. Η μελέτες θα συνταχθούν από τη ΔΑΟ σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και τα Εκπαιδευτικά- Ερευνητικά Ιδρύματα.

iii.            Συνέχιση και υποστήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας σε θέματα που αφορούν στην  βελτιστοποίηση των μεθόδων υλοποίησης, ελέγχου και παρακολούθησης του Προγράμματος Δακοκτονίας. Χρηματοδότηση τους από το πρόγραμμα συγκριτικών πειραματικών εργασιών του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ή/και την RIS3 Crete.

  1. Περεταίρω διερεύνηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στα παραπάνω πεδία και εξαγωγή συμπερασμάτων για την κατάθεση τελικών προτάσεων βελτιστοποίησης του Προγράμματος προς τα αρμόδια Υπουργεία.
  2. Διερεύνηση για τη δημιουργία πιλοτικού ελαιώνα στην Περιφέρεια Κρήτης στο οποίο θα υλοποιείται διαχρονικά εφαρμοσμένη έρευνα από τα ερευνητικά-εκπαιδευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας σχετικά με τις μεθόδους-υλικά παρακολούθησης και καταπολέμησης του δάκου με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος δακοκτονίας.
  3. Ορισμός συναντήσεων των μελών της Ομάδας εργασίας για τη Δακοκτονία, μετά των πέρας του τρέχοντος προγράμματος, με σκοπό την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του και τον καθορισμό των μελλοντικών παρεμβάσεων προς τα αρμόδια Υπουργεία, τους εμπλεκόμενους φορείς και παραγωγούς.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ