ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Μ. Βλατάκης: «Να αφήσουμε πίσω μας την Thomas Cook»

0

Στις εργασίες της ετήσιας Συνόδου του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Galaxy, μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Μιχάλης Βλατάκης δίνοντας το στίγμα της νέας σεζόν για τον τουρισμό της Κρήτης.

Την τοποθέτησή του μονοπώλησαν οι εξελίξεις στο ζήτημα της κατάρρευσης της «Thomas Cook» αλλά και τα μηνύματα που έρχονται από τη Διεθνή Έκθεση World Travel Market του Λονδίνου.

«Αναμενόμενα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, πιέζουμε για περισσότερα»

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα στον κρητικό τουρισμό μετά την κατάρρευση της Thomas Cook ο κ. Βλατάκης είπε χαρακτηριστικά: «Ας το αφήσουμε πίσω. Ό,τι έγινε έγινε. Ας μην είμαστε μοιρολάτρες και να αφήσουμε την αγορά να μας φέρει πίσω όσα χάσαμε».

Ειδικότερα, για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως η αναβολή καταβολής του ΦΠΑ σε αντιστοιχία με το εύρος της έκθεσης στον tour operator ο κ. Βλατάκης έκανε λόγο για «αναμενόμενη πρακτική» και σημείωσε «πιέζουμε για κάτι περισσότερο αλλά το μόνο που παίρνουμε είναι λόγια παρηγοριάς».

Σημείωσε, ακόμη, ότι στη διάρκεια επαφών των τουριστικών πρακτόρων με τους δημάρχους των τουριστικών περιοχών, προτείνεται να ακολουθηθεί η πρακτική της Δημοτικής Αρχής Ρόδου, που πίστωσε στην Thomas Cook όλους τους δημοτικούς φόρους των πελατών που εκτέθηκαν.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βλατάκης σημείωσε ότι δικηγορικό γραφείο στη Γερμανία προχωρεί σε κινήσεις για ομαδικές αγωγές αναφορικά με τα ανεξόφλητα τιμολόγια.

Θετικά τα μηνύματα από το Λονδίνο

Όσον αφορά στην πρόσφατη διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου, ο κ. Βλατάκης τόνισε ότι τα μηνύματα που έρχονται είναι θετικά από τους tour operators. «Το brexit» σημείωσε «δεν επηρεάζει προς το παρόν τη διάθεση των Βρετανών επισκεπτών να κλείσουν τις διακοπές τους. Αντιθέτως, αυτό που επιδιώκουν είναι να αγοράσουν εγκαίρως τα τουριστικά πακέτα τους, φοβούμενοι αλλαγές στην ισοτιμία αλλά και την αναπόφευκτη άνοδο τιμών».

Προβληματισμός για τις κενές θέσεις

Μιλώντας στους παριστάμενους Διευθυντές Ξενοδοχείων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Βρετανών πρακτόρων, σύμφωνα με τις οποίες την τουριστικά χρονιά που μόλις πέρασε υπήρξαν κενές θέσεις. «Πάντα, όταν ακούω για κενές θέσεις ανησυχώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλατάκης «γιατί την πληρώνει ο προορισμός την επόμενη τουριστική χρονιά».

Μιλώντας για τους τουριστικούς στόχους της Κρήτης σημείωσε με έμφαση: «Δύο είναι τα πράγματα που πρέπει να μας απασχολούν. Πώς θα διατηρήσουμε σε ζήτηση τον προορισμό μας και πώς θα μετατρέψουμε τη ζήτηση αυτή σε άφιξη. Στη ζήτηση φαίνεται να βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο γιατί η Κρήτη παραμένει δημοφιλής σε όλες τις πλατφόρμες».

Έτσι, το ζητούμενο που διαμορφώνεται με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι αν το κενό της Thomas Cook την Κρήτη καλυφθεί από τους μεγάλους tour operators. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βλατάκης σημείωσε «η σεζόν του 2020 περιμένω να είναι μια … κουζουλή σεζόν!».

Ο ηλεκτρονικός ναυαγοσώστης

Στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας Συνόδου του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, παρουσιάστηκε και το σύστημα του ηλεκτρονικού ναυαγοσώστη, ένα σύστημα ασφαλείας e-lifeguard, με το οποίο οι ξενοδόχοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους επισκέπτες τους αποτελεσματική προστασία από ενδεχόμενο πνιγμό όταν χρησιμοποιούν τις πισίνες της μονάδας, και ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

Ο ηλεκτρονικός ναυαγοσώστης αποτελείται από ψηφιακά περιφερειακά συστήματα και λογισμικό, μέσω των οποίων όταν ο αλγόριθμος της κάμερας εντοπίσει παραβίαση της περιμέτρου της πισίνας από άνθρωπο, τότε μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών, ενεργοποιείται μήνυμα προειδοποίησης (σε γλώσσα ανάλογα με την προέλευση των επισκεπτών) στον χώρο της πισίνας και ειδοποιούνται αφενός ο υπεύθυνος ασφαλείας και το σχετικό βοηθητικό προσωπικό και αφετέρου, ανά περίπτωση, το ΕΚΑΒ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ