ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νότια Ρεθύμνου και Χανίων τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

0

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟ

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

«Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα νότια του Ρεθύμνου και νότια των Χανίων» υποστήριξε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο διακεκριμένος επιστήμονας Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά. Αφορμή τα δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, που είδαν το φως της δημοσιότητας την π. Πέμπτη, οπότε έγινε λόγος για κοίτασμα «μαμούθ» νότια της Κρήτης.

Ειδικότερα, γίνεται λόγος για γεωλογική δομή, που πιθανόν να κρύβει κοίτασμα φυσικού αερίου μεγέθους 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων, που ξεπερνούν εκείνα του Ισραήλ, το «Λεβιάθαν» (22 τρισ. κυβικά πόδια) και το «Ταμάρ» (10 τρισ. κυβικά πόδια). «Αυτός είναι ένας από τους 19 στόχους που έχει δώσει η Ελλάδα προς έρευνα» υποστήριξε ο καθηγητής στην εφημερίδα μας, ο οποίος πρώτος μαζί με τους καθηγητές κ.κ. Ηλία Κονοφάγο και Νίκο Λυγερό, είχαν υποστηρίξει για τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη ήδη από το 2012 -13. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Αυτό που έχω να πω, είναι πως υπάρχουν νότια του Ρεθύμνου και νότια των Χανίων  πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα. Μάλιστα, τα κοιτάσματα νότια από το Ρέθυμνο και κάτω από τα Χανιά είναι 30 φορές μεγαλύτερα από αυτό που ανακοινώθηκε».

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ

Σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη υποθαλάσσιου κοιτάσματος τύπου Ζορ στον ελλαδικό χώρο εμφανίζουν οι σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ. Η είδηση προέκυψε από την παρουσίαση που έκανε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου στην κλειστή συζήτηση που διοργάνωσε την Τετάρτη το think tank «Κύκλος Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, μετά την κύρωση των σχετικών συμβάσεων. Ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε στη συζήτηση σεισμικές απεικονίσεις του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015 και άλλαξε τα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, οι οποίες είναι παρόμοιες με την αποκαλούμενη Δομή Τάλως που ανέδειξαν τα σεισμικά δεδομένα των ΕΛΠΕ σε περιοχή που τους έχει παραχωρηθεί, την οποία δεν αποκάλυψε.

Τα ΕΛΠΕ προγραμματίζουν νέες σεισμικές έρευνες στην περιοχή για την επιβεβαίωση του κοιτάσματος φυσικού αερίου. Η ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κ.μ. αερίου, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για 70 χρόνια, δεδομένου ότι η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τα 4 δισ. κ.μ. αερίου. Πιθανή ύπαρξη ενός τέτοιου μεγέθους κοιτάσματος επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν για κοιτάσματα τύπου Zoρ στην ελληνική ΑΟΖ και αναβαθμίζει τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων στην οποία έχουν τοποθετηθεί ήδη μεγάλες πολυεθνικές, όπως η  ΕxxonMobil, η Total και η Repsol αλλά και μεσαίου μεγέθους, όπως η Εdison.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ;

Ο Γιάννης Γρηγορίου δεν αποκάλυψε που ακριβώς βρίσκεται αυτό το κοίτασμα. Κάποια δημοσιεύματα έδωσαν το σημείο «Ταλως» νοτιοδυτικά των Χανίων στην θαλάσσια περιοχή προς τα Κύθηρα. Ο καθηγητής κ. Αντώνης Φώσκολος, θεωρεί πως πιθανότατα πρόκειται για κοίτασμα νότια της Ιεράπετρας, το οποίο εκείνος και οι καθηγητές Κονοφάγος και Λυγερός ονόμαζαν «Μίνωας».

Εφόσον, πάντως πρόκειται για νοτιοδυτικά των Χανίων, ο καθηγητής Φώσκολος είχε υποστηρίξει σε άρθρο του στις 26 Ιουνίου 2019  τα εξής : « Οι τουλάχιστον δέκα στόχοι που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, επαρχίες Καστελίου και Κανδάνου-Σελίνου, νομός Χανίων, με έκταση 22,6 φορές μεγαλύτερη του "Ζορ", μπορεί να έχουν αποθέματα, αν υπάρχει η ίδια πληρότητα σε φυσικό αέριο, (400 μέτρα φυσικού αερίου επικαθήμενα σε 300 μέτρα θαλασσινού νερού) όπως το κοίτασμα "Ζορ", της τάξης των 678 τρισ. κυβικών ποδιών ήτοι 19,2 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η έρευνα, τελικά, θα δείξει πόσα είναι τα πραγματικά αποθέματα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το φυσικό αέριο επικάθεται στο θαλασσινό νερό για 4.000.000 χρόνια. Το γεγονός αυτό δείχνει, για όσους φοβούνται τυχόν μόλυνση του περιβάλλοντος, ότι το φυσικό αέριο είναι δυσδιάλυτο στο νερό, άρα κατά την άντλησή του μία πιθανή αστοχία δεν πρόκειται ποτέ να προκαλέσει περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Αν η έρευνα δείξει την ίδια πληρότητα με το "Ζορ", τότε η αξία των αποθεμάτων ανέρχεται σε περίπου 5,42 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων το 20% πηγαίνει στο ελληνικό δημόσιο και το 5% στις περιφέρειες (νόμος Μανιάτη 4001/2011). Ανάλογα με το πώς οι πετρελαϊκές εταιρείες και το ελληνικό κράτος θα αποφασίσουν τους τρόπους εξαγωγής φυσικού αερίου στην ΕΕ, με αγωγούς, ή υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα μπορούμε να εξάγουμε ποσότητες της τάξης των 100 δισ κυβικών μέτρων ανά έτος για 190 χρόνια. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 644.000.000 βαρέλια ισοδυνάμου αργού πετρελαίου ετησίως ήτοι με παραγωγή 1.764.000 βαρελιών ημερησίως.»

ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΥΠΟΜΟΝΗ

Στο μεταξύ, Υπομονή συνιστούν, τα Ελληνικά Πετρέλαια, σχολιάζοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εντοπίστηκε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

«Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο» τονίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες.

Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων. Σαν Ελληνικά Πετρέλαια, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ