ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου - Αμαρίου για την Ελαιοκομική περίοδος 2019 - 2020

0

Οι ελαιοπαραγωγοί του Δ.Δ. Πλατάνου του Δήμου Αμαρίου είναι σε πλήρη απόγνωση, για τους παρακάτω λόγους:

1) Η αναποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου για το 2019.

2) Η παρατεταμένη ανομβρία του Φθινοπώρου (έργα άρδευσης δεν υπάρχουν).

3) Η κακοκαιρία της 13ης του μήνα, με το όνομα «Βικτώρια», ήρθε να συμπληρώσει το σκηνικό.

Η έντονη βροχόπτωση είχε αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νεροπαρσές σε αγροτικούς δρόμους και χωράφια, που μαζί με φερτά υλικά σε πολλά ελαιόφυτα δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. Σκεπάστηκαν ελαιόδιχτα συλλογής ελαιοκάρπου χονδρολιάς. Το χαλάζι που έπεσε, σε μέγεθος φουντουκιού ή μικρού κάστανου, ράβδισε τον καρπό στις ελιές, που θα μάζευαν οι ελαιοπαραγωγοί. Στα λιόφυτα ψιλολιάς το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο, γιατί αυτές ούτε με τα χέρια δε μαζεύονται.

Η άστοχη δακοκτονία και η έντονη χαλαζόπτωση σε πολλές περιοχές έριξαν κάτω τα 2/3 της παραγωγής.

Καλούμε λοιπόν τον ΕΛΓΑ, τον οποίο εμείς πληρώνουμε, να προβεί άμεσα στην καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών. Απαιτούμε:

  1. Για το δάκο: Αναπλήρωση του πραγματικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ζημιάς από το δάκο. Να γίνεται η δακοκτονία με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και να καταργηθεί το χαράτσι του 2% με το οποίο επιβαρύνονται οι παραγωγοί.
  2. Για τον ΕΛΓΑ: Ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει το 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυσική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ