ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Προβλήματα στην Κρήτη με την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων

0

Μέχρι τέλος του χρόνου θα καταργηθούν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία - Συστήνεται κεντρικό κτηματολογικό γραφείο στο Ηράκλειο που θα αναλάβει όλη την Κρήτη

Πολλά προβλήματα έχει φέρει ο νόμος 4512/2018 που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναφορικά με την κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων της χώρας και την σύσταση κάποιων κεντρικών κτηματολογικών γραφείων. Το θέμα έφερε στο προσκήνιο στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, η νομικός και δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Γρηγόρη Αρχοντάκη, ‘’Μαζί για τα Χανιά, της επόμενης ημέρας’’, Νίκη Αποστολάκη, η οποία τόνισε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να θορυβήσει τον δήμο Χανίων και να ληφθούν άμεσα μέτρα.

«Υπήρχε ένας νόμος από την προηγούμενη κυβέρνηση, που έλεγε ότι θα καταργηθούν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία και θα μεταφερθούν όλα στο Ηράκλειο. Δημιουργείται λοιπόν, ένα τεράστιο πρόβλημα, ειδικά σε περιοχές που έχουν, παλιά ανταλλάξιμα ακίνητα, διότι, υποτίθεται ότι θα μπορούμε να κάνουμε έρευνα από τα Χανιά αλλά δεν θα μπορούμε να επιλύουμε τα θέματα. Ο δήμος Χανίων, θα πρέπει να αναλάβει μία πρωτοβουλία μαζί με τα κτηματολόγια και το ΤΕΕ, για να αποτραπεί αυτή η απόφαση».

Στο flashnews.gr, μίλησε και ο νομικός Διονύσης Βολάνης, ο οποίος είχε κάνει προσφυγή στο ΣτΕ για την συγκεκριμένη απόφαση αναφέροντας ότι «στις 30 του Σεπτέμβρη είχε δημοσιευτεί μία απόφαση του ΣτΕ, η 1757/2019, επί μίας προσφυγής, που είχε ασκήσει η ένωση αμίσθων υποθηκοφυλάκων και άλλοι 60 άμισθοι υποθηκοφύλακες και ζητούσαμε όλοι μαζί να ακυρωθεί ο νόμος 4512/2018 που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο συγκεκριμένος νόμος έλεγε ότι καταργούνται όλα τα υποθηκοφυλάκεια της χώρας και συστήνονται για όλη την Ελλάδα κάποια κεντρικά κτηματολογικά γραφεία. Ειδικά για την Κρήτη, προβλέπεται να υπάρχει ένα κτηματολογικό γραφείο για όλη το νησί, με έδρα το Ηράκλειο. Αυτό αυτομάτως σημαίνει, πως οποιοδήποτε, συμβόλαιο συντάσσεται στην Κρήτη, ο νομικός και τεχνικός του έλεγχος θα γίνεται από αυτό το γραφείο. Παράλληλα, όσα λάθη υπάρχουν και διορθώσεις των ορίων των γεωτεμαχίων, θα επιλύονται πάλι από το ίδιο γραφείο».

Δυσκολίες με τις περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο κτηματολόγιο

Ο κ. Βολάνης, ανέφερε επίσης ότι στο κτηματολόγιο έχουν ενταχθεί, μικρές περιοχές, από τον νομό Χανίων που κάποιες έχει αναλάβει το κτηματολογικό γραφείο Ελευθερίου Βενιζέλου όπως τα Περβόλια, τα Κουνουπιδιανά, τα Νεροκούρου, οι Μουρνιές, ο Σταλός ωστόσο, ο υπόλοιπος νομός είναι εκτός κτηματολογίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργούνται τεράστιες δυσκολίες, καθώς με το να συγκεντρώνονται ο έλεγχος όλων των συμβολαίων , που θα συντάσσονται στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, ο χρόνος που θα διενεργείται ο έλεγχος και θα είναι πολύ μεγάλος και «ο κάθε ιδιώτης θα παίρνει τελικά το πιστοποιητικό καθυστερημένα, όπως και θα καθυστερεί και η επίλυση άλλων προβλημάτων που προκύπτουν από την κακή κτηματογράφηση που έχει γίνει. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλά σοβαρά λάθη στην κτηματογράφηση, δεν έχουν αποτυπωθεί σωστά οι δρόμοι, τα ρέματα, οι ποταμοί, αλλά και κοινόχρηστες εκτάσεις, όπως αιγιαλοί, πέραν βέβαια των λαθών στα όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών, που έχουν οι ιδιώτες μεταξύ τους».

Παράλληλα, ο κ. Βολάνης, τόνισε ότι με τις αγροτικές περιοχές που δεν είναι ακόμα στο κτηματολόγιο (η ενδοχώρα που είναι ορεινή και ημιορεινή), δημιουργούνται νέα προβλήματα καθώς «σε αυτές τις περιοχές οι άνθρωποι δεν έχουν κάνει πολλά συμβόλαια, αφού οι περισσότερες ιδιοκτησίες, ανήκουν στον κόσμο με χρησικτησία ή με συμβόλαια που οι εκτάσεις των ακινήτων έχουν ορισθεί κατά προσέγγιση, όπως στα Σφακιά, στα Κεραμειά, στην Κίσσαμο, στο Σέλινο. Αυτές οι περιοχές δεν έχουν μπει ακόμα στο κτηματολόγιο. Δεν γίνεται λοιπόν τα προβλήματα να επιλύονται από ένα γραφείο κεντρικά στο Ηράκλειο ούτε καν από ένα νομό. Ο ίδιος νόμος προβλέπει και ένα υποκατάστημα σε ένα νομό, όπου όμως το υποκατάστημα αυτό δεν θα έχει δικαίωμα να ελέγχει πράξεις, να κάνει δηλαδή νομικό και τεχνικό έλεγχο, αλλά μόνο να εκδίδει πιστοποιητικά ή να γίνονται έρευνες από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους».

Προβλήματα και με τις περιοχές που πρόκειται να μπουν στο κτηματολόγιο

Σύμφωνα με τον κ. Βολάνη, οι περιοχές που πρόκειται να μπουν στο κτηματολόγιο είναι πολύ πιο δύσκολες στην αποτύπωση τους και τα δικαιώματα πολύ πιο μπερδεμένα. «Για αυτό λέμε ότι πρέπει να διατηρηθούν τα υποθηκοφυλακεία, που υπάρχουν κατά τόπους, όπου οι υποθηκοφύλακες γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, ώστε να επιλύονται τα θέματα στον τόπο, που δημιουργούνται και να στελεχωθούν επαρκώς για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κτηματογράφηση. Δεν γίνεται να επιλύονται τα θέματα κεντρικά από ένα γραφείο και όλη η Κρήτη να υπάγεται στο Ηράκλειο».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ