ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο χωριό Κισσός τα Πυρρίχια Δρώμενα

0

Τα Σάββατα μας... "Εν κύκλω" βήμα - βήμα με τον Ερωτόκριτο.

Τιμή & Δόξα στους Προγόνους Μας…

Ιστορία ~Παράδοση ~ Θρησκεία ~ Πολιτισμός

Δέος, υπερηφάνεια, συγκίνηση, θαυμασμό, σεβασμό, τιμή, ευγνωμοσύνη ήταν μερικά από τα συναισθήματα που νιώσαμε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 τόσο οι μικροί όσο και μεγάλοι Πυρριχιστές, στο γραφικό χωριό Κισσός του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Το Βιωματικό, Μουσικοχορευτικό και Παιδαγωγικό Εργαστήρι Ρεθύμνης "Πυρρίχια Δρώμενα" παρευρέθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 στην Ιερά Μόνη Αγίου Πνεύματος στον Κισσό, όπου εορτάστηκε επίσημα η επέτειος των 150 χρόνων από την μεγαλειώδη μάχη του 1968 που εκτυλίχθηκε πλησίον της Ι. Μ. του Αγίου Πνεύματος και θεωρείται ως η πολυνεκροτερη αναμέτρηση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κρητικής Ιστορίας μετά την εθελοθυσία της Μονής Αρκαδίου.

Στη μάχη αυτή, εθελοντικά βοήθησε ένα Στρατιωτικό Σώμα 1000 Μανιατών αγωνιστών με αρχηγό τον Δημήτρη Πετροπουλάκη, οι οποίοι αψηφώντας τον θάνατο, συνέβαλαν στον Αγώνα της Απελευθέρωσης του Νησιού μας από τον Τουρκικό Ζυγό.

Απόγονοι λοιπόν των ηρώων της Μάνης παρευρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης και τιμής. 50 Μανιάτες φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές και συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρο Ανδρεάκο, κατέφθασαν στον Κισσό Ρεθύμνου, όπου στάθηκαν δίπλα στους Πυρριχιστές, τιμώντας και ου δυο τα τιμημένα ρούχα τους και τον τόπο τους, έχοντας ένα και μόνο σκοπό, να αποδώσουν φόρο τιμής στους ήρωες- αγωνιστές, που πολέμησαν με θάρρος, τόλμη, ανδρεία και πίστη απέναντι στον Κατακτητή.

Φυσικά, σαν Εργαστήρι θεωρήσαμε χρέος μας μια τέτοια μοναδική στιγμή να την προσφέρουμε σε όσους περισσότερους μαθητές μας μπορούσαμε. Άλλωστε τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας, είναι η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, που, αν καλλιεργηθούν σωστά, αν γνωρίσουν κάθε πτυχή της Ιστορίας μας, αν έρθουν κοντά με την Παράδοση και τη Θρησκεία μας, θα μας απομακρύνουν από τις βαλτώδεις καταστάσεις που ζούμε σήμερα σαν λαός.

Για το λόγο αυτό, 40 μικροί Πυρριχιστές μας ακολούθησαν και παρακολούθησαν ευλαβικά το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων της Ιστορικής Μάχης καθώς και την Κατάθεση Στεφάνων που τελέστηκε στο Ηρώο Μανιατών και Κρητών πολεμιστών.

Οι παιδαγωγοί Του Εργαστηρίου, αφού ξενάγησαν τους μικρούς μας φίλους στο ιστορικό και πανέμορφο Μοναστήρι, διηγήθηκαν τα γεγονότα της Μάχης καθώς και την Ιστορία της Ιεράς Μονής, η οποία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τον ηγούμενο της Μονής, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ξερουδάκη για την πρόσκληση καθώς και όλους τους κατοίκους του Κισσού για την άριστη φιλοξενία.

Ευχόμαστε οι νέες γενιές, έχοντας ως φάρο τους τις θυσίες των ανθρώπων αυτών, να πορευτούν στη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο, δείχνοντας ανδρεία, γενναιότητα και πίστη, αγάπη για την Πατρίδα και το συνάνθρωπο τους.

Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, γεμάτοι όμως δύναμη και κενοί από φόβο…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ