ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΤΟΜΥ Ρεθύμνου: Η χρήσιμη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

0

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Η Τοπική Μονάδα Υγείας Ρεθύμνου λειτουργεί λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο, δεν αποτελεί κάποια ευρέως γνωστή δομή του τομέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αν και επιτελεί σημαντικό έργο και ήδη έχει 9.000 εγγεγραμμένους πολίτες, που απευθύνονται στο προσωπικό της για παροχή υπηρεσιών.

Οι ΤΟΜΥ είναι ομάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων, των βασική αποστολή είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον πληθυσμό ευθύνης τους.

Οι πολίτες, θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι οι ΤΟΜΥ διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και τη συνέχεια της φροντίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού. Παρέχουν δε, ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας.

Βασική άλλες μέριμνα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται άλλες δημόσιας υγείας, άλλες οι εμβολιασμοί, η κατ’ οίκον φροντίδα και άλλες.

Η ΤΟΜΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η Τοπική Μονάδα Υγείας Ρεθύμνου, η οποία εγκαινιάστηκε από τον πρώην υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό, λειτουργεί στην οδή Ζαμπελίου 32 καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Διαθέτει τέσσερις γιατρούς γενικής ιατρικής και παθολογίας καθώς επίσης δύο νοσηλευτές, δύο διοικητικούς υπαλλήλους, κοινωνική λειτουργό και επισκέπτρια υγείας.

Έχει εγγεγραμμένους 9.000 πολίτες, τον μέγιστο αριθμό πολιτών που θα μπορούσε, αλλά εφόσον υπάρχει ανάγκη και χρόνος, παρέχει υπηρεσίες και σε μη εγγεγραμμένα μέλη. Ουσιαστικά, οι συμπολίτες μας που απευθύνονται στην ΤΟΜΥ έχουν τον οικογενειακό τους γιατρό, έχουν σωστή και υπεύθυνη προληπτική ιατρική αλλά και επείγουσα παρέμβαση εφόσον χρειαστεί, ενώ μια από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες είναι οι κατ’ οίκον επισκέψεις στις περιπτώσεις των ασθενών που αδυνατούν να βγουν από το σπίτι τους.

Μιλώντας με τον παθολόγο της μονάδας κ. Λεωνίδα Ζωγραφάκη, μας τόνισε, ότι «Μέσα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, αντιληφθήκαμε, ότι ήταν μια απολύτως αναγκαία μονάδα. Είναι ένα μεγάλο βήμα και πολύ μεγάλη βοήθεια για την κοινωνία και ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Οι πολίτες που απευθύνονται σε εμάς απέκτησαν τον οικογενειακό τους γιατρό, έχουν υπηρεσίες πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας και δυνατότητα κατ’ οίκον επίσκεψης. Επίσης έχουμε μια σημαντική παρουσία στα σχολεία.»

Από την πλευρά του, ο κ. διοικητικός υπάλληλος κ. Κώστας Βασιλακάκης δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Ο κόσμος δεν γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία της μονάδας στο Ρέθυμνο. Γενικότερα, όμως, θα έλεγα πως δεν γνωρίζει ή δεν έχει καταλάβει την ουσία του πρωτοβάθμιου τομέα υγείας, που είναι βασικός για να μην φτάσει κάποιος στο νοσοκομείο ή να νοσήσει βαριά.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ