ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τρανταλλίδειο Μέγαρο: Υπάρχει λύση

0

 

  • Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκη για τις αξιώσεις του Δήμου Ηρακλείου

Σε εκκρεμότητα παραμένει η αξιοποίηση του Τρανταλλίδειου Μεγάρου, το οποίο καταρρέει στο κέντρο του Ηρακλείου. Πρόκειται για περιουσία του Δήμου Ρεθύμνου, την οποία ωστόσο, ζητά για να αξιοποιήσει ο Δήμος Ηρακλείου. Όμως, διαφαίνεται, πως οι όροι που θέτει το Ηράκλειο όχι μόνο δεν είναι συμφέροντες προς τον Δήμο Ρεθύμνου αλλά δεν συνάδουν και με την κείμενη νομοθεσία, η οποία είναι απολύτως σαφής και αυστηρή σε σχέση με τα κληροδοτήματα.

Το θέμα έχει τεθεί εκ νέου από την Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου, η οποία θα επιθυμούσε και την ιδιοκτησία, κάτι, που εκ του νόμου είναι σχεδόν αδύνατον. Ο Δήμος Ρεθύμνου από την πλευρά του επιθυμεί νόμιμη και συμφέρουσα λύση, που σημαίνει συμφωνημένοι όροι από τις δύο πλευρές, με βάση την κείμενη νομοθεσία. Ουσιαστικά, υπάρχει λύση, εφόσον το επιθυμεί η γειτονική δημοτική Αρχή, η οποία θα επιθυμούσε τα χρήματα να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρεθύμνου,  αλλά το κτίριο να αξιοποιηθεί από τον Δήμο Ηρακλείου.

Μιλώντας για το θέμα στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, δήλωσε τα εξής: «Εμείς έχουμε προτείνει στον Δήμαρχο Ηρακλείου να κάνουμε μεταξύ των δύο δήμων μια σύμβαση και το έργο να το προχωρήσει ο δήμος Ηρακλείου σε κάποιο πρόγραμμα όπως έχουμε κάνει εμείς με την φορτέτσα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Εμείς δεν μπορούμε ούτε να δώσουμε, ούτε να παραχωρήσουμε. Υπάρχουν όροι και κανόνες που γίνονται αυτά. Συμφωνώ πως πρέπει να διασωθεί το μνημείο. Όμως δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας.»

Ο κ. Μαρινάκης συνέχισε λέγοντας, «εγώ έχω προτείνει το νομικό πρόσωπο που έχει την κυριότητα του κτιρίου, να κάνει προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Ηρακλείου και να προχωρήσει το ζήτημα, όπως λέει ο νόμος. Αν τα χρήματα είναι από έσοδα του δήμου Ηρακλείου ή από κάποιο πρόγραμμα, αντίστοιχοι θα είναι και οι όροι χρήσης. Δεν γίνεται να το χαρίσουμε. Οι νόμοι είναι ξεκάθαροι και αν όντως θέλουν, αυτούς θα ακολουθήσουμε.»

 

Μ.Κ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ