ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Medphoto Festival - Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Αρχεία υπό διαμόρφωση: Οπτικά εργαλεία διαχείρισης και ανασυγκρότησης της πραγματικότητας»

0

Το Medphoto Festival σας προσκαλεί στην ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Αρχεία υπό διαμόρφωση: Οπτικά εργαλεία διαχείρισης και ανασυγκρότησης της πραγματικότητας» την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 στις 19:00, στο Σπίτι του Πολιτισμού Εμμανουήλ Βερνάρδου 12, Ρέθυμνο.

Oμιλητές:

•Ιωάννα Ζούλη (Ερευνήτρια στο Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας | Επιμελήτρια, Unthinking Photography)

•Κωνσταντίνος Καλαντζής (Ερευνητής, Πρόγραμμα PhotoDemos, Τμήμα Ανθρωπολογίας, University College London),

•Κωστής Χρηστίδης (μέλος Ε.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Κρήτης, Υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Τομέα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης)

•Συντονισμός: Πάσκουα Βοργιά (Επιμελήτρια)

Στην κεντρική έκθεση του 3ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας «CRITICAL ARCHIVES IV: Documents», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, οπτικά αρχεία που πραγματεύονται τις κοινωνικές σχέσεις και τους μετασχηματισμούς τους στο χρόνο, την κατασκευή και τη χωροποίησή τους, τοποθετούνται σε νέα συγκείμενα προς διερεύνηση των ερμηνευτικών τους ορίων, στο μεταίχμιο μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας. Η φωτογραφία είναι ένα κατεξοχήν εργαλείο αρχειοθέτησης, ένα εκ κατασκευής μέσο αναπλαισίωσης που βρίσκεται από τη γέννησή της στο επίκεντρο διαδικασιών ταξινόμησης, αποθήκευσης και κυκλοφορίας θραυσμάτων, που αποτελούν τμήματα από επίσημες ή ανεπίσημες όψεις ιστοριογραφίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, της έκθεσης και της ευρύτερης θεματικής του φετινού Medphoto, στη συζήτηση αυτή προσκαλούνται δύο ερευνητές που μελετούν τη ζωή της εικόνας και την «αρχή» του αρχείου, καθώς και τη σημασία της διαχείρισής τους στη δημόσια σφαίρα. Στην ομιλία – αλλά και στο φεστιβάλ γενικότερα – εστιάζουμε στη (δια)κειμενικότητα της εικόνας, ως μέρους ενός σύνθετου ιδεολογικού πλέγματος που διαπερνάει όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησής της.

Τα εγκαίνια της κεντρικής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Ρέθυμνο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://medphoto.gr/ καθώς και το https://www.facebook.com/events/530890391045267/

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ