ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ανοικτά ζητήματα στη βιομηχανική κάνναβη παραδέχεται ο Βορίδης, προαναγγέλλοντας θεσμικές παρεμβάσεις

0

Επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσίευμα της Agrenda το Σαββατοκύριακο 7-8 Δεκεμβρίου, ο Μάκης Βορίδης παραδέχθηκε ότι η ζήτηση γύρω από το προϊόν της κάνναβης στη χώρα είναι μεν πολλή μεγάλη, δεν έκρυψε, ωστόσο ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα με τη βιομηχανική κάνναβη και δη στον τομέα της παραγωγής τροφίμων.

«Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε από το βήμα του 8ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, εξηγώντας πως τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο που να ρυθμίζει το πεδίο δραστηριότητας, ενώ προκύπτει και θέμα ερμηνείας κυρίως ως προς την περιεκτικότητα σε τετραϋδοκανναβιόλη.

«Πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε αυτά τα τρόφιμα κι αυτό το κενό γεννά θέματα τα οποία έχουν εξόχως τεχνικό χαρακτήρα και δεν εμπλέκουν μόνο το δικό μας υπουργείο. Άλλωστε εμάς αγγίζει κυρίως το καλλιεργητικό κομμάτι», επισήμανε.

Για να ενισχύσει δε, την επιχειρηματολογία του, αναφορικά με τα λεπτά όρια που υπάρχουν στη χρήση της βιομηχανικής κάνναβης, ανέφερε ότι αρμόδια υπάλληλος του Γενικού Χημείου του Κράτους όταν ενημέρωσε το Κοινοβούλιο για το πώς μπορεί να αιτιολογηθεί υπέρβαση στο 0,6% σε περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη από το νομικό όριο του 0,2% «μας είχε πει ότι αυτό είναι απολύτως αδύνατο τεχνικά να γίνει».

Αγκάθι οι προδιαγραφές κλειστών θερμοκηπίων στη φαρμακευτική

Σε ό,τι αφορά στη φαρμακευτική κάνναβη ο κ. Βορίδης παραδέχθηκε ότι τα πράγματα είναι πιο απλά, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στις εγκρίσεις αδειών και υποσχέθηκε ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί.

«Εγώ προσωπικά καθυστέρησα τη διαδικασία, γιατί ήθελα να μελετήσω το θεσμικό πλαίσιο κυρίως ως προς το κανονιστικό στο νόμο και υπήρχε και ένα δεύτερο ζήτημα πιο τεχνικό, με τις προδιαγραφές των κλειστών ηλιοπερατών κατασκευών. Μου πήρε λίγο χρόνο η απαιτούμενη μελέτη και αφού κατέληξα στο τί θέλω και τί δεν θέλω υπέγραψα τις άδειες και εφεξής δεν θα υπάρχει καθυστέρηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τα σημεία που χρήζει περαιτέρω θωράκισης το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη ο κ.Βορίδης εστίασε στην ανάγκη να προβλεφθεί ρύθμιση που να απαγορεύει τη χορήγηση αδείας και σε άτομα που έχουν καταδίκη σε πλημμεληματικό βαθμό (σ. σ. χρήστες) κι όχι μόνο κακουργηματικό. Πολύ κρίσιμο, επίσης, είναι να οριστούν οι προδιαγραφές για το τί ορίζεται ως «κλειστή ηλιοπερατή κατασκευή», διότι, όπως υποστήριξε, πρέπει να διασφαλίζεται πως ο σπόρος δεν θα μεταφέρεται στα παρακείμενα χωράφια, ενώ ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με το τί θα γίνει το προϊόν που θα παράγεται.

Αρρύθμιστο το κομμάτι της μεταφοράς φαρμακευτικής κάνναβης

Κατά τον υπουργό πρέπει να γίνει μια συζήτηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ και για τον τρόπο διάθεσης του προϊόντος, καθώς, κατά την άποψή του, απαιτείται να υπάρξει παρέμβαση ιδίως στο κομμάτι της μεταφοράς, το οποίο, όπως ανέφερε, παραμένει αρρύθμιστο.

«Υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να μπουν στη θέση τους, ώστε οι άνθρωποι που επενδύουν να ξέρουν ότι επενδύουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον και θα κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν», σημείωσε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας πως «καταλαβαίνω ότι υπάρχει επενδυτικός ενθουσιασμός. Ακούω κάποια νούμερα, αλλά θα δούμε, καθώς είμαι λίγο επιφυλακτικός με τους επενδυτικούς ενθουσιασμούς».

Παρά τις προσωπικές του αντιρρήσεις, πάντως, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να καταργήσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την κάνναβη, αλλά να το διατηρήσει και να το αναπτύξει και ότι ο ίδιος θα σεβαστεί τη νομιμότητα και δεν θα μπει εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία.

Σύντομα οι αποφάσεις για την κλωνική επιλογή στα σταφύλια

Για το σταφύλι, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως είναι ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση, τόσο για το οινοποιήσιμο, όσο και για το επιτραπέζιο. Σύντομα, όπως τόνισε, θα εκδώσει απόφαση για το θέμα της κλωνικής επιλογής, ενώ σε σχέση με τις άδειες φυτεύσεων υπογράμμισε πως η θέση της Ελλάδας, στη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., είναι ότι «ακόμη και αν διατηρηθεί το όριο του 1% να μη χάνουμε τις εκτάσεις που μας έχουν χορηγηθεί και δεν φυτεύτηκαν, αλλά να διατηρούμε το δικαίωμα να τις μοιράσουμε εκ νέου σε δεύτερο χρόνο».

Στο σημείο αυτό μάλιστα, δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να κριτικάρει την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως τα κριτήρια που είχαν επιλεγεί για τη διανομή των αδειών δεν ήταν τα πιο επιτυχημένα και πως εκείνος σκέφτεται να δίδονται μόνο σε όσους πραγματικά θέλουν να τα καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν την αμπελοκαλλιέργεια.

Αναγκαία η αναδιάρθρωση στο επιτραπέζιο, αλλά με τί πόρους

Για τα επιτραπέζια σταφύλια, εξάλλου, σημείωσε πως έχει τεθεί αίτημα αναδιαρθρώσεων, κυρίως από την περιοχή του Αιγίου, για τη σταφίδα στην οποία υπάρχει δυναμική. Ο υπουργός δεν αρνήθηκε πως υπάρχει ζήτημα, καθώς πολλά κτήματα είναι παλαιά, αλλά σημείωσε πως για να γίνει η αναδιάρθρωση πρέπει να βρεθούν και οι αναγκαίοι πόροι και σε αυτό το εγχείρημα απαιτείται μια πιο σύνθετη λύση, με συμμετοχή εκτός από το κράτος και από τους παραγωγούς και τις τράπεζες.

Πληγή το κινέζικο μέλι που «βαφτίζεται» ευρωπαϊκό και ελληνικό

Αναφορικά με το τρίτο προϊόν στο οποίο εστίασε το συνέδριο, το μέλι, ο κ. Βορίδης υποστήριξε πως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι σε όλη την Ευρώπη, σχετίζεται με την υποβάθμιση του προϊόντος μέσω της πρόσμιξής του με εισαγόμενο μη ποιοτικό μέλι.

«Το θέμα απασχολεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέθηκε και στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας», είπε και περιγράφοντας το πρόβλημα σημείωσε ότι έρχονται μέλια από την Κίνα, τα οποία αρχικά εισάγονται σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα κι εκεί βαφτίζονται ευρωπαϊκά, ενώ στη συνέχεια φτάνουν ως τέτοια στην Ελλάδα και ανακατεύονται με ελληνικά, υποβαθμίζοντας την ποιότητα και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ενισχύονται οι έλεγχοι και αυστηροποιείται το κυρωτικό πλαίσιο

Επανέλαβε στο σημείο αυτό πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, δείχνοντας την προτίμησή του, αντί της θέσπισης ισοζυγίων σε κάποια αποτελεσματική και γρήγορη χημική επιστημονική μέθοδο, η οποία θα θεσμοθετηθεί από τη χώρα, ώστε να αποκτήσει και αξιοπιστία και να μην αμφισβητείται στα δικαστήρια από τους παραβάτες.

Έδειξε επίσης, αποφασισμένος να ενισχύσει το κυρωτικό πλαίσιο για τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων ιδίως ως προς τα προϊόντα ΠΟΠ, χαρακτηρίζοντας ως μη σοβαρό το ισχύον, με αποτέλεσμα να μην πτοεί όσους εμφανίζουν αυτή την παραβατική συμπεριφορά. «Θα βαρύνει το πλαίσιο. Θα υπάρχουν ποινικές διώξεις και διοικητικά πρόστιμα», είπε και εξήγησε πως στόχος της αυστηροποίησης της νομοθεσίας θα είναι αντιμετώπιση τεσσάρων αδικημάτων και συγκεκριμένα την παραβίαση των ΠΟΠ, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την παραπλάνηση του καταναλωτή και την ενδεχόμενη νοθεία.

Συνεργατικά σχήματα ή niche αγορές η απάντηση στις χαμηλές τιμές

Για το διαρκές αίτημα των παραγωγών σε σχέση με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων ο υπουργός αν και δεν αρνήθηκε το δίκαιο παράπονό τους, υποστήριξε πως είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης και πως απάντηση αποτελεί είτε το να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα των niche αγορών, με ποιοτικά προϊόντα για τα οποία οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω, είτε να στήσουν μεγαλύτερα συνεργατικά σχήματα, που θα διαθέτουν την απαραίτητη κρίσιμη μάζα για να χτυπήσουν την πόρτα των λιανεμπορικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να έχει ρεαλιστικά κριτήρια για το ποιες δραστηριότητες θα στηρίξει-το ΥπΑΑΤ δεν είναι υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είπε χαρακτηριστικά- και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει στροφή των αγροτών προς την παραγωγή πιο στοχευμένων προϊόντων.

Παραδέχθηκε, πάντως, πως υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, το οποίο το υπουργείο προσπαθεί να καλύψει με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα 570 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ως εγγυήσεις για χαμηλότοκα δάνεια, αλλά και τα 600 εκατ. ευρώ από τα σχέδια βελτίωσης, τα οποία κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθούν στην εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας.

Προτεραιότητα η δημιουργία αρδευτικών υποδομών

Ως προς τις αλλαγές που φέρνει η υπό διαμόρφωση νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα συνδέεται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι με αυτές τις βάσεις κινείται η πολιτική της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι τα μεγάλα έργα υποδομής σε αυτοκινητοδρόμους και σε λιμάνια ή αεροδρόμια έχουν εν πολλοίς ολοκληρωθεί ο κ. Βορίδης είπε πως συζητά με τον πρωθυπουργό να υλοποιηθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα περιβαλλοντικών υποδομών με βασικό κορμό ένα δίκτυο αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων για άρδευση των χωραφιών.

«Μεγάλα έργα υποδομής όπως ο Αχελώος πρέπει να προσεγγιστούν ως περιβαλλοντικά έργα, αλλά παράλληλα να γίνουν και δεξαμενές και κλειστά αρδευτικά κανάλια, που θα επιτρέψουν αποτελεσματικότερη άρδευση και μείωση της σπατάλης του νερού, βοηθώντας ταυτόχρονα και στη μείωση του ενεργειακού και κατ’ επέκταση του παραγωγικού κόστους των αγροτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί από κοινού με το υπουργείο Υποδομών και θα χρειαστεί ένα διάστημα πριν φτάσει να ωριμάσει για υλοποίηση.

agronews.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ