ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

0

ΑΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΣΥΡΘΕΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Την επιδίωξη αποτροπής θερμού επεισοδίου με τους Τούρκους, θεωρεί αναγκαία ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός ε.α. κ. Μανούσος Παραγιουδάκης. «Όχι γιατί τους φοβόμαστε» ξεκαθαρίζει, «αλλά γιατί δεν πρέπει να μας σύρουν σε τραπέζι διαπραγματεύσεων» συμπληρώνει, τονίζοντας, πως «δεν πρέπει να παρασυρθούμε στα σχέδια της Τουρκίας».

Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και οι καθημερινές προκλητικές ενέργειες από την γείτονα χώρα, τίθενται επί τάπητος από τον έμπειρο στρατιωτικό, ο οποίος όχι μόνο πιστεύει στο αξιόμαχο των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά είναι βέβαιος, πως μια δυσάρεστη εξέλιξη στο Αιγαίο ή νότια της Κρήτης θα κοστίσει πολύ σε αίμα και χρήμα για την Τουρκία.

ΠΙΘΑΝΟ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή νότια της Κρήτης, δεν μπορεί να το αποκλείσει κανένας. Ωστόσο, ο κ. Μανούσος παραγιουδάκης, θεωρεί, ότι θα πρέπει να αναληφθεί κάθε δυνατή πρωτοβουλία αποτροπής τους. Ο λόγος είναι, ότι η Τουρκία στοχεύει σε μα τέτοια εξέλιξη, με απώτερο σκοπό την αποκόμιση κερδών σε διπλωματικό επίπεδο.

Μιλώντας για το ζήτημα αυτό ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Προχθές ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας είπε στην βουλή πως δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο. Όταν συμβαίνουν τόσο κοντά μας όλα αυτά, ασφαλώς και πρέπει να σκεφτόμαστε – όχι να φοβόμαστε - ένα θερμό επεισόδιο. Κάνω διαχωρισμό της λέξης διότι δεν τους φοβόμαστε. Και το λέω αυτό για τον Ελληνικό λαό που τον έχουμε τρομοκρατήσει με τις αναλύσεις μας. Δεν θέλουμε να γίνει θερμό επεισόδιο, ωστόσο, για το λόγο, ότι δεν θέλουμε η Τουρκία να μας σύρει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων και να καταφέρει να μας πάρει πάλι κάτι. Με την έννοια αυτή δεν αποκλείεται να γίνει κάτι σοβαρό, αλλά τονίζω, ότι αυτό το επιθυμεί η Τουρκία και προσπαθεί να το προκαλέσει. Εμείς δεν φοβόμαστε αλλά θέλουμε να αποφύγουμε να συρθούμε στα σχέδια της Τουρκίας.»

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

«Η αποτροπή είναι το εθνικό δόγμα μας» δηλώνει ο κ. Παραγιουδάκης, επεξηγώντας, ότι «εμείς με τους εξοπλισμούς, την εξωτερική μας πολιτική, την οικονομία μας, με την πολιτική μας γενικότερα, επιδιώκουμε να δείξουμε στον εχθρό, ότι αν επιχειρήσει να κάνει κάτι εναντίον μας, θα έχει τέτοιες απώλειες σε αίμα, οικονομία και προσωπικό, που θα του είναι απολύτως ασύμφορο να προκαλέσει κάτι τέτοιο. Η έννοια είναι να αποτραπεί κάθε θερμό επεισόδιο, για να μη μας σύρει η Τουρκία κάπου. Όμως αν χρειαστεί, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και όπως ευτυχώς βλέπουμε πλέον σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, συντεταγμένα, δεν θα αφήσουμε να βλαφτεί η κυριαρχία μας οπουδήποτε.»

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το πολιτιστικό σύστημα της χώρας έχει σοβαρές ευθύνες για το πώς έχει διαχειριστεί το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών. Ο Μανούσος Παραγιουδάκης, θεωρεί, πως η Τουρκία «πάτησε» σε αυτή την σοβαρή ατολμία που είχαν δείξει οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην παράλογη συμφωνία με την Λιβύη. «Ευτυχώς που υπάρχει η υφαλοκρηπίδα και το διεθνές δίκαιο» τονίζει, για να ξεκαθαρίσει πως η απάντηση σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση από τον Ερντογάν, θα είναι σκληρή.

Στην εφημερίδα μας δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:  «Σε ό,τι αφορά τα ζέοντα ζητήματα της Κρήτης, είναι απολύτως ξεκάθαρα τα Ελληνικά δίκαια όπως άλλωστε ορίζονται από το διεθνές και το δίκαιο της θάλασσας. Θέλω να τονίσω, πως κατακρίνονται οι Ελληνικές Κυβερνήσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν ανακηρύξει και δεν οριοθέτησαν θαλάσσιες ζώνες, ώστε η Τουρκία να μην μπορεί να κουνήσει. Όμως υπάρχει η υφαλοκρηπίδα αδιαμφισβήτητα και έτσι ακούμε όλους πια να λένε πως αν κάποιος τολμήσει να καταπατήσει την κυριαρχία μας και να αρχίσει θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή μας, τότε ασφαλώς δεν θα το επιτρέψουμε.»

Ο ίδιος, ολοκλήρωσε λέγοντας τα εξής: «Αυτό που κάνουν οι Τούρκοι είναι παράλογο. Είναι αδίστακτοί και ο Ερντογάν δεν έκανε τυχαία αυτή την συμφωνία με την Λιβύη. Πίσω από αυτό υπάρχει η λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» του Χουλουσί Ακάρ, που όλα αυτά τα περιλαμβάνει στο σχέδιο της, για το οποίο γελούσαν όλοι, όταν το πρωτοπαρουσίασε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. Προσπαθεί να σβήσει τα Ελληνικά όρια και αυτό είναι τρελό μεν, αλλά δημιούργησε το θέμα. Ασφαλώς και δεν ευσταθούν όλα όσα περιλαμβάνονται στους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά το σχέδιο είναι συγκεκριμένο. Ο Ερντογάν επιδιώκει και προσπαθεί να ανατρέψει όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία αποτελούν συμφέροντα δικά μας, της Κύπρου και των άλλων χωρών, με τις οποίες έχουμε συμπράξει για την αξιοποίησης του ενεργειακού αποθέματος της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλει να αποτρέψει τον μείζονα στρατηγικό μας στόχο αλλά φαντάζομαι πως δεν θα το πετύχει.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ