ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Έξω για τσιγάρο»: Ο αντικαπνιστικός ξεκίνησε να εφαρμόζεται και στο Ρέθυμνο

0

Μετά από 10 χρόνια, 11 νομοθετήματα, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις με μηδενικά αποτελέσματα, περάσαμε σε μια νέα εποχή για το κάπνισμα και τους καπνιστές.

Υπενθυμίζεται, ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους μπορεί να θεσμοθετήθηκε το 2009, όμως δεν εφαρμόστηκε. Ωστόσο, η επίσημη πολιτική παρέμβαση για την απαγόρευση του καπνίσματος ξεκίνησε το 2002. Επίσης, καλό είναι να θυμηθούμε ότι η πραγματικά πρώτη παρέμβαση σημειώθηκε πριν από ενάμιση αιώνα και αφορούσε την επίσημη κατάργηση «καπνοσυρίγγων και σιγάρων εις δημόσια καταστήματα» από τη βασίλισσα Αμαλία...

Ξεκίνησε και στο Ρέθυμνο η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τα πρώτα παράπονα που είδαν το φως της δημοσιότητας, έρχονται από τους επιχειρηματίες. Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, τονίζουν την άδικη επιβολή τεραστίων ποσών για κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται, αλλά και την μετατροπή τους σε «αστυνόμους» του καπνού, μέσα στα ίδια τους τα μαγαζιά.

Ας δούμε τι λένε Ρεθεμνιώτες επιχειρηματίες για τις πρώτες μέρες εφαρμογής του νόμου που διαφωνούν και τι προτείνουν.

ΟΘΩΝΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ:  «Ο αντικαπνιστικός νόμος βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία»

«Δεν έχουμε θέματα με την εφαρμογή του νόμου, το θέμα είναι ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί κι αυτός που πράττει το αδίκημα» ανέφερε ο κ. Όθωνας Χριστουλάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στο ιστορικό κέντρο και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε πελάτες στα μαγαζιά μας και δεν επιθυμούμε κάνουμε τη δουλειά του αστυνομικού. Εμάς, άλλη είναι η δική μας η δουλειά».

Ο κ. Χριστουλάκης αφού ανέφερε ότι υπάρχει μερίδα ανθρώπων που δεν θέλουν να προσαρμοστούν και νομίζουν ότι οι καταστηματάρχες είναι οι νομοθέτες, υπογράμμισε: «Είχα πελάτες που σηκώθηκαν κι έφυγαν από το κατάστημά μου όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να καπνίσουν. Αντίθετα υπάρχουν κι άλλοι, που καταλαβαίνουν ότι ο καπνός τους είναι ενοχλητικός για το διπλανό τους και όταν θελήσουν να καπνίσουν βγαίνουν στο πεζοδρόμιο, καπνίζουν κι επανέρχονται».

Για το θέμα των προστίμων ο κ. Χριστουλάκης επεσήμανε την άδικη στάση του νομοθέτη έναντι των καταστηματαρχών «Εγώ ως επαγγελματίας και αντικαπνιστής, αλλά και ως άνθρωπος με δημοκρατική άποψη, θεωρώ ότι όπως τα τσιγάρα γράφουν στο πακέτο το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, έτσι κι αυτός ο αντικαπνιστικός νόμος, βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν αυτός που καπνίζει να έχει πρόστιμο 100 ευρώ κι εγώ που έχω το κατάστημα και τηρώ όλα όσα προβλέπονται στον αντικαπνιστικό νόμο, να πρέπει να πληρώσω 2000 ευρώ, επειδή κάποιος κάπνισε στην επιχείρησή μου».

Μιλώντας για τον εξωτερικό χώρο του καταστήματός του, στον οποίο επίσης απαγορεύεται το κάπνισμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επίσης δεν είναι δυνατόν η κινούμενη τέντα οροφής που έχω, ενώ είναι ανοιχτά από τις τρεις πλευρές να θεωρείται στεγασμένος χώρος και να μην εμπίπτει στις απαλλαγές του νόμου».

Ο κ. Χριστουλάκης τόνισε ότι έχει καθημερινή επαφή με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να ενημερώνετε άμεσα για τις εξελίξεις που υπάρχουν για το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου. «Εμείς σαν επαγγελματίες έχουμε υποβάλλει ένα υπόμνημα ερωτήσεων και διευκρινήσεων των αποριών μας, που αφορούν το νόμο από τις 14/11 χωρίς ακόμα να έχουμε λάβει απάντηση», είπε.

Στο ερώτημα για το αν υπάρχει μείωση στο τζίρο  της επιχείρησης του, η απάντηση του κ. Χριστουλάκη ήταν θετική. «Υπάρχει μείωση στο τζίρο μας, διότι η ενημέρωση έγινε στο κέντρο της πόλης, δεν έπιασε περιφερειακά καταστήματα. Έτσι, παρά πολλοί θεριακλήδες, γνωρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει έλεγχος, παίρνουν το αυτοκίνητό τους και πηγαίνουν περιφερειακά της πόλης και απολαμβάνουν αυτά που θέλουν». Και πρόσθεσε: «Έχει αυξηθεί η δουλειά των ντελίβερι, διότι πλέον πολλοί καπνιστές μαζεύονται σε σπίτια και παραγγέλλουν, απολαμβάνουν αυτό που θέλουν και καπνίζουν, πράγμα το οποίο συμβαίνει και με τον καφέ».

Αναφερόμενος στην πρόταση του είπε: «Η πρόταση μας είναι απλή, σεβόμαστε τον κλειστό χώρο κι εκεί συμφωνούμε να μην καπνίζει κανείς, αλλά εξωτερικά αν υπάρχει τέντα και οι δύο πλευρές είναι ανοιχτές, τότε δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύεται».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ: «Όταν ο καπνιστής αρνείται να εφαρμόσει το νόμο,

τί μπορεί να κάνει ο καταστηματάρχης;»

«Στους χώρους μας, ο κόσμος σέβεται την απαγόρευση του καπνίσματος σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το συντριπτικό ποσοστό των πελατών μας, δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα στην εφαρμογή του νόμου. Βέβαια, πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Παυλάκης, ιδιοκτήτης κέντρου κοινωνικών εκδηλώσεων.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πρόστιμο τόνισε: «Το πρόστιμο όμως αποτελεί άδικο μέτρο για μας τους καταστηματάρχες. Όταν ο καπνιστής αρνείται να εφαρμόσει το νόμο και ξαφνικά ανάβει τσιγάρο, τι μπορεί να κάνει ο καταστηματάρχης; Είναι άδικο για μας. Πως μπορούμε να ελέγχουμε εκδηλώσεις που φιλοξενούν περισσότερα από 1500 άτομα και να το καταλάβουμε, όταν κάποιος ανάψει τσιγάρο; Κι αν παρά την ενημέρωση δεν το σβήσει; Τι μπορούμε να κάνουμε; Ο καπνιστής που έχει παραβεί το νόμο θα πληρώσει μόλις 100 ευρώ, μια επιχείρηση όμως σαν τη δική μου, θα πληρώσει 6000 ευρώ. Αυτό είναι πραγματικά άδικο».  Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Παυλάκης, στην δική του περίπτωση δε έχει παρατηρηθεί μείωση τζίρου με αφορμή τον αντικαπνιστικό νόμο. Όσον αφορά στην πρόταση που έχει να κάνει για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου ο ίδιος είπε: «Εκείνο που έχω να προτείνω είναι ο νόμος να προστατεύσει τους επαγγελματίες που πραγματικά τον εφαρμόζουν. Αν στο χώρο έχει τοποθετηθεί η κατάλληλη σήμανση και δεν υπάρχουν τασάκια, η τιμωρία θα πρέπει να βαρύνει μόνο τον καπνιστή, ο οποίος γνωρίζοντας τις συνέπειες, αποφασίζει να παρανομήσει».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ: «Ο αντικαπνιστικός τιμωρεί τους επαγγελματίες, όχι το κάπνισμα»

«Ο αντικαπνιστικός νόμος μας έχει δημιουργήσει προβλήματα», είπε ο Γιάννης Τζανάκης ιδιοκτήτης σνακ μπαρ, «αφού αναγκαζόμαστε να κάνουμε τους αστυνόμους, προκειμένου να εφαρμόσουμε, τον αντικαπνιστικό νόμο και σε αρκετές περιπτώσεις να χάνουμε πελάτες. Η καθημερινότητα δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί μια καμπάνια ενημέρωσης. Εμείς ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε, για το αν το κάπνισμα απαγορεύεται κάτω από τέντες και τις ομπρέλες και τι ισχύει από όλα αυτά που ακούγονται».  Ο κ. Τζανάκης, αναφερόμενος στα πρόστιμα τα χαρακτήρισε άδικο μέτρο που τιμωρεί τους επαγγελματίες. «Αν κάποιος ανάψει τσιγάρο, εγώ που δεν καπνίζω θα πληρώσω 500 ευρώ κι αυτός που το άναψε 100.Τί μπορούμε να κάνουμε αν ο πελάτης επιμένει να καπνίζει, ακόμα και μετά τη σύσταση που θα του κάνουμε; Τι να κάνουμε να πάρουμε τηλέφωνο στο τετραψήφιο και να καταγγείλουμε τον εαυτό μας;»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ