ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ανάβει φωτιές η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

0

«ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

  • Αποκλειστικές δηλώσεις του Σάββα Καλεντερίδη στην εφημερίδα «Ρέθεμνος»

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα βρίσκεται η Ελληνική κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής εμφανίζεται έκπληκτη, ανήμπορη και άτολμη να υψώσει ανάστημα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Δυστυχώς, ακολουθώντας τα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης και σημερινής αντιπολίτευσης, σέρνεται πίσω από τις πρωτοβουλίες του «Σουλντάνου Ερντογάν», ο οποίος ηγείται των εξελίξεων και ως άλλος «Μπαρμπαρόσα» χαράζει θαλάσσια σύνορα της δικής του αρεσκείας φτάνοντας έως και τις ακτές της Κρήτης!

Η συνθήκη Τουρκίας – Λιβύης, θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν η προηγούμενη ή η σημερινή κυβέρνηση είχαν το σθένος, την πολιτική βούληση και κυρίως την ικανότητα να αντιδράσουν έγκαιρα. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι αναλυτές των γεωστρατηγικών ζητημάτων, συμφωνούν, πως ήταν κάτι που φαινόταν εδώ και πολλούς μήνες. Ήταν κάτι που το είχαν επισημάνει. Που μπορούσε να ανατραπεί.

Να υπενθυμίσουμε, πως και η εφημερίδα μας με άρθρα αλλά και με δηλώσεις ανθρώπων με γνώση των θεμάτων αυτών, είχαν επισημάνει τον κίνδυνο εδώ και πολλούς μήνες. Επίσης, δεν είναι πολύς ο καιρός που ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός ε.α. κ. Μανούσος Παραγιουδάκης είχε προκαλέσει αίσθηση όταν δήλωσε στο «Ρέθεμνος», ότι «φοβάμαι πως θα δούμε τους Τούρκους στο Αιγαίο»… και να που τους βλέπουμε και στο Κρητικό Πέλαγος… μόλις λίγες εβδομάδες μετά!

«ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΒΕΝΤΑΛΙΑ ΜΕΤΡΩΝ»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση που κυβερνούσε έως και τον περασμένο Ιούλιο, άσκησε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο κ. Σάββας Καλεντεριδης, αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής, γνωστός για τη συμμετοχή του στην υπόθεση Οτζαλάν.

«Πιστεύω, ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ανήσυχοι και ιδιαίτερα στην Κρήτη» είπε στο «Ρέθεμνος» ο κ. Καλεντερίδης για να συμπληρώσει «Όχι για λόγους ασφαλείας, αλλά γιατί αν ισχύσει η συμφωνία θα δούνε οι κάτοικοι της νότιας Κύπρου τα καράβια της Τουρκίας να πλέουν έξι μίλια από τις ακτές της.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε,  «Δεν είμαι ευχαριστημένος ούτε από την προηγούμενη ούτε από την σημερινή κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκαν το ενδεχόμενο της υπογραφής μιας συμφωνίας, το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε. Διότι προειδοποιούσαμε εδώ και μήνες με άρθρα και με εκκλήσεις. Μάλιστα με εκκλήσεις που υπερέβαιναν και τα εσκαμμένα. «Ξυπνήστε επιτέλους στην Αθήνα» ήταν ο τίτλος ενός άρθρου μου για να προειδοποιήσω την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και την παρούσα, ότι επίκειται υπογραφή συμφωνίας, κάντε κάτι έγραφα. Όταν λέω κάντε κάτι, εννοώ, ότι θα μπορούσε η Ελληνική κυβέρνηση να βγει και προειδοποιήσει να μην τολμήσουν να υπογράψουν κάτι τέτοιο, γιατί αν τολμήσουν θα έχουν κάποιες συνέπειες. Όπως έκανε η Τουρκία και μας απείλησε προκαταβολικά για να μην επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα δώδεκα μίλια. Η Τουρκία το έκανε για να μην κάνουμε χρήση ενός νομίμου, κυριαρχικού μας δικαιώματος. Η Ελλάδα δεν το έκανε για να αποτρέψει την υπογραφή μιας παράνομης συμφωνίας, που δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν ούτε η Τουρκία, ούτε η Λιβύη. Και για αυτό ακριβώς είναι η κριτική μου στην κυβέρνηση.»

«ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΓΑΪΔΑΡΟ»

«Χτυπάμε το σαμάρι και όχι το γαϊδούρι», σχολίασε ο γεωστρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας, Σάββας Καλεντερίδης, πριν λίγες ημέρες μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αναφερόμενος στην συμφωνία που ανάβει φωτιές στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Καλεντερίδης μίλησε για ένα εφιαλτικό σενάριο, εκτιμώντας ότι εκτός από την προκλητική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Καστελόριζο από την Άγκυρα, «θα ακολουθήσουν κι άλλα», καθώς η Τουρκία βλέπει μια «σκευωρία» του διεθνούς παράγοντα, που έχει ως στόχο να την πλήξει.

Επεξηγώντας πάνω στην φράση αυτή, ο κ. Καλεντερίδης δήλωσε χθες στην εφημερίδα μας τα εξής: «Όσο αφορά την φράση που έχω πει «χτυπάμε το σαμάρι και όχι το γάιδαρο», να επεξηγήσω, πως όπως ξέρουμε απελαύνεται ο πρέσβης της Λιβύης από την χώρα μας. Γιατί δεν γίνεται το ίδιο για τον πρέσβη της Τουρκίας; Τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία είναι η κινητήρια δύναμη της υπογραφής αυτής της συμφωνίας και όχι η Λιβύη, η κυβέρνηση της οποίας είναι ένα υποχείριο της Τουρκίας και είναι μια αδύναμη κυβέρνηση που δεν ελέγχει ούτε την ίδια την Τρίπολη. Θα έλεγα πως είναι άνανδρο να χτυπάμε τον Πρέσβη της Λιβύης και να αφήνουμε ήσυχο τον Πρέσβη της Τουρκίας που είναι και η πέτρα του σκανδάλου.»

Παράλληλα δε, μπροστά στο εφιαλτικό σενάριο που εξυφαίνεται σε πραγματικότητα, ο κ. Καλεντερίδης κάνει λόγο για ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων από την Ελληνική κυβέρνηση ώστε να σταθεί με σθένος απέναντι στις εξελίξεις.

«Πρέπει να προχωρήσουν σε μια βεντάλια μέτρων» είπε στο «Ρέθεμνος», προτείνοντας τα εξής: «Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να ελέγξει τις ροές, κάτι που είναι απολύτως εφικτό και δεν γίνεται γιατί δεν παίρνει πολιτική απόφαση η κυβέρνηση να το ελέγξει. Αυτό μειώνει την αξιοπιστία της χώρας και δυσχεραίνει την λήψη μέτρων ακόμη και την αμυντική της ικανότητα.»

Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας, τα εξής:

«Το δεύτερο είναι, ότι άμεσα πρέπει να καλύψει κενά και να λύσουν προβλήματα σε κάποια οπλικά συστήματα για να ανακτήσει η Ελλάδα την αποτρεπτική της ισχύ.

Το τρίτο είναι η άρθρωση ενός αξιόπιστου λόγου από την κυβέρνηση αλλά και από την αντιπολίτευση, που σημαίνει ένα εθνικό μέτωπο στο ζήτημα σε σχέση με το θέμα αυτό και η αναζήτηση συμμαχιών, οι οποίες όμως για να υπάρχουν θα πρέπει πρώτα να υφίστασαι ως κράτος, γιατί αυτή τη στιγμή η συμπεριφορά της Ελλάδας είναι σαν να την ήθελε αυτή την συμφωνία αφού δεν αντέδρασε προκαταβολικά και το τελευταίο είναι να εξετάσει η Ελλάδα όλες τις πτυχές της μονομερούς προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης όπως προτίθεται να κάνει η Κύπρος τις επόμενες ημέρες.»

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» στο Πεντάγωνο συζητούν να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο «θωρακίστε την Κρήτη».

«Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα και νοτιανατολικότερα… Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο Ναύσταθμος της Κρήτης. Το ιδεατό θα ήταν ο μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη. Όμως αυτό έχει μεγάλο κόστος». Με αυτά τα λόγια φέρεται προχθές ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης,  πως επανέφερε στο προσκήνιο με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την εφαρμογή του σχεδίου θωράκισης της Κρήτης, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και το προσύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης.

Και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία διετία είχαν εκπονήσει σχέδια ασπίδας προστασίας κυρίως στην περιοχή του Καστελλορίζου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα καθώς πάντα εξεταζόταν το σενάριο να αποπειραθεί να κάνει έρευνα στην περιοχή ένα τουρκικό πλοίο.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», οι βασικοί λόγοι για την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Κρήτης είναι οι εξής:

  • Πρώτον, η Τουρκία διευρύνει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ και για το Καστελόριζο αλλά πλέον και νοτίως της Κρήτης. Μάλιστα με το προσύμφωνο με τη Λιβύη ισχυρίζεται ότι ούτε η Κρήτη έχει υφαλοκρηπίδα.
  • Δεύτερον, επειδή η Μεγαλόνησος λόγω της θέσης της έχει μεγάλη στρατηγική αξία, γι’ αυτό και οι Αμερικανοί διατηρούν Βάση στη Σούδα. Στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται «Τα Νέα» τονίζουν ότι δεν αποκλείεται η Τουρκία να φέρει στην περιοχή το υπό κατασκευήν ελικοπτεροφόρο της «Αναντολού», κάνοντας προβολή ισχύος ή με πρόσχημα την προστασία των ερευνητικών σκαφών της.
  • Τρίτον, η Ελλάδα έχοντας υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και επιπλέον όταν οριοθετήσει την ΑΟΖ της με γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος και η Αίγυπτος, θα χρειαστεί ενίσχυση για την επιτήρησή της.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το Πεντάγωνο προχωρεί σε παρεμβάσεις ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη.

Από την αρχή του νέου χρόνου αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ένα δεύτερο αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Ταξιαρχίας, το 545.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες στρατιωτικές πηγές, ένα ακόμη τάγμα επιβάλλει τη μόνιμη παρουσία στο νησί ελικοπτέρων Σινούκ.

Επιπλέον βέβαιο θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο επιτήρησης της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Κρήτη θα έχουν και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ΠΝ Ρ-3 Orion. Τα τέσσερα αεροπλάνα αναβαθμίζονται στην ΕΑΒ και θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να ενισχύσει με drones όλα τα πολεμικά πλοία του Ελληνικού Στόλου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ