ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

ΒΟΑΚ: Υπό κατάρρευση τμήμα του δρόμου λίγο πριν τη Λυγαριά

0

Με την πίεση της κρητικής κοινωνίας να έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα στο θέμα του ΒΟΑΚ, φαίνεται ότι η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι εβδομάδα οριστικών ανακοινώσεων από την κυβέρνηση προς τους πολίτες της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΑΔΙΟΚΡΗΤΗ, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, πιθανότατα την Τετάρτη, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις, για ένα θέμα που ο ίδιος το Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί προσωπικά.

Και ενώ όπως όλα δείχνουν έχουν ωριμάσει για... ακόμη μια φορά οι συνθήκες ώστε να αποδοθεί ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος στο νησί, το υφιστάμενο οδικό δίκτυο λόγω της ηλικίας του, αλλά και ιδιαίτερων συνθηκών, καταρρέει και αυτό δεν αποτελεί κινδυνολογία.

Συγκεκριμένα, υπαρκτός είναι ο κίνδυνος αποκόλλησης στο τμήμα του δρόμου και σε μήκος 25 μέτρων, στο ύψος των Λινοπεραμάτων, λίγο πριν τη στροφή για Λυγαριά. Δεν πρόκειται για μια αυθαίρετη εκτίμηση που βασίζεται στην ορατή εικόνα που εμφανίζει το οδόστρωμα ηλικίας 50 ετών με τις βαθιές και εκτεταμένες ρωγμές. Πρόκειται για συμπέρασμα του πορίσματος που εξέδωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του στο σημείο.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι υφιστάμενες ρωγμές διευρύνονται ενώ σχηματίζονται και νέες. Αιτία για αυτό είναι η συνεχιζόμενη διαρροή των σωληνώσεων μεταφοράς νερού ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ενοχοποιείται και το δίκτυο αγωγών εκροής των ομβρίων υδάτων. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν από το ΓΕΩΤΕΕ, είναι κρίσιμο να γίνει όχι απλά άμεσα αλλά ...χθες η ταυτοποίηση αυτών των σωλήνων- αν πρόκειται για δημοτικές/δημόσιες ή ιδιωτικές σωληνώσεις- για να ακολουθήσει η έστω και πρόσκαιρη παύση των εκροών τους από τους αρμόδιους φορείς. Όσο συνεχίζεται η διαρροή τόσο εμποτίζονται οι επιχωματώσεις και ενισχύεται το ενδεχόμενο κατάρρευσης του τμήματος. Μάλιστα, το φαινόμενο της κατολίσθησης αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από τις εισροές και των όμβριων υδάτων της χειμερινής περιόδου.

Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σήμανση στην περιοχή που να αποτρέπει τη διέλευση των οχημάτων στο το υπό κατάρρευση τμήμα του οδοστρώματος, με τον χρόνο να μετρά απειλητικά αντίστροφα...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ