ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Διπλάσιοι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν για περίθαλψη

0

Την ώρα που φουντώνουν η συζήτηση και οι αντιπαραθέσεις για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), το σύστημα Υγείας έχει εμφανή αδυναμία να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών.

Ο αριθμός των Ελλήνων που δυσκολεύονται να πληρώσουν για υπηρεσίες περίθαλψης έχει αυξηθεί έως και κατά τρεις φορές στα χρόνια της κρίσης.

Το ποσοστό όσων εμφάνιζαν ακάλυπτες ανάγκες Υγείας για οικονομικούς λόγους ήταν 4% στην αρχή της κρίσης, το 2009. Εκτινάχθηκε στο 12% το 2016, για φτάσει πέρυσι στο 8,3%.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έκθεση της Eurostat σχετικά με τις ακάλυπτες ανάγκες Υγείας των ευρωπαϊκών πληθυσμών. Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη και περιλαμβάνει στοιχεία του 2018.

Από αυτά, προκύπτει πως η Ελλάδα κατέχει αναλογικά μακράν τους περισσότερους πολίτες οι οποίοι μένουν με ακάλυπτες ανάγκες εξαιτίας οικονομικών λόγων.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, το ελληνικό ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Λετονίας που κατέχει τη δεύτερη θέση (4,2%).

Υστερεί θεαματικά από το μέσο ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης των "28" (1%) και απέχει…έτη φωτός από τα ποσοστά της Ολλανδίας και της Γερμανίας (0,1%) και της Γαλλίας (0,7%).

Πολίτες που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος περίθαλψής τους

Διπλασιασμός

Η οικονομική κρίση και η θεαματική μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων, κατέστησε ακόμη πιο ακριβές τις υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας.

Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, το ποσοστό των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν για την περίθαλψή τους αυξήθηκε κατά τρεις φορές από το 2009 έως το 2016, ενώ πέρυσι ήταν υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του 2009.

Στο θέμα των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα στέκονται και επτά καθηγητές Οικονομικών της Υγείας, οι οποίοι προτείνουν δραστικές αλλαγές στο σύστημα.

Σύμφωνα με τους καθηγητές, οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στη χώρα μας είναι οι υψηλότερες της Ευρώπης και αγγίζουν το 38%.

Την ίδια ώρα, έως και το 10% των ελληνικών νοικοκυριών βιώνουν "καταστροφικές δαπάνες Υγείας", δηλαδή, να θυσιάσουν βασικά αγαθά προκειμένου να καλύψουν το κόστος περίθαλψης.

Ακάλυπτες ανάγκες Υγείας λόγω κόστους στην Ευρώπη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ