ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Μέλισσες - Φυτοφάρμακα και Διατροφική Αλυσίδα»

0

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνης «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ» με θέμα «Μέλισσες - Φυτοφάρμακα και Διατροφική Αλυσίδα» την Κυριακή  1 Δεκεμβρίου 2019 από 16.00 έως 22.00 στο Ρέθυμνο, στην αίθουσα του Ωδείου Ρεθύμνου «Παντελή Πρεβελάκη».

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν εκ μέρους της Μητροπόλεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, από την περιφέρεια ο θεματικός Περιφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μανώλης Χνάρης, εκ μέρους  του Δήμου Ρεθύμνης ο Αντιδήμαρχος κ. Σκορδίλης Γεώργιος, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας μελισσοκόμων ΟΜΣΕ και του Συλλόγου Λασιθίου  ο κ. Μαυροπουλάκης Μανώλης, επίσης σαν εκπρόσωπος της ΟΜΣΕ και της Διεπαγγελματικής Ομοσπονδίας ο κ. Χαλακατεβακης Ηλίας και άλλοι επίσημοι.

Την ημερίδα άνοιξε το τμήμα ενόργανης γυμναστικής του «Ομίλου Κλασσικού Αθλητισμού Αρκάδι» με προπονήτρια την κ. Λιάνα Γεωργοπούλου που παρουσίασε ένα μικρό θεατρικό με 7 μικρές αθλήτριες στο ρόλο των μελισσών, δίνοντας μία πικρόγλυκη γεύση του τι παθαίνει η μέλισσα και τα άλλα έντομα από τα φυτοφάρμακα.

Στην συνέχεια αναλύθηκαν θεματικές που αφορούσαν κυρίως την επιβίωση της μέλισσας μέσα από τους βασικούς εχθρούς της, τις ασθένειες και τα φυτοφάρμακα, την συνύπαρξη της μελισσοκομίας με την γεωργία αλλά και επιμέρους ζητήματα σχετικά με τα προϊόντα  της μέλισσας και την επικινδυνότητα να περάσουν τοξικές ουσίες  από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στην διατροφική αλυσίδα.

Την εξαφάνιση  των μελισσών σε μεγάλο ποσοστό απειλούν τα φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στις συστηματικές κυρίως καλλιέργειες χωρίς όμως αυτές να αποτελούν και τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Η κλιματική αλλαγή, η ερημοποίηση περιοχών, η υπερβόσκηση,  η αστικοποίηση και οι ασθένειες των μελισσών είναι βασικκές αιτίες που συμβάλουν στην τραγική μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσών.

Στην Κρήτη, σύμφωνα με όσο ειπώθηκαν, αναδεικνύεται σοβαρός κίνδυνος για την μέλισσα από την κακή χρήση των φυτοφάρμακων και ειδικότερα από τους ψεκασμούς της δακοκτονίας και τον τρόπο αντιμετώπισης του δάκου, αλλά και άλλων  εχθρών της ελιάς γενικότερα. Η ορθή επιστημονική  εφαρμογή μεθόδων καταπολέμησης των εχθρών της ελιάς, εγκυμονεί τους λιγότερους κινδύνους για την μέλισσα και τα άλλα ωφέλιμα έντομα, ενώ προστατεύει και την διατροφική αλυσίδα.

Από τις ασθένειες των μελισσών, η βαρόα, αν και αποτελεί ένα μόνιμο κίνδυνο εξασθένισης των μελισσών, η αντιμετώπιση της σήμερα μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με διάφορους επιστημονικά τεκμηριωμένους εναλλακτικούς τρόπους, χωρίς τοξικό κίνδυνο για τις μέλισσες και τα προϊόντα τους.

Σχετικά με την νοζεμίαση τονίσθηκε, ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν επειδή δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η φροντίδα του μελισσοκόμου για δυνατά μελίσσια.

Συμπερασματικά, σήμερα είναι γεγονός ότι ο πληθυσμός των μελισσών σε παγκόσμιο επίπεδο μειώνεται συνεχώς. Στην Κίνα σε καλλιέργειες αμυγδαλιάς λόγο εξαφάνισης των μελισσών και των άλλων επικονιαστών γενικότερα,  οι παραγωγοί έφτασαν να κάνουν γονιμοποίηση με τα χέρια, στην Καλιφόρνια οι αμυγδολοπαραγωγοί πληρώνουν για την τοποθέτηση μελισσιών στους αμυγδαλεώνες τους ενώ στην Ελλάδα, αν και οι παραγωγοί έχουν μια ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία δωρεάν για τη παραγωγή τους, έχουν δωρεάν επικονιαστές, φροντίζουν με χείριστο τρόπο, ψεκάζοντας, να τους εξοντώνουν.

Η μέλισσα είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος του αγρότη άλλα κατ’ επέκταση και του κτηνοτρόφου, σήμερα μελισσοκόμοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να βρουν ένα κοινό τρόπο συνύπαρξης με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι από μία τέτοια σημαντική ημερίδα δεν θα μπορούσε να είναι απούσα η εκκλησία, η οποία έδωσε την δική της θεολογική διάσταση στην προστασία των μελισσών και γενικότερα του περιβάλλοντος.

Η ημερίδα είχε την στήριξη και την συμμετοχή εκπροσώπων και φορέων των  Μελισσοκόμων, των Αγροτών, των Κτηνοτρόφων και των Γεωπόνων (επιχειρήσεις πώλησης αγροτικών εφοδίων – φυτοφαρμάκων) και άλλων εμπλεκομένων στην θεματολογία και την και την επιτυχία  της ημερίδας.

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν από  τους εξαίρετους  εισηγητές, σε επιστημονικό, ερευνητικό και πρακτικό επίπεδο κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρακολουθούντων και αφορούσαν:

 «Μελισσοκομική Οικο-Θεολογία» Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης, Ιδιαίτερος Γραμματέας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου.

 «Από τι κινδυνεύουν οι μέλισσες;» Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος, επόπτρια  μελισσοκομίας ΚΜ Λάρισας

«Δακοκτονία – τρόποι αντιμετώπισης του δάκου» κ. Κική Βαρήκου, Ερευνήτρια  - Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ – Δήμητρα στα Χανιά

 «Επιπτώσεις φυτοφαρμάκων, νομοθεσία για την προστασία των μελισσών»  Δρ. Φανή Χατζήνα,  Βιολόγος,  Ερευνήτρια Α - Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Τμήματος Μελισσοκομίας ΕΛΓΟ' ΔΗΜΗΤΡΑ' και Πρόεδρος της Αpimondia - Διεθνής Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων.

 «Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια και την ποιότητα των μελισσοκομικών προϊόντων»  Νίκος Ασούτης Διδάρας, κτηνίατρος, επιθεωρητής ΕΦΕΤ

 «Επίδραση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη μελισσοκομία- συνύπαρξη μελισσοκομίας γεωργίας» Τσιριντάνης Ζαχαρίας, Τεχνολόγος Γεωπονίας,

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης

 «Στρατηγική ενάντια στο βαρρόα- συμβατικές θεραπείες/ εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης» Δρ. Φανή Χατζήνα,  Βιολόγος,  Ερευνήτρια Α - Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Τμήματος Μελισσοκομίας

ΕΛΓΟ' ΔΗΜΗΤΡΑ'

 «Τρόποι αντιμετώπισης της νοζεμίασης» χωρίς αντιβιοτικά

Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος, επόπτρια  μελισσοκομίας ΚΜ Λάρισας

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με το μουσικόχορευτικό τμήμα των σχολών «Τζανιδάκη» που παρουσίασε την παραδοσιακή Κρητική λεβεντιά μέσα από επιλεγμένα χορευτικά  δρώμενα ενώ  ο Μελισσοκομικός Σύλλογο Ρεθύμνης  «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ» πρόσφερε στους εισηγητές  και τους επισήμους, δώρα με κρητικά παραδοσιακά προϊόντα και προϊόντα μελιού

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ»  και την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ ήταν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου,  του Δήμου Ρεθύμνης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Η  είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους τους Μελισσοκόμους, Αγρότες, Κτηνοτρόφους, Γεωπόνους  του Νομού αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο,  τρεις τυχεροί κέρδισαν από μία διώροφη κυψέλη ενώ ένας «υπερτυχερός» κέρδισε δύο  διώροφες κυψέλες προσφορά των χορηγών, επίσης σε κάθε παρακολουθούντα δόθηκε και «Βεβαίωση παρακολούθησης».

Την ημερίδα στήριξαν επίσης με τις  χορηγίες τους οι:

  • Μελισσοκομική Ρεθύμνου (Αγγελική και Λία Βαβουβάρακη)
  • «ΑΝΕΛ» – Μελισσοκομικά προϊόντα
  • Κυψέλες «Παπαιωάννου»
  • Νέα Αγροανάπτυξη Ρεθύμνου “Agronova”
  • ΑΣΕΑΡ Α.Ε.  ΡΕΘΥΜΝΗΣ
  • Νερά “ΣΑΜΑΡΙΑ”
  • Ζωοτροφές Καπετανάκης
  • Ζαχαροπλαστείο «Λαγκουβάρδος»
  • Κέντρο Κήπου «Γαβαλάς»
  • Σχολές χορού «Τζανιδάκη»

·         Τυροκομείο “ΜΕΡΑΚΙ ΗΛΙΑΚΗ”

  • Kρασιά “Κλάδος”
  • Αρτοποιείο “Χωριάτικο”
  • Καλλιγιάννης Κώστας “Λαδι”
  • Καφάτος Νικολαος “Ελιές”
  • Αθηνα Γ. Λυρώνη Παπαδάκη “Σαπούνια”
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ