ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πιστώνονται άμεσα προκαταβολές νιτρορύπανσης – μέχρι αρχές Ιανουαρίου τα δικαιολογητικά δικαιούχων

0

Με υπουργική απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε πως υπεγράφη στις 29 Νοεμβρίου, ξεμπλοκάρει το θέμα των πληρωμών του συνόλου των αγροτών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης από την άδεια χρήσης νερού.

Με την εν λόγω απόφαση ορίζεται η άμεση καταβολή του 75% του ποσού, με βασική υποχρέωση όσων εισπράξουν την προκαταβολή είναι να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2020. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης αντιμετωπίζοντας με αίσθημα υψηλής ευαισθησίας το ζήτημα που προκλήθηκε, εξαιτίας των άστοχων και πλημμελών κινήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το μέτρο της «Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα» (νιτρορύπανση), δίνει ουσιαστική λύση προς όφελος του συνόλου των αγροτών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα.

Ο κ. Βορίδης με απόφασή του αποκαθιστά την κανονικότητα ορίζοντας την άμεση καταβολή του 75% του ποσού και διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση των αγροτών και για το μέτρο αυτό.

Βασική υποχρέωση όσων εισπράξουν την προκαταβολή είναι να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2020. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα ανέκυψε εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης να θέσει ως κριτήριο επιλεξιμότητας την άδεια χρήσης νερού μεσούσης της περιόδου εφαρμογής του μέτρου, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει επαρκώς τόσο τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα την πρόκληση σύγχυσης».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ