ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ρένα Μπαντουβά - Μελά: Περιγράφει τους μαρτυρικούς θανάτους των αγωνιστών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

0

Η κυρία Ρένα Μπαντουβά - Μελά έζησε τη βιαιότητα του πολέμου, είδε νεκρούς, άκουσε ουρλιαχτά, ποδοβολητά και βόμβες και γαλουχήθηκε δίπλα σε ανθρώπους οι οποίοι δε δίσταζαν να ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή για την Πατρίδα.

Πλέον, ως πρόεδρος του Σωματείου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Ομάδες Μπαντουβά, περιγράφει τα βιώματα της αλλά και την προσπάθεια της να διατηρήσει «ζωντανή» την ιστορία, μέσω των εκθεμάτων του μουσείου.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και δη η Εθνική Αντίσταση των Κρητικών απέναντι στους κατακτητές, με στόχο την απελευθέρωση της χώρας, έμειναν χαραγμένα στις μνήμες εκατομμυρίων ανθρώπων και προσώπων που ακόμα θυμούνται…

Η κάμερα της εκπομπής «Κρήτη Σήμερα» συνάντησε την κυρία Ρένα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Ηράκλειο. Η ίδια μας διηγήθηκε απίστευτες ιστορίες από την περίοδο του πολέμου, έτσι όπως τις έζησε και τις θυμάται.

Πώς να ξεχάσει την εικόνα του πατέρα της όταν τον είδε για πρώτη φορά να επιστρέφει από την πρώτη του μάχη με σκισμένα ρούχα; Όπως λέει η κ. Ρένα, δε θύμιζε σε τίποτα τον άντρα που είχε αποχαιρετήσει λίγο νωρίτερα…

Ενθυμούμενη στιγμές από την Εθνική Αντίσταση και έχοντας ζήσει έντονα τα γεγονότα, η κ. Ρένα Μπαντουβά δεν μπορεί να κρύψει τα δάκρυα από τα μάτια της.

Την κυρία Ρένα Μπαντουβά τη συναντήσαμε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, εκεί όπου η ίδια ως πρόεδρος του Σωματείου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Ομάδες Μπαντουβά, περνά ώρες φροντίζοντας τα εκθέματα που προέρχονται από τους ίδιους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Ακόμα και σήμερα, δε σταματά να ζητά από τους απογόνους των αντιστασιακών να της δώσουν ό,τι έχουν κρατήσει εκείνοι φυλαγμένο προκειμένου να τα εκθέσει και να διαδοθεί η ιστορία σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Έξω από το Μουσείο, το οποίο συστεγάζεται με τη Στρατολογική Υπηρεσία Ηρακλείου, σπουδαίοι γλύπτες έχουν φιλοτεχνήσει προτομές αγωνιστών, αλλά και διάφορες άλλες σκηνές από πολέμους.

Η είσοδος στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης είναι ελεύθερη και είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 9 – 12. Η ξενάγηση γίνεται από την ίδια την κυρία Ρένα Μπαντουβά η οποία διηγείται σε μικρούς και μεγάλους την ιστορία του κάθε εκθέματος, έτσι ακριβώς όπως την έχει ζήσει…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ