ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Συμφωνία Ερντογάν - Τρίπολης…προπομπός γκριζαρίσματος ελληνικής θαλάσσιας ζώνης?

0

Στη χθεσινή συνέντευξη στο κρατικό κανάλι TRT της Τουρκίας ο Ερντογάν φαίνεται να κλιμακώνει την ένταση προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε Μεσόγειο, προανήγγειλε μάλιστα και την αγορά ενός ακόμη πλωτού γεωτρύπανου. Ισχυρίσθηκε δε ότι Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος δεν μπορούν να προχωρήσουν σε δραστηριότητες στη Μεσόγειο χωρίς την συμφωνία της χώρας του, έτοιμος να προστατέψει τα συμφέροντα της πατρίδας του με οποιοδήποτε τίμημα.

Παρατηρώ τον διπλωματικό πυρετό της ελληνικής κυβέρνησης για την (λεκτική) καταδίκη αυτής της (παράνομης) συμφωνίας από τη διεθνή κοινότητα και παράλληλα την αντίδραση του Ερντογάν.

Μια αντίδραση που δείχνει ότι με τίποτα δεν «ιδρώνει το αυτί του», το αντίθετο μάλιστα συνεχίζει την επιθετική του ρητορική με δηλώσεις για αντι-Navtex στις 11-12 Δεκεμβρίου στο νότιο Κρητικό Πέλαγος και εξαγγελία αγοράς ενός ακόμη πλωτού γεωτρύπανου.

Δυστυχώς η (παράνομη) συμφωνία έχει δημιουργήσει τετελεσμένα για τις βλέψεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ανεξάρτητα εάν δεν ψηφιστεί ποτέ από το κοινοβούλιο της Λιβύης. Μέχρι να δικαιωθούμε στα «χαρτιά» η Τουρκία θα μπορεί να «παίζει» με τα νεύρα μας και την υπομονή μας.

Και τούτο γιατί αυτή η συμφωνία δεσμεύει από κοινού ή μονομερώς τα συμβαλλόμενα μέρη και μάλιστα καθιστά την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη των συμφερόντων της κυβέρνησης της Τρίπολης στη θάλασσα, κατ΄αντιστοιχία της συμφωνίας Ρωσίας – Συρίας στην ξηρά.

Με άλλα λόγια μπλέξαμε! από την ολιγωρία? ή την αδυναμία? να δώσουμε «σάρκα και οστά» στη νομοθετική ρύθμιση, Μανιάτη,  του Ν.4001/2011 που αναφέρεται στον τρόπο προσδιορισμού της Α.Ο.Ζ. πριν ο Ερντογάν προχωρήσει στις εξαγγελθείσες απειλές του…εδώ και καιρό.

Ο Ερντογάν με αυτή του την κίνηση σίγουρα γνωρίζει ότι τελικά θα χάσει στα «χαρτιά» αλλά το ίδιο σίγουρο είναι ότι μάλλον θα κερδίσει στα «σημεία».

Το επαπειλούμενο θερμό επεισόδιο, εκ μέρους του, θα αποτραπεί τελικά από τις «Μεγάλες Δυνάμεις» έχοντας εξασφαλίσει η Τουρκία το γκριζάρισμα δικιάς μας θαλάσσιας περιοχής για μια ακόμη φορά…γιατί τα Ίμια όπως φαίνεται δεν δίδαξαν κάτι τους έλληνες πολιτικούς.

Έτσι τα θαλάσσια οικόπεδα μας νότιο-ανατολικά της Κρήτης θα πέσουν σε «χειμερία νάρκη» και οι έλληνες πολιτικοί θα πανηγυρίζουν ότι κάναμε της Τουρκίας «τα μούτρα κρέας».

Υ.Γ.

Η λαϊκή ρήση «Καλλιά να σε φοβούνται παρά να σε σέβονται» δυστυχώς παραμένει σε ισχύ…σε πείσμα των ψηφισμάτων συμμόρφωσης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ