ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τι περιλαμβάνει η πρόταση της Ιmpala για την Creta Farms

0

Η επικράτηση, όπως όλα δείχνουν, της Impala του Δ. Βιντζηλαίου στη διεκδίκηση της Creta Farms αλλάζει τις ισορροπίες στην αλλαντοβιομηχανία, έναν κλάδο όπου αρκετές εταιρείες τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν επί ξυρού ακμής. Τελευταία και πιο τρανταχτή περίπτωση η Creta Farms, το μέλλον της οποίας θα κριθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, όπου θα κατατεθεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου το σχέδιο εξυγίανσης.

Της κατάθεσης στο Πρωτοδικείο προηγείται η έγκριση από τις επιτροπές των τραπεζών της προσφοράς που έχει καταθέσει η Impala, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφάλισε χρηματοδότηση από βουλγαρικές τράπεζες. H τελική κατακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται το αργότερο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται πως στην τελική ευθεία της κούρσας διεκδίκησης της Creta Farms βρέθηκε και η Lime Capital, βασικός μέτοχος της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Η πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Impala στη βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε προς τις τράπεζες και τον σύμβουλο (EY) για τη διάσωση της Creta Farms αναλαμβάνει να πληρώσει το 41,5% των οφειλών που έχει η τελευταία προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Δηλαδή ζητά "κούρεμα" 58,5% των δανείων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, ενώ προτίθεται να "ρίξει" σε αυτήν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρουν πληροφορίες, η Lime Capital στην πρότασή της προς τις τράπεζες δεσμεύθηκε να αναλάβει την αποπληρωμή του 38% των δανείων, ύψους 109 εκατ. ευρώ, της Creta Farms, δηλαδή ζητούσε "κούρεμα" 62%.

Ο στρατηγικός επενδυτής θα αναλάβει χρέη πάνω από 153 εκατ. ευρώ. Μόνο οι οφειλές της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας προς το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 12,45 εκατ. ευρώ, οι εμπορικές υποχρεώσεις το ποσό των 26,18 εκατ. ευρώ, ενώ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οφείλει 15 εκατ. ευρώ.

Ποιος είναι ο Δ. Βιντζηλαίος

Κοντά πέντε χρόνια έχουν περάσει από όταν ο Δημήτρης Βιντζηλαίος και η Impala Invest έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά. Ήταν τον Φεβρουάριο του 2015 όταν το ολλανδικό fund Impala Invest, μέσω της θυγατρικής του Bella Bulgaria, από κοινού με τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita, διεκδίκησαν την Π.Γ. Νίκας.

Τελικά ο αρραβώνας Impala-Θεοδωρόπουλου ναυάγησε και η Π.Γ. Νίκας πέρασε στα "χέρια" του κ. Θεοδωρόπουλου και της Chipita. Μπορεί ο Βιντζηλαίος να μην απέκτησε τη Νίκας, εξαγόρασε όμως λίγο μετά ένα "παιδί" του αείμνηστου Παναγιώτη Νίκα, τη Λακωνική Τροφίμων.

Επίσης, ο κ. Βιντζηλαίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ, η οποία κατέρρευσε εντέλει, ενώ έχει αποκτήσει και το 70% της Σερραϊκής-Θρακικής Αλλαντοβιομηχανίας ΧΑΡΙΝΟ Α.Ε.

Στη Βουλγαρία η Impala Invest δραστηριοποιείται, μέσω της Bella Bulgaria, σε διάφορους τομείς και στα αλλαντικά. Πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν πως ο τομέας των αλλαντικών της Impala πραγματοποιεί τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ και τα EBITDA της ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ