ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας στη Βουλή: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ρετάρει

0

«Εδώ και πέντε μήνες παρακολουθούμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να υποβαθμίσει την τουρκική προκλητικότητα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Άσκησε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και έκανε λόγο για «πανίσχυρη μιντιακή ομπρέλα που δεν μπορεί να κρύψει ούτε τα σκάνδαλα, ούτε την ασυνεννοησία, ούτε τη fake αριστεία». «Έχω την αίσθηση ότι τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ρετάρει» ξεκίνησε την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τόσο που η πανίσχυρη μιντιακή και επικοινωνιακή ομπρέλα που έχει στηθεί για να τους προστατεύει δεν μπορεί να πια να κρύψει ούτε τα σκάνδαλα ούτε την ανικανότητα ούτε την ασυνεννοησία ούτε τη fake αριστεία. Όλα αυτά, βέβαια, θα ήταν αντικείμενο σκωπτικής αντιμετώπισης αν δεν αφορούσαν τις ζωές μας και αν δεν λάμβαναν χώρα και σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη διαχείριση των κρίσιμων εθνικών μας θεμάτων ή της προσφυγικής κρίσης. Διότι το να καλύπτει ψευδόμενους και απατεώνες υφυπουργούς ή διωκόμενους για σκάνδαλα συμβούλους και συνεργάτες, ή να διορίζει παντού σε κρατικές θέσεις με κριτήρια αναξιοκρατίας και πελατειακής δοσοληψίας, ήταν αναμενόμενο. Δεν μας εκπλήσσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Αλλά το να χειρίζεται με τόση ανευθυνότητα κρίσιμα εθνικά θέματα είναι κάτι που ξεπερνά τη δυνατότητα της ανοχής μας, ακόμη και της ανοχής και της σιωπής ενός στρατευμένου να υπηρετεί τη κυβέρνηση μιντιακού συστήματος. Γιατί η ανευθυνότητα αυτή γεννά ανασφάλεια και εγκυμονεί κινδύνους σοβαρούς εθνικούς κινδύνους».

Επίθεση και για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και τη στάση της κυβέρνησης και τη μη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Εδώ και πέντε μήνες παρακολουθούμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να υποβαθμίσει την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Αυτοί που μας κατηγορούσαν όταν τον Ιούνιο συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ για να συντονιστούμε στο πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, ότι δραματοποιούμε τις εξελίξεις. Μόλις ανέλαβαν άρχισαν να κρύβουν κάτω από το χαλί τις εξελίξεις. Και όταν στις 25 Σεπτεμβρίου, ο κος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, συνάντησε τον Πρόεδρο Ερντογαν, έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στην Ιστορία που δεν έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση διέρρευσε ότι η συνάντηση πήγε καλύτερα του αναμενομένου.

Τόσο καλά που επί δύο μήνες οι προκλήσεις σταματημό δεν είχαν. Φανταστείτε να μην είχε πάει και καλά τι θα γινόταν. Και όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να κρύβει τις προκλήσεις κάτω από το χαλί, να της αφήνει αναπάντητες, να μην ενεργοποιεί τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη και να ακολουθεί μια στρατηγική αδράνειας και κατευνασμού της Τουρκίας, με το βλέμμα στραμμένο στις προσφυγικές ροές. Αποκορύφωμα αυτής της στρατηγικής ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που ευθέως συνέδεαν το προσφυγικό με το Συριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς εγκαίρως προειδοποιήσαμε, ότι αυτή πολιτική είναι λανθασμένη αν όχι καταστροφική. Διπλά επιζήμια. Διότι και αχαλίνωτες θα γίνουν οι προκλήσεις και οι ροές θα ενταθούν. Και δυστυχώς επαληθευτήκαμε».

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/730517704445521/?t=0

«Πρωτοφανής ενέργεια η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης»

Σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, είπε: «Με την πρωτοφανή ενέργεια να προχωρήσει η Τουρκία σε μια νομικά ανυπόστατη Συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με τη Λιβυή, παρακάμπτοντας τη Κρήτη, τα νησιά μας του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και φυσικά το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο. Και η κυβέρνηση όχι μόνο βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη, που θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε προβλέψει τη πιθανότητα να συμβεί. Όχι μόνο δεν είχε προετοιμάσει κανένα σχέδιο αντίδρασης, αλλά κατελήφθη από τον απόλυτο πανικό και άρχισε τις σπασμωδικές κινήσεις. Βγαίνουν, λοιπόν χθες, επίσημες πηγές του Υπουργείου Άμυνας και διαρρέουν στο ΑΠΕ ότι με πρωτοβουλία της Αθήνας παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Και αυτό μια μόνο μέρα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογαν.

Και λίγες ώρες αργότερα, βγαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και αδειάζουν το υπουργείο Άμυνας, λέγοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για τα ΜΟΕ θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Ελληνικές "πηγές" εναντίον ελληνικών "πηγών", λίγες ώρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήσει τον Ερντογάν. Και διερωτώμαι : Είναι αυτή εικόνα σοβαρής και υπεύθυνης κυβέρνησης που χειρίζεται κρίσιμα εθνικά θέματα;» και στη συνέχει κάλεσε τον πρωθυπουργό να «σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»: «Ποιος αποφασίζει για το αν θα ακυρωθούν οι όχι, αν θα παγώσουν, αν θα ανασταλούν τα ΜΟΕ με τη Τουρκιά; Υπάρχουν αρμόδια κυβερνητικά όργανα;

«Υπάρχει πρωθυπουργός;»

Υπάρχει το ΚΥΣΕΑ; Υπάρχει ο πρωθυπουργός ή ασχολείται μόνο να καλύπτει τα ρουσφέτια στον κρατικό μηχανισμό και τους ψευδόμενους υφυπουργούς που παριστάνουν τους πτυχιούχους χωρίς πτυχίο; Έχουν τη στοιχειώδη γνώση να χειριστούν κρίσιμα εθνικά θέματα ή οι γνώσεις τους περιορίζονται μόνο στο πώς να διορίσουν κομματικά στελέχη και να νομοθετήσουν υπέρ της διαφθοράς; Δεν μπορεί η ίδια η κυβέρνηση να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης της χώρας. Πού είναι το επιτελικό κράτος που μας έταξαν; Ποιος αποφασίζει και πώς; Δυστυχώς, πολύ σύντομα αποδεικνύεται σαθρό το μοντέλο διακυβέρνησης και η ίδια η κυβέρνηση βρίσκεται σε βέρτιγκο. Και οφείλουν γρήγορα να συνέλθουν. Γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά και επαναλαμβάνω διαχειρίζονται εθνικά θέματα κρίσιμα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ