ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Χιλιάδες οι επισκέπτες στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

0

Με την συμμετοχή περισσότερων από 20.000 επισκεπτών, που κατέκλυσαν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη γιορτή της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, το 11ο Φεστιβάλ ελληνικού μελιού & προϊόντων μέλισσας. Καλές ειδήσεις, με σημαντικότερη ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επενδύσει στο μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας, επιφύλασσε και η παρουσία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή στα εγκαίνια του Φεστιβάλ.

Τριακόσιοι και πλέον μικροί παραγωγοί από όλες τις Περιφέρειες της χώρας είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στο ευρύ κοινό τα αγνά και ποιοτικά προϊόντα τους και να παρουσιάσουν σπάνιες ποικιλίες μελιού και προϊόντων μέλισσας από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ, η κα Αραμπατζή τόνισε ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ε.Ε, με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν ανοδική πορεία, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί στην μελισσοκομία η αξία που δικαιούται ως η κύρια ή δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος για περισσότερους από 24.000 μελισσοκόμους και επεσήμανε την ανάγκη η πολιτεία να… ξεκολλήσει και να μην την αντιμετωπίζει ως τον φτωχό συγγενή της αγροτικής οικονομίας. «Η ποιότητα του ελληνικού μελιού είναι αδιαμφισβήτητη, αναγνωρισμένη διεθνώς, το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, άρα η αποτελεσματική προστασία του δεν είναι πολυτέλεια αλλά αδήριτη ανάγκη. Στόχος μας, η επένδυση στο μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό στα εγκαίνια απηύθυνε ο επικεφαλής του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή που στρεβλώνει τα φυσικά φαινόμενα και χαρακτήρισε ως υψηλή προτεραιότητα τη νομοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση της. Από την πλευρά του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Μητρώο Μελισσοκόμων, το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο την καταγραφή των μελισσοκόμων και την αποτροπή της  παράνομης διακίνησης, της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.

Επίσης, μίλησαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Ντούρας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Νίκος Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Προέδρος Οργανωτικής Επιτροπής Φεστιβάλ, Σοφία Σακοράφα, αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΜέΡΑ 25.

Σημαντική θέση στο τριήμερο Φεστιβάλ κατείχε το 10ο Μελισσοκομικό Συνέδριο, όπου επιστήμονες και φορείς συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί και τις προοπτικές του κλάδου, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη να εφαρμοστεί το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα 2020-2022. Ταυτόχρονα, ζήτησαν στήριξη από την πολιτεία και επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώθηκε, για πρώτη φορά και με εξαιρετική επιτυχία, Διαγωνισμός Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας (High Quality Honey Contest),  με στόχο την ανάδειξη του καλύτερου μελιού ανά κατηγορία. Οι γευστικές δοκιμές των δειγμάτων έγιναν από την ομάδα του  Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από έμπειρους και καταξιωμένους γευσιγνώστες. Κατά τις δοκιμές το κάθε μέλι έφερε ειδικό κωδικό, χωρίς τη συσκευασία του, ώστε να διασφαλιστεί η ανεπηρέαστη απόφαση της κριτικής επιτροπής. Τα μέλια που βραβεύθηκαν θα φέρουν στη συσκευασία τους το μετάλλιο HIGH QUALITY HONEY CONTEST.

Τέλος, ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή μελισσοκόμων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, καθώς και επιχειρήσεων μελισσοκομικού εξοπλισμού ενώ συνάφθηκαν σημαντικές συμφωνίες για τον κλάδο.

Τιμώμενη Περιφέρεια του Φεστιβάλ ήταν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την πλακέτα απένειμε στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, η Υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ