ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Aπέρριψε η Βουλή της Λιβύης τη συμφωνία με την Τουρκία: Είναι παράνομη

0

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «al-Arabiya», ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης

Τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης απέρριψε η Βουλή των Αντιπροσώπων της αφρικανικής χώρας, η οποία ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «al-Arabiya», ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Κάλεσε δε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σαλέχ, έστειλε σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας την καταδίκη της επίμαχης συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ως «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης υπεγράφη την περασμένη Τετάρτη και αφορούσε τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη θάλασσα της Μεσογείου.

Η συμφωνία επετεύχθη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Άλλωστε, η χώρα της βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς τα ανατολικά τμήματα της Λιβύης ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Στον απόηχο της συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε σε εξηγήσεις τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, τον οποίο απείλησε με απέλαση, εφόσον δεν κοινοποιήσει έως την Παρασκευή το περιεχόμενο του μνημονίου που υπεγράφη.

Υπενθυμίζεται πως και η Αίγυπτος έχει απορρίψει τη συμφωνία. Μάλιστα, το το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε δήλωσή του την περασμένη Πέμπτη ανέφερε τα εξής:

«Τα δύο μνημόνια δεν έχουν νομική ισχύ, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το πρίσμα του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η [λιβυκή] κυβέρνηση ή το Υπουργικό Συμβούλιο, και όχι ο πρωθυπουργός, έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες».

Όπως γίνεται αντιληπτό, η πολιτική κατάσταση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής είναι συγκεχυμένη και μέχρι να επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα στη χώρα το τοπίο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις θα παραμένει θολό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ