ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επιτακτική ανάγκη η επέκταση του σχεδίου πόλεως

0

Το Ρέθυμνο που επί τρείς δεκαετίες δεν έχει προχωρήσει σε επέκταση σχεδίου πόλεως, σήμερα  «ασφυκτιά» υπό το βάρος του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος. Η ανάγκη για εξεύρεση μιας οριστικής λύσης, που θα δώσει «ανάσα» είναι πλέον επιτακτική. Το πρόβλημα της έλλειψης ακινήτων, είτε προς αγορά είτε προς ενοικίαση, τονίζουν οι υπεύθυνοι δύο μεσιτικών γραφείων στο Ρέθυμνο κ.κ. Πάγκαλος και Σαμψών, υπογραμμίζοντας ότι η επέκταση του σχεδίου θα δώσει λύση και το Ρέθυμνο  που τώρα «πνίγεται» στα στενά όρια του υφισταμένου σχεδίου πόλεως, θ’ ανασάνει. Συγχρόνως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοπεδούχων Εκτός Σχεδίου πόλης Ρεθύμνου, κ. Κρεβατσούλης, αναφέρει ότι: «Τώρα υπάρχει μια νέα νομοθεσία η οποία επιτρέπει να γίνονται σχέδια πόλεως πολύ πιο γρήγορα».

 Αντώνης Πάγκαλος: «Όσο δεν υπάρχουν ακίνητα να διατεθούν, οι τιμές αυξάνονται»

Ο κ. Αντώνης Πάγκαλος από το μεσιτικό γραφείο «PAGALOS TRUST», ανέφερε την αυξημένη ζήτηση για ακίνητα είτε για ενοικίαση είτε για πώληση, τονίζοντας ότι ακίνητα δεν υπάρχουν. «Οι ενδιαφερόμενοι είναι πάρα πολλοί αλλά η προσφορά ελάχιστη. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι τιμές τόσο για ενοικίαση όσο και για πώληση να έχουν εκτοξευθεί.  Όσο δεν υπάρχουν ακίνητα για να διατεθούν, τόσο οι τιμές αυξάνονται», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Τα διαμερίσματα με δύο, τρία ή και τέσσερα υπνοδωμάτια, είναι σπάνια πια να βρεθούν κι όταν βρεθούν οι τιμές τους είναι τόσο τσουχτερές, που οι περισσότεροι από τους υποψήφιους ενοικιαστές δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν».

Ο κ. Πάγκαλος στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που βρίσκονται μήνες σε αναμονή μέχρι να βρεθεί το ακίνητο που τους ενδιαφέρει.

«Στο κομμάτι των πωλήσεων υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από Έλληνες και από ξένους που ψάχνουν ν’ αγοράσουν κατοικίες, κυρίως από 40 έως 80 τ.μ.» είπε ο μεσίτης, αναφέροντας ότι εκτός από τους Έλληνες, αν τα σπίτια είναι κοντά στη θάλασσα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από Ελβετούς, Νορβηγούς και Άγγλους.

Όσον αφορά στους λόγους που υπάρχει έλλειψη στα ακίνητα ο κ. Πάγκαλος, ανέφερε ότι βασικός λόγος είναι η μη επέκταση του σχεδίου πόλεως. «Το σχέδιο πόλης πρέπει να επεκταθεί άμεσα για να «αναπνεύσει» η αγορά και να ξεκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα που έχει σταματήσει εδώ και χρόνια. Έχουμε εγκλωβιστεί, αφού δεν μπορούν να χτιστούν νέες οικοδομές, δεν μπορούν να βρεθούν και σπίτια. Αν είχε επεκταθεί το σχέδιο πόλεως θα υπήρχε πληθώρα ακινήτων και οι τιμές είτε στην πώληση, είτε στην ενοικίαση θα ήταν στα φυσιολογικά επίπεδα. Τώρα προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με τα ελάχιστα που υπάρχουν, αλλά δεν είναι δυνατόν».

Βαγγέλης Σαμψών: «Κάθε μέρα δημιουργούνται οικογένειες και δεν υπάρχουν σπίτια να μείνουν»

Ο κ. Βαγγέλης Σαμψών από το Μεσιτικό Γραφείο «Αφοί Σαμψών», μιλώντας για την αγορά και πώληση ακινήτων στο Ρέθυμνο, αφού ανέφερε ότι έχουν χρόνια να χτιστούν οικοδομές στην πόλη μας, υπογράμμισε ότι «καθημερινά δημιουργούνται νέες οικογένειες που αναζητούν κατοικίες, αλλά νέα σπίτια δεν χτίζονται».

Πέρα από τους Έλληνες όπως είπε ο κ. Σαμψών, ενδιαφερόμενοι για αγορά είναι και οι ξένοι, οι οποίοι όμως, όπως υπογράμμισε, προτιμούν την αγορά οικοπέδου, το οποίο και θα οικοδομήσουν αργότερα, σε αντίθεση με τους Έλληνες που συνήθως δεν μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία και προτιμούν ν’ αγοράσουν έτοιμα σπίτια. Σε ερώτημα που αφορούσε ποιο είναι το μέγεθος των σπιτιών που οι πελάτες προτιμούν, ο κ. Σαμψών είπε, ότι υπάρχει ενδιαφέρον για όλα, από την γκαρσονιέρα μέχρι και τα διαμερίσματα πολλών υπνοδωματίων.

Στη συνέχεια και ο κ. Σαμψών τόνισε ότι είναι σημαντικό να επεκταθεί το σχέδιο της πόλης, αφού θα βοηθήσει στο να υπάρξουν νέα ακίνητα που θα μπουν στην αγορά: «Ακόμα κι αν οι κατασκευαστές θελήσουν να κτίσουν, δεν υπάρχουν οικόπεδα για να προχωρήσουν. Πέρα βέβαια από την παγωμένη επέκταση του σχεδίου πόλεως, σημαντικός παράγοντας στην μη ύπαρξη νέων οικοδομών ήταν και το μέτρο του ΦΠΑ, λόγω του οποίου οι κατασκευαστές δεν το έπαιρναν απόφαση να χτίσουν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μανώλης Κρεβατσούλης: «Το στεγαστικό είναι το Νο 1 πρόβλημα του Ρεθύμνου»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοπεδούχων Εκτός Σχεδίου Πόλης Ρεθύμνου, κ. Μανώλης Κρεβατσούλης, για το ζήτημα της έλλειψης στέγης, αναφέρει: «Οργανωμένη δόμηση δεν υπάρχει εδώ και 12 χρόνια, δηλαδή από το 2007 που έγιναν οι τελευταίες κατασκευές και επιβλήθηκε το μέτρο του ΦΠΑ. Έτσι, τόσο  λόγω του ΦΠΑ, όσο κι εξαιτίας της κρίσης, δεν υπάρχουν πλέον νεοαναγειρόμενα ακίνητα στο Ρέθυμνο».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην προσφορά και τη ζήτηση ακινήτων υπογράμμισε: «Η πρόσφορά είναι χαμηλή, η ζήτηση όμως συνεχώς αυξάνεται. Τώρα έχουμε φτάσει να έχουμε υψηλή ζήτηση αλλά δεν υπάρχουν ακίνητα. Το ότι δεν έχουμε ακίνητα οφείλεται κατά κανόνα στο ότι το σχέδιο πόλεως είναι πάρα πολύ μικρό. Έχει να γίνει επέκταση εδώ και 30 περίπου χρόνια. Υπάρχουν ελάχιστα οικόπεδα τα οποία όμως έχουν διάφορα πολεοδομικά προβλήματα και είναι δύσκολο να οικοδομηθούν. Δεν έχουμε πολλά και μεγάλα οικόπεδα, ώστε να προχωρήσει η οργανωμένη δόμηση, με αποτέλεσμα η αξία γης να παραμένει υψηλή».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα με το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να προχωρήσει το σχέδιο πόλεως ο κ. Κρεβατσούλης ανέφερε: «Το σχέδιο πόλεως για να γίνει δεν είναι κάτι απλό. Έχει μεγάλη γραφειοκρατία. Φανταστείτε ότι το σχέδιο πόλεως του Κουμπέ το οποίο ήταν ένα από τα πιο γρήγορα σχέδια πόλεως, πήρε 17 χρόνια για να γίνει. Για το σχέδιο πόλεως Περιβολίων έχουν περάσει 20 χρόνια κι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100%. Τώρα υπάρχει μια νέα νομοθεσία η οποία επιτρέπει να γίνονται σχέδια πόλεως πολύ πιο γρήγορα. Έχουμε ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο είναι έτοιμο και σε αυτό κολλάει το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο (ΤΧΣ), το οποίο χρειάζεται έως 36 μήνες για να ολοκληρωθεί. Μετά το ΤΧΣ, επιβάλλεται να γίνει το σχέδιο πολεοδόμησης, που και αυτό πρέπει ν’ αποπερατωθεί εντός 30 μηνών.  Άρα λοιπόν συζητάμε για 66 μήνες που ακόμα κι αν ακούγεται μεγάλο ως χρονικό διάστημα, δεν είναι, αφού μέχρι σήμερα χρειάζονταν 15 με 20 χρόνια για να ολοκληρωθούν». Και πρόσθεσε: «Μιλάμε δηλαδή για μια πενταετία. Μάλιστα τα χρονικά όρια που αναφέρθησαν είναι τα μέγιστα, που σημαίνει ότι όλα αυτά μπορούν ολοκληρωθούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Κρεβατσούλης  αφού χαρακτήρισε το στεγαστικό ως το νούμερο 1 πρόβλημα στο Ρέθυμνο, είπε: «Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο σχέδιο πόλεως, αφού όταν υπάρξουν πολλά οικόπεδα όπως είναι λογικό, πέφτει η αξία της γης, γίνονται πολλές κατασκευές και πέφτει και  η αξία των ακινήτων. Το πρώτο βήμα για την επέκταση του σχεδίου πόλεως, πρέπει να το κάνει ο δήμος. Μέχρι πρότινος δεν ήταν έτοιμο ούτε καν το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα στηριζόταν για να γίνουν οι επεκτάσεις. Πλέον υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο εδώ και περίπου ένα χρόνο. Μένουν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν πάρα πολύ εύκολα, μόλις ξεκινήσουμε. Επίσης με την επέκταση του σχεδίου πόλεως, θα πληρωθούν και «αμαρτίες» του παρελθόντος. Υπάρχει έλλειψη σε δημόσια γη, στο παλιό σχέδιο πόλεως. Αυτό μπορεί ν’ αναπληρωθεί με μεγάλες επεκτάσεις».

Μιλώντας για το σκεπτικό της επέκτασης είπε: «Το σκεπτικό είναι η επέκταση του σχεδίου πόλεως να ξεκινήσει βόρεια της εθνικής οδού  και νότια του υφισταμένου σχεδίου πόλεως. Να ενωθεί δηλαδή το υφιστάμενο σχέδιο πόλεως με την Εθνική Οδό. Να ξεκινήσει από την περιοχή του Κουμπέ και να τελειώσει στο υφιστάμενο σχέδιο των Περιβολίων. Αυτό είναι ένα μεγάλο σχέδιο πόλεως, που θα μπορούσε άμεσα να μπει σε μελετιτική δημοπρασία. Αυτό όμως δεν το ορίζουμε εμείς, αρμόδιος για όλα αυτά τα θέματα είναι ο δήμος Ρεθύμνης, ο οποίος ορίζει από πού θα ξεκινήσει η επέκταση και που θα τελειώσει. Καλό πάντως είναι να έχουμε μεγάλες επεκτάσεις, προκειμένου να λύνονται πολλά προβλήματα ταυτόχρονα, όπως τα προβλήματα της οδοποιίας αλλά και να υπάρχει συνέχεια.»

Κλείνοντας, ανέφερε ότι θεωρεί ότι ο δήμος Ρεθύμνου θέλει να το προχωρήσει, αφού όπως υπογράμμισε  «έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του στο τεχνικό πρόγραμμα, ένα σημαντικό ποσό, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διάφορες μελέτες».

Τέλος, δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει την ανάπτυξη των οικοδομικών επαγγελμάτων: «Υπάρχει μια σειρά επαγγελμάτων που θα αναπτυχθούν ξανά. Μην ξεχνάμε ότι η οικοδομή, έχει 130 επαγγέλματα. Άρα πάρα πολλοί είναι οι άνθρωποι που θα εργαστούν και μια ολόκληρη οικονομία θα κινηθεί με βάση την οικοδομή».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ