ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Θετικές εξελίξεις για την επέκταση του σχεδίου πόλεως

0

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΟΠΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ - ΕΝΑ ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Με στόχο τη λύση των ζητημάτων τόσο της επέκτασης του σχεδίου πόλεως όσο και των οικισμών, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Οικοπεδούχων Εκτός Σχεδίου Πόλεως με τον πρόεδρό κ. Μανώλη Κρεβατσούλη επισκέφτηκαν την Δευτέρα που μας πέρασε, το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ευθύμη Μπακογιάννη, όπου συζήτησαν τα προβλήματα του Ρεθύμνου, το οποίο «ασφυκτιά» τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της καθυστέρησης της επέκτασης του σχεδίου πόλεως.

Ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος είναι γνώστης των ζητημάτων αυτών, λόγω της μακράς συνεργασίας που είχε με το δήμο του Ρεθύμνου, άκουσε προσεκτικά τα μέλη του Συλλόγου και συζήτησε μαζί τους τη λύση των ζητημάτων μέσω των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (Τ.Χ.Σ).

Όπως εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης, προκειμένου να προχωρήσει η λύση των μέχρι τώρα χρονιζόντων προβλημάτων, θα πρέπει να υπάρξουν τέσσερα (4) διαφορετικά Τοπικά Χωρικά Σχέδια, ένα ανά δημοτική ενότητα, με το σκεπτικό ότι αν κάποιο «κολλήσει» να μην συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα, τα οποία θα μπορούν να προχωρούν αυτόνομα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοπεδούχων εκτός Σχεδίου Πόλεως σε αυτό το σημείο εξηγεί: «Τα ΤΧΣ είναι κάτι αντίστοιχο με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) ή τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΑΠ) μόνο που είναι τεχνοκρατικά πλέον».

Ο κ. Κρεβατσούλης βλέποντας θετικά τη λύση των τεσσάρων διαφορετικών Τοπικών Χωρικών Σχεδίων αναφέρθηκε στα θετικά που θα αποκομίσει το Ρέθυμνο στην περίπτωση που ο σχεδιασμός αυτός προχωρήσει: «Μέσω αυτής της λύσης μπορούμε να κάνουμε οριοθετήσεις των οικισμών. Να λύσουμε τα προβλήματα των 13 οικισμών που δεν έχουν ούτε ΦΕΚ ούτε χάρτες, αλλά και των υπολοίπων οικισμών όπου δεν έχει δημοσιοποιηθεί σε ΦΕΚ ο χάρτης τους». Και πρόσθεσε, ότι «επιβάλλεται να λυθούν και οι οριοθετήσεις των ρεμάτων, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα γίνονταν μια τοπική οριοθέτηση έξω από το οικόπεδο, προκειμένου να μπορέσει να οικοδομηθεί. Πλέον πρέπει να έχουμε την ολική οριοθέτηση ρέματος, πράγμα που το επιβάλλει το ίδιο το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο προκειμένου να εγκριθεί».

Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι μπορούν να λυθούν προβλήματα και στις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), αφού οι περιοχές αυτές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών. «Ενώ υπάρχουν δεσμευτικές ΖΟΕ, δεν ακολουθήθηκαν. Για παράδειγμα, σε ένα τμήμα εκτός οικισμού του Αγίου Μάρκου υπάρχει μια ΖΟΕ χονδρεμπορίου, στην οποία δεν υπάρχει τέτοια δραστηριότητα. Κάποια κτίσματα που υπάρχουν, είναι κατά παράβαση κατοικία. Άρα, η ΖΟΕ αυτή δεν έχει νόημα, αφού μετά από 35 χρόνια λειτουργίας βλέπουμε ότι δεν πραγματοποιείται ο σκοπός της και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής. Με ένα ΤΧΣ μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα της οριοθέτησης των οικισμών, οριοθέτησης των ρεμάτων και ν’ αλλάξουμε και τις ΖΟΕ. Κι όλα αυτά, επειδή το ΤΧΣ, εγκρίνεται και γίνεται προεδρικό διάταγμα. Δηλαδή είναι πανίσχυρο». Και υπογράμμισε: «Το ΤΧΣ για μας, μπορεί θα αποτελέσει την κολυμπήθρα του Σιλωάμ, που θα λύσουμε πάρα πολλές αμαρτίες του παρελθόντος».

Ανακεφαλαιώνοντας ανέφερε: «Σύμφωνα λοιπόν και με τον κ. Μπακογιάννη, καλό θα ήταν να κάνουμε ΤΧΣ ανά δημοτική ενότητα. Στον παλιούς δήμους, Ρεθύμνου και Λαππαίων τα πράγματα είναι πιο εύκολα διότι υφίσταται ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ, πράγμα που σημαίνει υπάρχει βάση. Για τους παλιούς δήμους Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά, τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα, αφού ο σχεδιασμός θα γίνει εξαρχής». Πάντως, όπως υπογράμμισε, τα προβλήματα των οικισμών στις δύο ενότητες μπορούν να λυθούν συνολικά.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΧΣ

Αναφερόμενος στα ευχάριστα νέα που τους γνωστοποίησε ο κ. Μπακογιάννης στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας ο κ. Κρεβατσούλης υπογράμμισε: «Ιδιαίτερα σημαντική είναι η είδηση που μας έδωσε ο Γενικός Γραμματέας, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στις πολεοδομήσεις ανεξάρτητα από το ΤΧΣ. Δηλαδή μπορούν να τρέξουν οι πολεοδομήσεις, παράλληλα με το ΤΧΣ, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει ήδη Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως ακριβώς στην περίπτωση του Ρεθύμνου. Οι περιοχές που μας ενδιαφέρει να πολεοδομηθούν, έχουν Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Ξέρουμε ποιες θα είναι προς επέκταση, αφού περιγράφονται στο εγκεκριμένο ΓΠΣ του 2011. Άρα, μπορεί να γίνει γρήγορα κι εύκολα η πολεοδόμηση. Αυτό βέβαια, θα συμβεί όταν προκηρυχτεί ένας διαγωνισμός, ώστε να γίνει μια μελέτη που ο ανάδοχος μελετητής θα αναλάβει την πολεοδόμηση της περιοχής. Ωστόσο, γλιτώνουμε και τους 36 μήνες που είναι προϋπόθεση για να εγκριθεί ένα Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, προκειμένου να γίνει η πολεοδόμηση».

Και επεσήμανε: «Είμαστε λοιπόν σε θέση, στο δήμο Ρεθύμνου να κηρύξουμε πολεοδομικό σχέδιο σε όλες τις περιοχές που είχαμε αναφέρει και παλαιότερα, οι οποίες βρίσκονται βόρεια της εθνικής οδού και έως της παρυφές του υφιστάμενου πολεοδομικού σχεδίου, από την περιοχή των Περιβολίων έως την περιοχή του Κουμπέ».

Όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις είπε: «Οι χρηματοδοτήσεις για μια πολεοδομική μελέτη μπορούν να εξασφαλιστούν, είτε από το υπουργείο εσωτερικών, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», είτε από το υπουργείο υποδομών μέσω του «Πράσινου Ταμείου», όπως επίσης και από τα ταμεία του δήμου. Η χρηματοδότηση των μελετών μέσω ΕΣΠΑ, δεν μπορεί να προχωρήσει. Από το ΕΣΠΑ όμως, μπορούν να χρηματοδοτηθούν δράσεις που έρχονται παράλληλα με ένα πολεοδομικό σχέδιο, όπως είναι η δράση της έξυπνης πόλης ή η δράση 5G που αφορά την επόμενη γενιά τεχνολογίας συστημάτων κινητής τηλεφωνίας, κ.α.»

Ο Σύλλογος Οικοπεδούχων Εκτός Σχεδίου πόλεως συνάντησε και τον Ρεθεμνιώτη στην καταγωγή υπουργό ενέργειας κ. Χατζηδάκη, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο του οποίου είναι διαχειριστής.

Στη συνέχεια ο Σύλλογος συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη όπου συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης. Ο Ρεθεμνιώτης υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε να πραγματοποιηθεί η πολεοδομική μελέτη.

Στο σημείο αυτό ο κ. Κρεβατσούλης ανέφερε: «Προκειμένου να έχουμε στο μυαλό μας μια τάξη μεγέθους, να πω ότι μια μελέτη 1000 στεμμάτων μπορεί να κοστίσει 400-500 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα θα γίνεται διαφορετική ανά περιοχή, για τους ίδιους λόγους που προτάθηκε να γίνουν τέσσερα διαφορετικά ΤΧΣ. Δηλαδή να μην επηρεάζεται η μία, από τις καθυστερήσεις της άλλης».

Κλείνοντας, ο κ. Κρεβατσούλης ανέφερε ότι μεθαύριο Δευτέρα, θα συναντηθεί με το δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη για να συζητήσουν τις νέες εξελίξεις στο ζήτημα της επέκτασης του σχεδίου πόλεως, αλλά και να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης, όπως να γίνει η μελέτη με πόρους του δήμου, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι και ανταποδοτικοί. Δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης το ποσό να επιστρέψει στο δήμο μέσω εισφορών.

Κλείνοντας, ο ίδιος μίλησε και για τη λύση της αυτοχρηματοδότησης. Δηλαδή να πληρωθεί ο μελετητής, με ένα ελάχιστο ποσοστό εισφοράς από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ