ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Καζάνι που βράζει» το Ρέθυμνο για το προσφυγικό

0

Την ώρα που η κυβέρνηση στοχεύει η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη να γίνει σε κλειστές δομές,  αυτοδιοικητικοί και φορείς του νησιού εναντιώνονται σε μια τέτοια προοπτική, επιμένοντας στην εφαρμογή του εναλλακτικού προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» που προβλέπει τη φιλοξενία των προσφύγων σε σπίτια.   

Συγχρόνως, λόγω της επανίδρυσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ματαιώθηκε, η προγραμματισμένη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης στην πρωτεύουσα, στην οποία θα συμμετείχαν και αυτοδιοικητικοί της Κρήτης, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των προσφύγων και της φιλοξενίας τους στο νησί. Αυτό σημαίνει, ότι μετά την επανίδρυση του εν λόγω υπουργείου, οι συζητήσεις θα γίνονται πλέον με τη ηγεσία του, στην οποία θα κατατεθούν και οι προτάσεις, τόσο για τον τρόπο, όσο και για τον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στο νησί.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο Ρέθυμνο προβλέπεται να φιλοξενηθούν περίπου 500 άτομα και γι’ αυτό το λόγο, από κυβερνητικούς κύκλους αναζητείται κατάλληλος χώρος για κλειστό κέντρο φιλοξενίας που θα τοποθετηθούν τα κοντέινερ και τα λυόμενα σπίτια για την προσωρινή παραμονή των προσφύγων.

Πάντως, από καλά πληροφορημένες πηγές μαθαίνουμε ότι αν επιλεγεί τελικά να πραγματοποιηθεί κλειστή δομή, ο συγκεκριμένος χώρος, θα πρέπει να μην είναι πολύ μακριά από τον αστικό ιστό, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση, σε νοσοκομείο, αστυνομία και άλλες δομές. Αυτοί άλλωστε είναι και οι λόγοι, που από τον περασμένο Νοέμβριο στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το στρατόπεδο των Αρμένων, το οποίο ως πρόταση φαίνεται να «πάγωσε», αλλά, αν δεν βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος, είναι πιθανό να επανέλθει και πάλι ως προοπτική.

Ανάμεσα πάντως στις σκέψεις και τους σχεδιασμούς για το πού, αλλά και με ποιον τρόπο θα δοθεί η λύση στο ζήτημα αυτό, είναι και η σκέψη της δημιουργίας μικρότερων δομών σε περισσότερους από έναν δήμους του Ρεθύμνου, καθώς ήδη έγινε γνωστό ότι αναζητούνται κατάλληλοι χώροι και πέραν του μητροπολιτικού δήμου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι στην περίπτωση που οι Κρήτες αυτοδιοικητοί καταφέρουν να εξασφαλίσουν έγκαιρα (εντός ενός μηνός) σπίτια φιλοξενίας για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, αυτό θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για την τελική κυβερνητική απόφαση, που έως τώρα δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει στις πιέσεις, αφού οι κλειστές δομές αποτελούν μέρος του στρατηγικού της σχεδιασμού για το προσφυγικό.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αντισταθμιστικά ύψους 30 έως 50 εκατομμυρίων ευρώ για περιοχές όπου φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες.

«Όχι» στη δημιουργία hot spots από την ΠΕΔ

Ανυποχώρητη για τη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα εμφανίστηκε η ΠΕΔ που συνεδρίασε για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα εν μέσω των εξελίξεων της επανίδρυσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Στη συνεδρίαση της, η ΠΕΔ, επισφράγισε ομόφωνα την αντίθεση της στη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας και αποφασίστηκε η άμεση συνάντηση με τον νέο αρμόδιο υπουργό κ. Νότη Μηταράκη, στον οποίο θα παραδοθεί σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα τεθεί προς επικύρωση στα Δημοτικά Συμβούλια του νησιού.

Στο σημείωμα αυτό περιγράφεται η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο νησί, στο μέτωπο του προσφυγικού και παρατίθεται το εναλλακτικό σχέδιο της φιλοξενίας 1.500 ατόμων σε ενοικιαζόμενα σπίτια, μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» που υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ», που τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Στη συνεδρίαση ωστόσο, εκφράστηκε και ο προβληματισμός που από τη μία αφορά στο κομμάτι της φιλοξενίας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, σε ειδικές δομές με μεγαλύτερες απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες και από την άλλη, η ανησυχία λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη, να υπάρξουν κύματα μεταναστών και προσφύγων στα νότια παράλια του νησιού.

Η βάση της συζήτησης στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης τέθηκε στην αρχή της συνεδρίασης, όταν και διανεμήθηκε στα μέλη του Δ.Σ. ενημερωτικό σημείωμα με την υπογραφή του προέδρου του οργάνου Γιάννη Κουράκη. Στο σημείωμα δίνεται έμφαση στη συνέχιση και περαιτέρω αξιοποίηση του προγράμματος «ΕΤΣΙΑ» αλλά και του παράλληλου, επικουρικού σήμερα προγράμματος «ΗΛΙΟΣ», που όπως ειπώθηκε, μπορεί να αποτελέσει την ουσιαστική συνέχεια του πρώτου. Ως περιοχή εφαρμογής του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» θεωρείται ολόκληρη η Κρήτη (και τα χωριά) και το εν λόγω πρόγραμμα αφορά, σε πρώτη φάση, 180 άτομα ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

«Όχι» στη λειτουργία κλειστού κέντρου από το Επιμελητήριο

Κάθετα αντίθετη στη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Ρέθυμνο είναι η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, επειδή, από τη λειτουργία της δομής, θα πληγούν ανεπανόρθωτα ο τουρισμός, η λειτουργία των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα δημιουργηθούν προβλήματα στην λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. Αναλυτικά, το έγγραφο που απηύθυνε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στους Υπουργούς: α) Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Παναγιώτη Μηταράκη, β) Επικρατείας, κ. Γεώργ. Γεραπετρίτη, γ) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

«Κύριοι Υπουργοί,

Με αφορμή τη φημολογούμενη λειτουργία κλειστής δομής προσφύγων στο Ρέθυμνο, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τις απόψεις μας:

Σίγουρα το προσφυγικό πρόβλημα, είναι από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει σήμερα η Χώρα μας. Είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε την οικονομία και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην Ελληνική κοινωνία.

Ο Νομός μας αποτελεί έναν από τους κύριους και διεθνώς αναγνωρισμένους τουριστικούς προορισμούς της Χώρας. Συγχρόνως, η πρωτεύουσά του, το Ρέθυμνο, φιλοξενεί την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης και τις θεωρητικές του σχολές. Περίπου οκτώ χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου διαμένουν στο Ρέθυμνο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες.

Καλώς ή κακώς, ο τουρισμός και η λειτουργία του Πανεπιστημίου αποτελούν τους δυο βασικούς πυλώνες της οικονομίας του Νομού, αφού η μεταποίηση και το αγροτικό εισόδημα, λόγω της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς ανταγωνισμού, βαίνουν διαρκώς μειούμενα.

Ποιος εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων, των φοιτητών, των τουριστών; Ποιος θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της δυσφήμισης του τόπου μας, ως τουριστικού προορισμού, από πιθανή αύξηση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας;

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, η οποία θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό, τη λειτουργία των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία της τοπικής κοινωνίας».

«Όχι» στις κλειστές δομές και από το Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνης

Τη δυσαρέσκειά του εκφράζει και ο Σύλλογος Ξενοδόχων με ανακοίνωση στην οποία τονίζει την αντίθεσή του στη δημιουργία κλειστών δομών, καθώς όπως σημειώνει: «Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία κλειστών δομών, που μόνο εξαθλίωση και επικίνδυνους θύλακες αντίδρασης δημιουργούν».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση.

«Με μεγάλη δυσαρέσκεια, πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση, σχεδίασε ερήμην της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης, την φιλοξενία 1.500 προσφύγων στην Κρήτη και συγκεκριμένα 1000ων στο Ρέθυμνο και 500ων στο Ηράκλειο.

Αναρωτιόμαστε ποιοί κατευθύνουν την Κυβέρνηση σε μια απόφαση που την εκθέτει, πληγώνει βαθιά, τον μόνο ενεργό και αποδοτικό τομέα της οικονομίας στον τόπο, τον Τουρισμό και δημιουργεί ρήγμα με την τοπική κοινωνία;

Ρωτάμε και περιμένουμε απάντηση, ποια κριτήρια οδήγησαν στην επιλογή του χώρου υποδοχής προσφύγων στον νομό και στην πόλη μας; Πώς επιλέχθηκε η περιοχή των Αρμένων, ΠΑΝΩ στον μόνο κεντρικό οδικό άξονα Βορά – Νότου και η διχοτόμηση του νομού; Πώς προτάθηκε η εγκατάσταση 1000 ανθρώπων, μόλις 10 km έξω από τον αστικό ιστό της πόλης του Ρεθύμνου και ΜΕΣΑ στα σπίτια μιας μικρής κοινότητας 150 κατοίκων; Πώς θα αντιμετωπιστεί η πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής, όταν ο προτεινόμενος χώρος θα έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό προσφύγων από την κοινότητα ΜΕΣΑ στην οποία βρίσκεται; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στην διαβίωση των ανθρώπων, στην ανάπτυξη του τόπου, το μέγεθος της ζημιάς και της οργής που ακολουθεί;

Βέβαια μας χαροποιεί ότι κατά δήλωση των μέχρι πρότινος Υπουργών, αποσύρεται εντελώς η περιοχή των Αρμένων, αφού σαν λύση ήταν τραγική.

Η ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου οφείλει να πορευθεί όπως αρμόζει στην πατροπαράδοτα φιλόξενη Κρήτη και στον αξιακό κώδικα του νησιού.

Αποδεκτή, από την ανοικτή κοινωνία του Ρεθύμνου που θέλει και μπορεί να συμπράξει στην ανακούφιση των ακριτικών περιοχών και των συνανθρώπων μας, η συν-απόφαση των φορέων του νησιού για φιλοξενία 1500 ανθρώπων σε εστίες με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Το πείραμα έχει δοκιμαστεί και έχει επιτύχει. Στο Ρέθυμνο διαβιούν, συνυπάρχουν και συμπορεύονται χιλιάδες καταγεγραμμένοι αλλά και αχαρτογράφητοι, λόγω της κρατικής αδυναμίας, άνθρωποι.

Ως Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία κλειστών δομών, που μόνο εξαθλίωση και επικίνδυνους θύλακες αντίδρασης δημιουργούν.

Λέμε όχι στην καταδίκη του Ρεθύμνου σε οικονομικό μαρασμό και καταστροφή!

Ευελπιστούμε ότι η λογική θα πρυτανεύσει και άξια κυβερνητικά στελέχη θα εισακουστούν! Περιμένουμε η νέα ηγεσία του Υπουργείου να μην επαναλάβει το λάθος των Αρμένων. Ελπίζουμε και διαβούλευση να κάνει και συγκεκριμένα πολιτικά κριτήρια να θέσει, ώστε να αποδειχτεί ότι πορεύεται στη σωστή κατεύθυνση, ξεπερνώντας κάθε σκόπελο οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης, με κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας!»

«Όχι» και από την Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Ρεθύμνου

Με ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ στο Ρέθυμνο τονίζει ότι απορρίπτει το κέντρο-φυλακή των Αρμένων αλλά και οπουδήποτε αλλού, εφόσον θα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Τα κυβερνητικά σχέδια μεταφοράς των προσφύγων και στο Ρέθυμνο είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσουν νέα αδιέξοδα αφού ακολουθούν την ίδια αποδεδειγμένα αδιέξοδη πολιτική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει ακόμη πιο αυστηρά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον κανονισμό του Δουβλίνου και όλο το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ, που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετατρέπουν τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών. Με το νέο νόμο μάλιστα που ψήφισε για το άσυλο αρνείται να δώσει διεθνή προστασία στους ανθρώπους που την δικαιούνται κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού. Επιτίθεται στα στοιχειώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, όπως επιτίθεται και στα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ξεκληρισμένων δεν έχει προορισμό τη χώρα μας. Αντί όμως η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς των προσφύγων στις χώρες προορισμού, ευθυγραμμίζεται, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα με την πολιτική της ΕΕ και σχεδιάζει να γεμίσει τη χώρα με hotspot και κέντρα-φυλακές, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και στους πρόσφυγες αλλά και στους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών. Το κυβερνητικό σχέδιο για τους Αρμένους εντάσσεται σε αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό των κέντρων εγκλεισμού.

Η πολιτική του εγκλωβισμού, της ωμής καταπάτησης των δικαιωμάτων των προσφύγων, του εγκλεισμού τους, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε κέντρα-φυλακές, των δεσμεύσεων απέναντι στους θύτες τους (ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) είναι βαθιά αντιδραστική, απάνθρωπη αλλά και πέρα για πέρα αδιέξοδη. Αποδεδειγμένα πλέον διαιωνίζει τα προβλήματα σε βάρος και των προσφύγων και του ντόπιου πληθυσμού.

Αυτά τα προβλήματα προσπαθούν να καπηλεύονται θρασύδειλα φασιστοειδή για να σπέρνουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, το μίσος απέναντι στους ξεριζωμένους. Να ενοχοποιούν τα θύματα και να βγάζουν λάδι τους θύτες τους. Ο λαός μας ξέρει τι θα πει μετανάστευση και προσφυγιά. Κατανοεί τον πόνο της και έμπρακτα εκφράζει την αλληλεγγύη του.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι το δημιούργημα, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, για τον έλεγχο από τα μονοπώλιά τους των κοιτασμάτων, των αγωγών μεταφοράς, των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις με την όλο και βαθύτερη εμπλοκή τους στους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Συμβάλλουν στην διόγκωση του προβλήματος, επιβαρύνοντας ήδη τον ελληνικό λαό ενώ τον εμπλέκουν και σε τεράστιους κινδύνους άμεσης εμπλοκής.

Η λύση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προϋποθέτει ρήξη με τους πολεμικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Προϋποθέτει απειθαρχία στις ευρωενωσιακές πολιτικές του εγκλωβισμού. Προϋποθέτει τέλος σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ίδιων των ξεριζωμένων.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει άμεσα:

  • Να κλείσουν όλα τα hotspots και να μεταφερθούν όλοι οι αιτούντες άσυλο σε ανοιχτούς αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας με εξασφαλισμένους όρους ασφάλειας, υγιεινής, περίθαλψης και στη συνέχεια στις χώρες προορισμού.
  • Να δημιουργηθούν ειδικές κρατικές δομές για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.
  • Να λυθεί τώρα το θέμα της επανένωσης οικογενειών με τη μεταφορά τους στα άλλα κράτη της ΕΕ.
  • Να εξασφαλιστούν γρήγορες και αξιόπιστες διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου αποκλειστικά από την υπηρεσία ασύλου, που πρέπει επειγόντως να στελεχωθεί με προσλήψεις προσωπικού.
  • Να εξασφαλιστεί η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι εμβολιασμοί κλπ σε όλους.

Κανένα από τα παραπάνω κριτήρια δεν εκπληρώνουν οι κυοφορούμενες κυβερνητικές δομές. Για το λόγο αυτό απορρίπτουμε το κέντρο-φυλακή των Αρμένων αλλά και οπουδήποτε αλλού, εφόσον θα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά».

 ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ