ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Διοικητικές αγκυλώσεις καθυστερούν τις έρευνες υδρογονανθράκων

0

Καμία γεώτρηση δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής στις περιοχές της ελληνικής επικράτειας που προορίζονται για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μεταξύ των οποίων και στο θαλάσσιο οικόπεδο της Νότιας Κρήτης.

Οι λόγοι που προκαλούν τις καθυστερήσεις αυτές αφορούν κυρίως σε διοικητικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δημιουργώντας προσκόμματα στην προσέλκυση επενδυτών. Για τον λόγο αυτό, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι σεισμικές έρευνες δεν έχουν ξεκινήσει ούτε στα ώριμα θαλάσσια οικόπεδα του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου, θέλησε να επιταχύνει τις διαδικασίες στο πιο πρόσφατο τεμάχιο της Νότιας Κρήτης. Ωστόσο, παρά την πρόθεση αυτή, έχουν προκύψει νέες καθυστερήσεις, αμιγώς διοικητικού χαρακτήρα.

Μολονότι η ΕΔΕΥ εκπόνησε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον περασμένο Αύγουστο για την περιοχή της Νότιας Κρήτης και η σχετική διαδικασία Δημόσιας Διαβούλευσης του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2019, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ίδιου υπουργείου δεν έχει ενσωματώσει ακόμη, τρεις μήνες μετά, τις παρατηρήσεις και τα σχόλια που προέκυψαν από τη διαδικασία.

Οι καθυστερήσεις, όμως, αυτές, σύμφωνα και με το euro2day.gr, προκαλούν σημαντικά προσκόμματα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών που αποτελεί και τον στόχο της κυβέρνησης.

Εξάλλου, αξιοσημείωτες είναι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται και στις άλλες περιοχές της χώρας που προορίζονται για τις έρευνες των υδρογονανθράκων. Οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα θαλάσσια οικόπεδα του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου, όπως επίσης της χερσαίας ζώνης των Ιωαννίνων διενεργήθηκαν το 2012, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία γεώτρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως η ΕΔΕΥ έδωσε παράταση 18 μηνών στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Edison για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση του προγράμματός τους στον Πατραϊκό Κόλπο, καθώς οι υποδομές των λιμανιών της περιοχής δεν επαρκούν για την εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση του Κατάκολου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει δώσει τις αναγκαίες περιβαλλοντικές εγκρίσεις, ενώ παράταση μέχρι το φθινόπωρο του 2020 έχουν πάρει και οι έρευνες στο χερσαίο τεμάχιο των Ιωαννίνων, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

Όχι άδικα, λοιπόν, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, απέκλεισε προσφάτως κατηγορηματικά την οποιαδήποτε συσχέτιση ανάμεσα στις έρευνες των υδρογονανθράκων και τις σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν νότια της Κρήτης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ