ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μια σύντομη Ερυθροσταυρική Αναδρομή με αφορμή το Νέον Έτος

0

Με ένα θερμό Ευχαριστώ και βαθειά ευγνωμοσύνη προς τους συμπολίτες μου Ρεθεμνιώτες  αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω  μέσω του τοπικού  Τύπου, αυτήν την αναδρομή ως Πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της πόλης μας επί 30 χρόνια, με εθελοντική προσφορά, από τις αρχές του 1990 μέχρι τον Απρίλιο του 2019 πάντα σύμφωνα με το καταστατικό του Ε.Ε.Σ..

Με αφορμή την νέα χρονιά που πάντα είθισται να γίνεται ένας απολογισμός πεπραγμένων του παρελθόντος, έστω και περιληπτικά, ανατρέχω στη μνήμη μου όταν ανέλαβα αυτή την θέση μαζί με τα άλλα αξιόλογα μέλη του Δ.Σ., όλα εθελοντές και  σύμφωνα  με απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Σ.

Αναλογίζομαι τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε όλοι μας εκείνη την εποχή που ο εθελοντισμός δεν ήταν τόσο διαδεδομένος όσο είναι σήμερα, παραλαμβάνοντας ένα τμήμα χωρίς στέγη, χωρίς μόνιμο προσωπικό, αποτελούμενο από ελάχιστες  εθελόντριες Νοσηλευτικής από τις οποίες μόνο τρείς είχαν ενεργό δράση!

Με τεράστια προσπάθεια, ενθουσιασμό, αγάπη και σύμπνοια καταφέραμε σε λίγο σχετικά χρονικό διάστημα να οργανώσομε το  υπάρχον τμήμα με νέες σειρές εθελοντών Νοσηλευτικής που αποτέλεσε και τον κορμό του έμψυχου δυναμικού  μας τα επόμενα χρόνια  μαζί βέβαια με τα μέλη του Δ.Σ. και αργότερα τους φίλους και αρωγούς του Ερυθρού Σταυρού που αποκτήσαμε και μας υποστήριξαν στο έργο μας.

Μετά από απίστευτα επίμονο αγώνα και μετακινήσεις σε διάφορους χώρους επί σειρά ετών  αλλά και οργάνωση δραστηριοτήτων που μας ενίσχυαν οικονομικά, τελικά, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της στέγασης ενοικιάζοντας ένα χώρο σε κεντρικό σημείο της πόλεώς μας κατάλληλο να εξυπηρετεί τις δραστηριότητες και τις ανάγκες μας και στον οποίο παραμένομε μέχρι σήμερα.

Πριν επτά περίπου χρόνια η αείμνηστη εθελόντρια Νοσηλευτικής, Ευμορφία Σταγάκη, μία από τις πιο δραστήριες και παλαιότερες εθελόντριες του τμήματός μας, εκτιμώντας τις προσπάθειές μας , μας κληροδότησε ένα διαμέρισμα στην πόλη το οποίο εκμισθώνομε και με το μίσθωμα που προκύπτει εξοφλούμε το ενοίκιο της στέγης μας, απαλλάσσοντάς μας έτσι η ευεργέτης μας αυτή, από το άγχος εξεύρεσης πόρων για την κάλυψη της συγκεκριμένης δαπάνης.

Όσον αφορά το Σώμα Νοσηλευτικής, η δραστηριοποίησή του επικεντρώθηκε στην συμπαράσταση ευπαθών ομάδων εντοπίων, μεταναστών και προσφύγων με διανομές ειδών ρουχισμού, τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και στην υποστήριξη τοπικών υγειονομικών και άλλων δομών όπως Νοσοκομείο, Γηροκομείο, Σύλλογο ατόμων με ειδικές ανάγκες, προσφορά βοήθειας σε υπερήλικες, παροχή νοσηλείας κατ’οίκον, προσφορά μαθημάτων Α΄Βοηθειών σε Σχολεία και άλλες πληθυσμιακές ομάδες, παράλληλα με οργάνωση Αιμοδοσιών,  και άλλων εκδηλώσεων και δράσεων Ιατρικού και Κοινωνικού περιεχομένου στην πόλη και την περιφέρεια.

Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις υποστηρίξαμε με αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων, άλλα γειτονικά ή μη  κράτη πληγέντα από θεομηνίες, σεισμούς ή εμπόλεμες καταστάσεις.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν το 2001, το τμήμα μας να βραβευθεί από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και την Εθνική Ραδιοφωνία ως η πιο δραστήρια εθελοντική οργάνωση του Νομού Ρεθύμνης στον τομέα της Κοινωνικής Φροντίδας και το Νοσοκομείο μας να μας βραβεύσει για τον αγώνα και προσφορά μας στο τμήμα Αιμοδοσίας του.

Αργότερα , το 2005, το τμήμα διευρύνθηκε και ενισχύθηκε με την δημιουργία Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών που με τις δράσεις και τις άλλες αξιόλογες δραστηριότητες των εθελοντών του συμπλήρωσαν και διεύρυναν το ανθρωπιστικό μας έργο.

Επιγραμματικά θα αναφέρω την άμεση επέμβαση και παροχή βοήθειας σε φυσικές καταστροφές, σε ακραία καιρικά φαινόμενα, σε έκτακτα οδυνηρά γεγονότα, παροχή Α΄Βοηθειών σε  αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμμετοχή σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, υποστήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες, μαθήματα Α΄Βοηθειών και καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης σε Συλλόγους και διάφορους φορείς είναι οι κυριώτερες δράσεις του Σώματος Σαμαρειτών που προσφέρονται με υπευθυνότητα στους συνανθρώπους μας.

Και τα δύο Σώματα του Ε.Ε.Σ. Ρεθύμνου δρώντας επικουρικά αλλά με ουσιαστικό αποτέλεσμα,  διακατέχονται από το Ερυθροσταυρικό Ιδεώδες και τις ανθρωπιστικές αξίες οι οποίες στην εποχή μας αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία λόγω των σοβαρών προβλημάτων και καταστάσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές  πληθυσμιακές ομάδες σε όλη την οικουμένη.

Σημειωτέον ότι με το Νέο Καταστατικό του Ε.Ε.Σ. δίνεται μόνο σήμερα πλέον η δυνατότητα να οργανωθούν και να δημιουργηθούν τμήματα νεότητος Ε.Ε.Σ. στα Περιφ. Τμήματα με σκοπό την προώθηση των Ερυθροσταυρικών Ιδεωδών στις νεαρές ηλικίες.

Το 2013 η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης βράβευσε τους εθελοντικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Δομές Ψυχικής Υγείας για όλη την Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης.  Όσον αφορά τον Νομό μας η βράβευση δόθηκε στο Περιφερειακό  μας Τμήμα λόγω της δραστηριοποίησης που είχαμε και της ανάδειξης του ρόλου του εθελοντισμού στις Υγειονομικές Δομές του Νομού μας.

Επίσης για δεύτερη φορά το Νοσοκομείο μας απένειμε βραβείο λόγω της τακτικής οργάνωσης Αιμοδοσιών και προσέλευσης Αιμοδοτών.

Μάλιστα το 2010 οργανώσαμε με τεράστια επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή από όλα τα Περιφ.Τμήματα κι Επιτροπές του νησιού μας καθώς και από το Κεντρικό, το 6ο Παγκρήτιο Συνέδριο του Ε.Ε.Σ., παρουσία των τοπικών Αρχών και πάρα πολλών Ρεθεμνιωτών.

Πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε σκληρά όλοι οι εθελοντές,  δηλαδή Διοικητικό Συμβούλιο και Σώματα Νοσηλευτικής και Σαμαρειτών-Διασωστών και Ναυαγοσωστών με ανιδιοτέλεια, αγάπη στον συνάνθρωπο και σεβασμό στις θεμελιώδεις Αρχές του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, προσφέροντας στους έχοντες ανάγκη και στην κοινωνία μας γενικότερα..

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι υπήρξαν δυστυχώς κάποιες φορές στο παρελθόν που αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις με αποτέλεσμα να κλυδωνιστεί  σοβαρά το τμήμα μας αλλά τις προσπεράσαμε με πλήρη νηφαλιότητα, σοβαρή προσπάθεια ,απέραντη υπομονή και σύνεση.

Όλα αυτά τα χρόνια η συνεργασία μας με όλες τις αρχές και τους φορείς του τόπου μας ήταν υποδειγματική και ουσιώδης και λίγο πριν λήξει η θητεία του Δ.Σ. μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ.Ευγένιος μας ενημέρωσε ότι ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημά μας, μας παραχωρεί για χρήση, λόγω των αναγκών μας, χώρο σε οίκημα της Μητροπόλεώς μας που στεγάζει τώρα το Φιλόπτωχο Ταμείο, μετά την επικείμενη μεταστέγασή του. Με χαρά δε ακούσαμε τον Σεβασμιώτατο στα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ»,  να αναγγέλει την διάθεση χώρου στο θαυμάσιο αυτό οίκημα για το Σώμα Σαμαρειτών του τμήματός μας,  αίτημα που πριν χρόνια του είχαμε διαβιβάσει για το εκεί παλαιότερο κτήριο το οποίο έπρεπε να ανακαινισθεί.

Ευχαριστώ λοιπόν θερμά για την υποστήριξή τους τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας όπως και όλες τις Αρχές του τόπου μας με τις οποίες έιχαμε πάντοτε εποικοδομητική και γόνιμη συνεργασία. Επίσης  ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα μέλη του προηγουμένου τοπικού Δ.Σ. και τα οποία εργάστηκαν εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια, για την βοήθεια ,την στήριξη και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου καθώς και για τις ωραίες στιγμές που ζήσαμε μαζί  κατά την διάρκεια της θητείας μας που οφείλω να αναφέρω ότι  υπήρξε τόσο γόνιμη κι αποτελεσματική διότι η συνεργασία και η σχέση μεταξύ μας ήταν άψογη, η προσπάθεια αμοιβαία και το όραμα βοήθειας προς τον συνάνθρωπο, κοινό σε όλους μας. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματά τους:  Φερενίκη Βαλαρή-Σκουμπουρδή, αντιπρόεδρος η οποία υπήρξε Γενική Γραμματέας του τμήματος για 30 περίπου χρόνια και μέλος από το 1987 ( εξελέγη στο νέο Δ.Σ)., Νικόλαος Τσουπάκης, Γενικός  Γραμματέας,  Εμμανουήλ Σηφάκης, Ταμίας, (εξελέγη στο νέο Δ.Σ.) και τα μέλη, Αναστασία Καμηνάρη (εξελέγη στο νέο Δ.Σ.), Λεωνίδας Καούνης (μέλος από το 1987), Σοφία Ανωμεριανάκη-Νικηφοράκη, Θάλεια Κατσιμπράκη-Δομαζάκη, Δέσποινα Καστανιουδάκη, Αντώνιος Παπαδάκης, Βασιλική Παπαδογιαννάκη-Μαθιουδάκη και Μιχαήλ Παπαδάκης , επίτιμος αντιπρόεδρος. Συγχαίρω δε τα τρία μέλη αυτού του  Δ.Σ. που έβαλαν υποψηφιότητα και εξελέγησαν στις εκλογές για το νέο Δ.Σ πριν από μερικούς μήνες.

Μέσα από την ψυχή μου επίσης ευχαριστώ όλους του εθελοντές μας που ξόδεψαν πάρα πολλές ώρες μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους και τις υποχρεώσεις τους για να εκπαιδευθούν κατάλληλα και να προσφέρουν απλόχερα με αγάπη και αλληλεγγύη στον πάσχοντα συνάνθρωπο διότι χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κανένα παραγωγικό ανθρωπιστικό έργο..

Εδώ θα ήθελα να απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες στον αγαπητό Πρόεδρο της Κεντρικής Διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δόκτωρα Αντώνιο Αυγερινό για την μεγάλη τιμή που  απέδωσε στο πρόσωπό μου και κατά συνέπεια και στα μέλη του Προηγουμένου Δ.Σ. του περιφερειακού μας τμήματος με την  βράβευση που μου απένειμε  κατά την « Τελετή Υπόσχεσης» 70 νέων εθελοντών Νοσηλευτικής και Σαμαρειτών πριν από δύο μήνες, (ήταν οι τελευταίες σειρές της θητείας του προηγουμένου Δ.Σ. που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους) καθώς και για την άψογη συνεργασία που είχαμε πάντοτε.

Στο δε πρόσφατο Διοικητικό συμβούλιο του τμήματός μας που αναδείχτηκε, σύμφωνα με το Νέο Καταστατικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μετά την εκλογική διαδικασία την οποία με πολύ κόπο και με άψογο τρόπο διεκπεραιώσαμε κατά κοινή ομολογία, εύχομαι ολόψυχα Καλή Επιτυχία, Καλή Συνέχεια και Καλή Δύναμη για το δύσκολο και πολυποίκιλο έργο που έχει επωμισθεί.

Όσο για τον κόσμο του Ρεθύμνου που πίστεψε σ’εμάς και μας στήριξε ανεπιφύλακτα όλα αυτά τα χρόνια, οφείλω κι εγώ και οι συνεργάτες μου στο Δ.Σ. απέραντη ευγνωμοσύνη !  Καλή κι Ευλογημένη Χρονιά σε όλους!

Ο τέως Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Περιφερειακού Τμήματος Ρεθύμνης

Ευστάθιος Ηλιάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ