ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης για την εγκατάσταση προσφύγων στους Αρμένους

0

Με μεγάλη δυσαρέσκεια, πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση, σχεδίασε ερήμην της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης, την φιλοξενία 1.500 προσφύγων στην Κρήτη και συγκεκριμένα 1000ων στο Ρέθυμνο και 500ων στο Ηράκλειο.

Αναρωτιόμαστε ποιοί κατευθύνουν την Κυβέρνηση σε μια απόφαση που την εκθέτει, πληγώνει βαθιά, τον μόνο ενεργό και αποδοτικό τομέα της οικονομίας στον τόπο, τον Τουρισμό και δημιουργεί ρήγμα με την τοπική κοινωνία;

Ρωτάμε και περιμένουμε απάντηση, ποια κριτήρια οδήγησαν στην επιλογή του χώρου υποδοχής προσφύγων στον νομό και στην πόλη μας; Πώς επιλέχθηκε η περιοχή των Αρμένων, ΠΑΝΩ στον μόνο κεντρικό οδικό άξονα Βορά – Νότου και η διχοτόμηση του νομού; Πώς προτάθηκε η εγκατάσταση 1000 ανθρώπων, μόλις 10 km έξω από τον αστικό ιστό της πόλης του Ρεθύμνου και ΜΕΣΑ στα σπίτια μιας μικρής κοινότητας 150 κατοίκων; Πώς θα αντιμετωπιστεί η πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής, όταν ο προτεινόμενος χώρος θα έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό προσφύγων από την κοινότητα ΜΕΣΑ στην οποία βρίσκεται; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στην διαβίωση των ανθρώπων, στην ανάπτυξη του τόπου, το μέγεθος της ζημιάς και της οργής που ακολουθεί;

Βέβαια μας χαροποιεί ότι κατά δήλωση των μέχρι πρότινος Υπουργών, αποσύρεται εντελώς η περιοχή των Αρμένων, αφού σαν λύση ήταν τραγική.

Η ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου οφείλει να πορευθεί όπως αρμόζει στην πατροπαράδοτα φιλόξενη Κρήτη και στον αξιακό κώδικα του νησιού.

Αποδεκτή, από την ανοικτή κοινωνία του Ρεθύμνου που θέλει και μπορεί να συμπράξει στην ανακούφιση των ακριτικών περιοχών και των συνανθρώπων μας, η συν-απόφαση των φορέων του νησιού για φιλοξενία 1500 ανθρώπων σε εστίες με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Το πείραμα έχει δοκιμαστεί και έχει επιτύχει. Στο Ρέθυμνο διαβιούν, συνυπάρχουν και συμπορεύονται χιλιάδες καταγεγραμμένοι αλλά και αχαρτογράφητοι, λόγω της κρατικής αδυναμίας, άνθρωποι.

Ως Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία κλειστών δομών, που μόνο εξαθλίωση και επικίνδυνους θύλακες αντίδρασης δημιουργούν.

Λέμε όχι στην καταδίκη του Ρεθύμνου σε οικονομικό μαρασμό και καταστροφή!

Ευελπιστούμε ότι η λογική θα πρυτανεύσει και άξια κυβερνητικά στελέχη θα εισακουστούν! Περιμένουμε η νέα ηγεσία του Υπουργείου να μην επαναλάβει το λάθος των Αρμένων. Ελπίζουμε και διαβούλευση να κάνει και συγκεκριμένα πολιτικά κριτήρια να θέσει, ώστε να αποδειχτεί ότι πορεύεται στη σωστή κατεύθυνση, ξεπερνώντας κάθε σκόπελο οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης, με κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ