ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Ιορδανίας: «Κάρφωσε» τον Ερντογάν για τη μεταφορά τζιχαντιστών στη Λιβύη

0

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Ιλ Ίμπν Αλ Χουσεΐν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο France24 αναφέρθηκε στη συμφωνία «του αιώνα» που δεν είναι άλλη από το μέλλον της Δυτικής όχθης αλλά και στο ζήτημα της Λιβύης κατηγορώντας εμμέσως την Τουρκία πως έχει μεταφέρει τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβυή με το πρόσχημα να βοηθήσουν το καθεστώς του Φάγεζ Σαράτζ.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Τουρκία ή τον Ταγίπ Ερντογάν εντούτοις τον φωτογράφησε για την πρακτική που ακολουθεί.

«Χιλιάδες μαχητές έχουν μετακομίσει από τη Συρία στη Λιβύη. Μια τέτοια ροή εξτρεμιστών φέρνει ολόκληρο το χάσμα της Μέσης Ανατολής πολύ πιο κοντά στην ΕΕ και το μπλοκ των τζιχαντιστών και των εξτρεμιστών πρέπει να το αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο δυνατό», είπε ο Αμπντουλάχ Ιλ Ίμπν Αλ Χουσεΐν και συμπλήρωσε:

«Αρκετοί χιλιάδες μαχητές έχουν αφήσει το Idlib στα βόρεια σύνορα της Συρίας και έχουν καταλήξει στη Λιβύη. Αυτό είναι κάτι που εμείς στην περιοχή, αλλά και οι ευρωπαίοι φίλοι μας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το 2020, διαφορετικά θα δημιουργούνται συνεχώς εστίες αστάθειας».

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του βασιλιά Αμπντουλάχ στην ΕΕ, ενώ ο μονάρχης προγραμματίζεται να ξεκινήσει συνομιλίες στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και στο Παρίσι αργότερα αυτή την εβδομάδα. «Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αφήσει το πρόβλημα να γιγαντώνεται. Θα πρέπει να δώσει λύσεις για να πάρει η Λιβύη μία θετική κατεύθυνση προς την ευρωπαϊκή προοπτική και όχι μία εξτρεμιστική πορεία που θα την οδηγήσει σε αβέβαιο μέλλον γιγαντώνοντας τα προβλήματα του μεταναστευτικού και της αστάθειας».

Σχετικά με τη «συμφωνία του αιώνα» για τη Δυτική Όχθη είπε: «Ισως μέσα στην χρονιά να επιτευχθεί αλλά θα χρειαστεί γενναία απόφαση εκ μέρους και του προέδρου Τραμπ. Ημουν πάντα από αυτούς που πίστευαν πως οι λαοί μας ς μπορούν να ζήσουν ειρηνικά αρκεί να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Εάν επιτευχθεί συμφωνία οι λαοί μας θα ζήσουν ειρηνικά και θα επιστρέψει η ηρεμία και η ανάπτυξη στην περιοχή».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ