ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία αμφισβητούν την συμφωνία για τα πυρηνικά με Ιράν

0

Εν αμφιβόλω θέτουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Αυξάνοντας την πίεση προς το Ιράν, οι υπουργοί Εξωτερικών έστειλαν επιστολή στον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Στην επιστολή αναφέρουν ότι προσφεύγουν στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών επειδή το Ιράν δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του.

«Έλαβα σήμερα μια επιστολή από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την εφαρμογή από το Ιράν των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) (σ.σ. Συμφωνία για τα πυρηνικά) προς τη Μεικτή Επιτροπή για επίλυση μέσω του μηχανισμού επίλυσης διαφορών, στο σημείο 36 της συμφωνίας», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ως συντονιστής αυτής της μεικτής επιτροπής, θα επιβλέπω τη διαδικασία του Μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Σκοπός του Μηχανισμού είναι η επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συμφωνίας. Από την άποψη αυτή, σημειώνω την πρόθεση των Υπουργών Εξωτερικών “να διατηρήσουν την JCPOA με την ειλικρινή ελπίδα να βρεθεί ένας δρόμος προς την κατεύθυνση επίλυσης του αδιεξόδου μέσω εποικοδομητικού διπλωματικού διαλόγου”», τονίζει με νόημα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών απαιτεί έντονες προσπάθειες με καλή πίστη από όλους. Ως Συντονιστής, περιμένω από όλους τους συμμετέχοντες της JCPOA να προσεγγίσουν τη διαδικασία αυτή σε αυτό το πνεύμα. Το JCPOA είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της διαρκούς και πολυμερούς διπλωματίας ύστερα από χρόνια διαπραγματεύσεων. Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων επικίνδυνων κλιμακώσεων στη Μέση Ανατολή, η διατήρηση της JCPOA είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ», κατέληξε ο Ζ. Μπορέλ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ