ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια

0

Οι περισσότεροι από εμάς ξαναγεμίζουμε με νερό ένα πλαστικό μπουκάλι χωρίς να το σκεφτούμε. Έτσι κι αλλιώς, είναι και φιλικό προς το περιβάλλον να ξαναγεμίζεις ένα μπουκαλάκι αντί να αγοράζεις καινούριο. Άλλωστε, δεν βλάπτει σε τίποτα ένα απλό πλαστικό μπουκαλάκι, έτσι;

Λάθος. Η δισφαινόλη Α (κοινώς γνωστή ως BPA), μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολυκαρβονικών πλαστικών, μπορεί να περάσει στο νερό.

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει το ΒΡΑ με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας. Σε αυτό το φάσμα συμπεριλαμβάνονται ορισμένες ενδοκρινικές διαταραχές που επηρεάζουν τόσο τη γονιμότητα των ανδρών όσο και των γυναικών, αυξάνοντας τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου που εξαρτώνται από ορμόνες, όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη, ενώ υπάρχει και μία σύνδεση με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες. Και το BPA δεν είναι το μόνο πρόβλημα με το εμφιαλωμένο νερό. Μια μελέτη στο Frontiers in Chemistry ανέλυσε μπουκάλια νερού από διάφορους κατασκευαστές και χώρες και διαπίστωσε ότι το 93 τοις εκατό των προϊόντων είχε μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού, γνωστά ως μικροπλαστικά, που ξεχύθηκαν στο εμφιαλωμένο νερό.

Ωστόσο, πολλοί κατασκευαστές σήμερα επιλέγουν προϊόντα χωρίς BPA. Ορισμένοι το αντικαθιστούν με BPS ή BPF τα οποία όμως μπορούν να διαταράξουν ακόμα τα κύτταρα σας, σύμφωνα με έρευνα του 2015 η οποία δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives. Αυτή η έρευνα εξηγεί επίσης γιατί το πλαστικό είναι ένα από τα υλικά που δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται στον φούρνο μικροκυμάτων. Τα πλαστικά προϊόντα με αριθμούς ανακύκλωσης 3 και 7 ενδέχεται να περιέχουν BPA, BPS ή BPF.

Τα επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά μπουκάλια δεν είναι καλύτερη επιλογή. Σε μια μελέτη στο Treadmill Reviews, οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικούς τύπους επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών νερού που χρησιμοποίησαν οι αθλητές για μια εβδομάδα και διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των βακτηρίων έφθασε κατά μέσο όρο σε 313, 499 μονάδες δημιουργίας αποικιών ανά τετραγωνικό εκατοστό, ανάλογα με τον τύπο φιάλης. Για να καταλάβετε, ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό βακτηρίων σε ένα μέσο κάθισμα τουαλέτας. Επιπλέον, το 60% αυτών των μικροβίων μπορεί να κάνει τους ασθενείς να αρρωσταίνουν.

Καλό είναι να αποφεύγετε την επαναχρησιμοποίηση φιάλης μίας χρήσης. Αντ' αυτού, θα πρέπει να τα ανακυκλώνετε αφού πίνετε μία φορά. ή, ακόμα καλύτερα, να επενδύσετε σε μια φιάλη από γυαλί ή ανοξείδωτο χάλυβα. Θα κάνετε καλό και στην υγεία σας, αλλά και στο περιβάλλον.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ