ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημαρχιακό «μέγαρο»…το «κακαποδομένο»

0

Το σημερινό δημαρχιακό κτήριο θεμελιώθηκε επί δημαρχίας του γιατρού Ευάγγελου Δασκαλάκη (1964 – 1967) και εγκαινιάστηκε επί της πρώτης δημαρχίας του Δημήτρη Αρχοντάκη (1967 – 1974). (*)

Για την εποχή του ήταν ένα επιβλητικό κτήριο, με μια εντυπωσιακή τζαμαρία σε όλη την νότια πρόσοψη στηριγμένη σε δοκούς- προβόλους. Κατά τη γνώμη μου φαινόταν περισσότερο σαν αρχιτεκτονικό δάνειο κτηρίου μεγαλούπολης παρά κτήριο μιας πόλης που ήθελε με σύγχρονα υλικά να σεβαστεί την αισθητική παράδοση του όμορου ιστορικού της κέντρου, εκείνου της Παλιάς πόλης.

Ουδείς δήμαρχος μέχρι σήμερα αποφάσισε να του κάνει ένα λίφτινγκ αν και έχει κτηριακά «συνταξιοδοτηθεί», αισθητικά και λειτουργικά…ακόμα και με το νόμο Κατρούγκαλου.

Συμβολικά είναι άκρως σουρεαλιστικό το πρώτο τη τάξει δημοτικό κτήριο, το Δημαρχείο, να παρουσιάζει μια εικόνα που αντιστρατεύεται όλα τα επιχειρήματα της προβολής του δήμου του.

Τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος. Την εξωτερική του εικόνα? Την εσωτερική του εικόνα? Τη λειτουργικότητά του? ή Το φάκελο του?

Ενδεικτικά

  1. Τις κουρτίνες συσκότισης της μεγάλης τζαμαρίας της πρόσοψης του…που συγκρατούνται μεταξύ τους με συρραπτικό?
  2. Τις εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών των γραφείων που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στις άλλες όψεις του κτηρίου μαζί με τα «άντερα» δίκτυα τους?
  3. Την αίσθηση της θερμικής άνεσης στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου στις χειμερινές συνεδριάσεις?...όταν η τεράστια τζαμαρία της πρόσοψης στερείται στοιχειώδους θερμομονωτικής προστασίας?
  4. Τον αδηφάγο κατακερματισμό της εσωτερικής επιφάνειας με τη δημιουργία γραφείων…για να χωρέσουν όλοι στο Δημαρχείο?
  5. Ή τα πιστοποιητικά του: πυρασφάλειας, ενεργειακό, στατικής επάρκειας?

Με την παρούσα δημοσιοποιημένη άποψη μου κάνω έκκληση στον δήμαρχο σε αυτή του τη θητεία, συνεπικουρούμενος από τον καθόλα άξιο συνεργάτη του Γενικό Γραμματέα, Μαρίνο Ρούσια, να αναλάβει πρωτοβουλία εύρεσης χρηματοδότησης για την ανάθεση μελέτης, αισθητικής, λειτουργικής και αν απαιτείται και στατικής αναβάθμισης του Δημαρχείου.

Ένα Δημαρχείο που θα φιλοξενεί μόνο τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, τις δημοτικές τελετές και κάποια υπηρεσία (π.χ. Ληξιαρχείο / Δημοτολόγιο)

Παράλληλα προτείνω την άμεση μετεγκατάσταση του γραφείου δημάρχου στο παραδοσιακό κτήριο της Αρκαδίου όπου στεγάζεται σήμερα η ΚΕΔΗΡ.

Ο φυσικός χώρος στέγασης του γραφείου του δημάρχου θα πρέπει να βρίσκεται στην Παλιά πόλη για ευνόητους λόγους και δόξα τω Θεώ υπάρχουν τέτοιοι χώροι.

Υ.Γ.

(*) Οι ιστορικές πληροφορίες μου δόθηκαν από φίλο που έχει γράψει «ιστορία» για την πόλη μας, με δύο μέχρι σήμερα πονήματα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ