ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου: «Η ελιά μέσα από τα μάτια των παιδιών»

0

Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε όντως μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις στον χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, με το παραπάνω θέμα. Την πραγματική διάσταση της εκδήλωσης έδωσε, σε σχετικό δημοσίευμά της, η κα Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνου.

Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Μιχάλης Τρούλης καλωσόρισε στους μικρούς και μεγάλους φίλους της  Βιβλιοθήκης και αναφέρθηκε στον τρόπο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες την «Ειρεσιώνη», τον κλάδο ελιάς, περιτυλιγμένο με μαλλί, αντί άλλου χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ακολουθήσε εγκάρδιος χαιρετισμός του Δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη, και με την ιδιότητα του Προέδρου Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκδόσεις του ΣΕΔΗΚ και την χρησιμότητα τους, κυρίως στη δημιουργία και πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μάλιστα, υποσχέθηκε την προώθηση όλων των εκδόσεων στα σχολεία του Ρεθύμνου!

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος τέσσερα σχολεία, τμήματα των οποίων  παρουσίασαν  ό,τι το καθένα είχε ετοιμάσει, με πολλή επιμέλεια. Αυτά τα τμήματα ανήκουν στα σχολεία:

  • Ρουσσοσπιτίου,
  • Μαργαριτών,
  • 14ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου και
  • 4ου Νηπιαγωγείου Ατσιποπούλου.

Παρουσιάστηκαν, θεατρικά αυτοσχέδια δρώμενα, με θέμα την ελιά και το λάδι, τα οποία βασίζονταν σε έρευνα και μελέτη που είχαν πραγματοποιήσει τα παιδιά με την βοήθεια των δασκάλων τους. Έψαξαν και βρήκαν την προσιτή βιβλιογραφία για την ελιά και το ελαιόλαδο και τεκμηρίωσαν τις απόψεις τους, έξυπνα και πρωτότυπα. Έπειτα παρουσίασαν χαριτωμένα σκετσάκια, εμπνευσμένα από παροιμίες για την ελιά και το λάδι. Το project, δημιούργημα του Δημοτικού Σχολείου Μαργαριτών, για το λιωμάζωμα στην πράξη και στην τάξη μας εντυπωσίασε όλους. Το χειροποίητο κόμικς των παιδιών του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, που αφορούσε στον  μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για το όνομα της Αθήνας, δόθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους που πρόλαβαν να το πάρουν! Το ίδιο συνέβη  και με το επίσης χειροποίητο ημερολόγιο 2020, που δημιούργησαν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου. Η μακέτα του ελαιώνα, από το Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου τράβηξε την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων.  Τα παιδιά συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Σαπουντζή Ανδρομάχη (από το 14ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου),  Σπυριδάκη Άννα (από το Δημοτικό Ρουσσοσπιτίου) και Σταυρακάκη Βάσω (4ο Νηπ. Ατσιποπούλου).  Ενώ, την εκδήλωση συνόδευσε με το αρμόνιο του ο μουσικός Βαγγέλης Λινοξυλάκης.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά τραγούδησαν, χόρεψαν και απόλαυσαν τα δημιουργήματά τους.

Όσες και όσοι παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση χαρήκαμε και θαυμάσαμε το μεράκι των δασκάλων που φροντίζουν τα παιδιά, πέρα από το αυστηρό ωράριο, τους ενισχύουν τη φαντασία, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και διευρύνουν τους ορίζοντες τους.  Μπράβο τους !

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ