ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις στην «Παιχνιδοχώρα - Το εργαστήρι του Αϊ Βασίλη» για φέτος

0

Από τις 22 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 03 Ιανουαρίου 2020, η πόλη του Ρεθύμνου, φόρεσε το πιο χριστουγεννιάτικο πρόσωπό της και προσκάλεσε μικρούς και μεγάλους, στο παραμυθένιο σκηνικό της Παιχνιδοχώρας. Για δύο εβδομάδες, η πλατεία Μικρασιατών, το σπίτι του Πολιτισμού και η παλιά πόλη, μετατράπηκαν στον απόλυτο χριστουγεννιάτικο προορισμό για όλες τις ηλικίες.

Με στόχο κυρίως τα παιδιά η Παιχνιδοχώρα και το Εργαστήρι του Άι Βασίλη, καθημερινά φιλοξένησε δωρεάν δράσεις, ώστε οι μικροί επισκέπτες να ψυχαγωγούνται μαθαίνοντας, να διασκεδάσουν δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις και να περάσουν τις φετινές γιορτές με τον πιο όμορφο τρόπο.

Καθημερινά και για όλες τις ημέρες λειτουργίας της Παιχνιδοχώρας, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον Άγιο Βασίλη και να φωτογραφηθούν μαζί του, ενώ με τη βοήθεια των ξωτικών, μπορούσαν να τυλίξουν δώρα, να κάνουν κατασκευές από πηλό και να γράψουν κάρτες και γράμματα. Το εργαστήρι του Άι Βασίλη, είχε face painting, αγαπημένα παραμύθια, θεατρικές παραστάσεις και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους, είχε βιωματικά εργαστήρια αλλά και εργαστήρια με θέμα την παράδοση, όπου οι μικρότερες ηλικίες μπόρεσαν να μάθουν για τις ρίζες τους και την ιστορία του τόπου τους. Τα παιδιά έφτιαξαν στολίδια στον αργαλειό, με τη βοήθεια της Αλεξάνδρας Θεοχάρη, άκουσαν παραδοσιακές μελωδίες και κάλαντα απ' όλη την Ελλάδα και συνάντησαν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ, )με τους οποίους μοιράστηκαν συγκινητικές στιγμές.

Τροχονόμοι του Σώματος Ελληνικής Αστυνομίας, βρίσκονταν καθημερινά στο σπίτι του πολιτισμού και μέσα από το παιχνίδι, μάθαιναν στα παιδιά τον κώδικα οδηγικής συμπεριφοράς, ενώ μεγάλη επιτυχία είχε η δράση ανταλλαγής βιβλίων και παιχνιδιών. Μέσω της δράσης αυτής, πολλά παιδιά έδωσαν τα παλιά τους βιβλία και παιχνίδια, ανταλλάσσοντας τα με νέα, δωρίζοντας τα παράλληλα σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη. Σκοπός της δράσης ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τις έννοιες της ανταλλαγής και της ανακύκλωσης.

Μία από τις πιο όμορφες στιγμές των εορτών στη Παιχνιδοχώρα, ήταν όταν τα παιδιά ως μικροί ζωγράφοι, έφτιαξαν σε καβαλέτα τις δικές τους μοναδικές δημιουργίες, ώστε να δοθούν σε παιδιατρικές κλινικές όλης της χώρας, ενώ παράλληλα έστειλαν γράμματα με ευχές σε παιδιά που νοσηλεύονται.

Τα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους και στην εμπορική αγορά με τα ξύλινα σπιτάκια, με τις πολλές λιχουδιές και τα γλυκίσματα, στο αληθινό παγοδρόμιο, το καρουζέλ και το αεροπλανάκι, ενώ οι μεγαλύτεροι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν βόλτα, να πάρουν αναμνηστικά από τα παζάρια και να απολαύσουν ποικίλες εκδηλώσεις που καθημερινά, ήταν στο πρόγραμμα, όπως η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από τη Μικτή Χορωδία του Συνδέσμου Διαδόσεως Καλών Τεχνών στην αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης του Ωδείου, με ελεύθερη είσοδο.

Η Παιχνιδοχώρα για φέτος φιλοξένησε πολλούς καλλιτέχνες, μουσικοχορευτικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς συλλόγους με χορούς και κάλαντα, μπάντες από όλο το  νησί και καλλιτέχνες που ήρθαν από την Αθήνα για να μας παρασύρουν όλους, ο καθένας στα δικά του ξεχωριστά μουσικά μονοπάτια. Σημαντική ήταν η παρουσία και η συμβολή όλων των μουσικών που βρέθηκαν στην πλατεία Μικρασιατών και συνόδεψαν αφιλοκερδώς, τους παραδοσιακούς συλλόγους. Γιάννης Δινιακός , Λουκάς Μανδακάκης , Γιώργος Χλιαουτάκης, το συγκρότημα του λυράρη Νίκου Λαγουδάκης, ο Γιώργος Βογιατζάκης και  οι μουσικοί του.

Στην Παιχνιδοχώρα, από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου, ακούσαμε πολλά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αμέτρητες ευχές, μοιράσαμε πολύ αγάπη και θετική ενέργεια. Οι γωνιές της παλιά πόλης, άλλαξαν κι αυτές στο πλαίσιο της Παιχνιδοχώρας, δίνοντας  άλλη νότα στις βόλτες αλλά και στα ψώνια των ημερών. Συγκροτήματα και δράσεις σε διαφορετικά σημεία της παλιάς πόλης, έδιναν τον ρυθμό, όπως το μουσικό αντάμωμα με το συγκρότημα του Τζανή Τζανιδάκη και Δημήτρη Παπαδομανωλάκη.

Το 2019 μας αποχαιρέτησε με έντονα καιρικά φαινόμενα αναγκάζοντας έτσι τους διοργανωτές να ακυρώσουν κάποιες από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της Παιχνιδοχώρας, όπως το Santa Bike, δηλαδή η προγραμματισμένη Ποδηλατοβόλτα στη παλιά πόλη και η Μουσική Συναυλία Κρητικής Μουσικής με τον Γιάννη Μιχάλα και τον Γιώργο Βρανά. Το Ρεσιτάλ Πιάνου με την Κωνσταντίνα Βιδαλάκη, πραγματοποιήθηκε κανονικά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στην Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης, στο Ωδείο. 

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι εκδηλώσεις που θα λάμβαναν χώρα στην πλατεία και το κέντρο της παλιάς πόλης ακυρώθηκαν και πάλι, λόγω καιρικών συνθηκών.  Οι εκδηλώσεις μεταξύ άλλων περιελάμβαναν τη Μουσική Παράσταση με το σύνολο The Nut Crackers Band αλλά και την αλλαγή του χρόνου στην πλατεία Μικρασιατών.

Ακόμα και όταν το σκηνικό του καιρού άλλαξε όμως, οι δράσεις στο Σπίτι του Πολιτισμού για τα παιδιά συνεχίστηκαν αδιάκοπα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, μεταφέρθηκαν επίσης στο χώρο του Σπιτιού Πολιτισμού, για να μπορέσει να τις παρακολουθήσει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται, με ασφάλεια, όπως η συναυλία με του Alternative, από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου.  Σκοπός όλων από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα, ήταν τα φετινά Χριστούγεννα να μείνουν ανεξίτηλα στην μνήμη μα κυρίως στην καρδιά, μικρών και μεγάλων.

Για ακόμη μία φορά, η πόλη του Ρεθύμνου έγινε ένα και όλοι μαζί δημιουργήσαμε ένα μοναδικό σκηνικό για τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες που έφτασαν από κάθε γωνιά του νησιού, της χώρας, αλλά και του κόσμου. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης με το πρόγραμμα : " ΕορτάΖω  και  ΨωνίΖω  στο Ρέθυμνο 2019-2020", τα μέλη του δικτύου ΡΕΘελοντώ, το Αερόστατο, οι διοργανωτές, οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες και πλήθος ανθρώπων που συμμετείχε στη διοργάνωση, για 15 ημέρες εργάσθηκαν μαζί με την οργανωτική επιτροπή και τις υπηρεσίες του Δήμου και της ΚΕΔΗΡ ώστε όλος ο κόσμος που θα βρεθεί στο Ρέθυμνο και στην Παιχνιδοχώρα, να περάσει αξέχαστες στιγμές.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Παιχνιδοχώρας – Το Εργαστήρι του Άι Βασίλη 2019-2020, απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συνέβαλαν για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία του προγράμματος της Παιχνιδοχώρας, σε όλους όσους εργάσθηκαν και συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αλλά και όλους τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, γιατί χωρίς αυτούς, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο.

Η Παιχνιδοχώρα ολοκλήρωσε τις δράσεις της  την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020, ανανεώνοντας το ραντεβού, με ακόμη περισσότερες εκπλήξεις και μεγαλύτερη δόση μαγείας, τα επόμενα Χριστούγεννα.

Διοργάνωση: Δήμος Ρεθύμνης – Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.

Συνδιοργάνωση: Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης -  ΕορτάΖω  και  ΨωνίΖω  στο Ρέθυμνο 2019-2020

Μέγας Χορηγός: ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕΒΕ

Υποστηρικτές: Τροχαία Ρεθύμνης, Talos Road Tours, Σώμα Προσκόπων Ρεθύμνης, Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, 2ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, Παραδοσιακός Σύλλογος Ερωφίλη, Σχολή Χορού Ιωάννας Δρυγιαννάκη, Γυμναστήριο OLYMPIC, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Αρκάδι, Αθλητικό Σωματείο Μαχητικών Τεχνών ΠΟΛΥΔΑΜΑΣ, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Χοροκρήτες, Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου (ΛΕΡ), Ποδηλατικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Σχολή Χορού Χοροκίνηση, Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, Όμιλος Κλασικού Αθλητισμού ΟΚΑ Πρέβελη-Τμήμα Πατινιών, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Δίκτυο ΡΕΘελοντώ, Γενική Προμηθευτική ΑΕ (Χαράλαμπος Ορφανουδάκης), Hotel Bracos, Αερόσταστο

Συμμετέχουν: Chimney Cakes Rolling Bakery, Ζαχαρένια Αγριμάκη-Αγροκτήματα Αγριμάκη, Μέλι-Γάλα, Home-Seaside Rethymno, Karma&Farma-Nayias Cookies, Νεκτάριος Νικολακάκης (Πατατουλάκης), Το Χαμόγελο του Παιδιού, Minoan Production-Γιώργος Σηφακάκης (Φωτογραφίες με τον Αϊ Βασίλη)

Χορηγοί Επικοινωνίας:

Sfera 98.7, Politica 89.8, Derti 107.7, Athletic Radio 104.2, Δρόμος 105,4, Δίκτυο 91.5, Ήχος fm 94.2, Team fm 102, Astro fm 9.64, Studio Ρέθυμνο 9.80, Ράδιο Μεγαλόνησος 89.8, Ερωτόκριτος 87.9, Style 100, Creta24.gr, Flashnews.gr, Rethemnosnews.gr, Politica.gr, Cretedoc.gr, Endospolis.gr, Ccretapost.gr, Coupaki.gr, Aera.gr, Ρέθεμνος, Κρητικη Επιθεώρηση, Αντίλαλος, Ρεθεμνιώτικα Νέα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ