ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στη Μέρκελ και είδε τον Χάφταρ για 40 λεπτά

0

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το μεσημέρι της Παρασκευής τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια είχε συνάντηση με το στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής και διήρκεσε περίπου 40 λεπτά. Προσερχόμενος στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο στρατάρχης Χάφταρ δήλωσε φιλειρινιστής και πως ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσει για την ειρήνη και τη συνεργασία των δύο χωρών.

Νωρίτερα ο στρατάρχης Χάφταρ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων.

Αυτό σημαίνει συμμετοχή της χώρας μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό με εναέρια και πλωτά μέσα για επιτήρηση του εμπάργκο όπλων ( μηχανισμός που υπάρχει ήδη στα χαρτιά) και ετοιμότητα για συμμετοχή ως παρατηρητές σε διεθνή μηχανισμό επιτήρησης της εκεχειρίας, αν αποφασιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χαφτάρ μετέχει στην πρωτοβουλία του Βερολίνου, στην οποία δεν έχει κληθεί η Ελλάδα παρά το αίτημα της Αθήνας προς τη Γερμανία.

Ο κ.Μητσοτάκης νωρίτερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ.Μέρκελ, στην οποία είχε χθες προαναγγείλει ότι θα έλεγε πως η Ελλάδα θα θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εάν οποιαδήποτε πολιτική λύση για τη Λιβύη συμφωνηθεί στο Βερολίνο δεν προβλέπει και την ακυρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης Σάρρατζ με την Τουρκία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ