ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ο Χρήστος Αυγουλάς για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη & τον φάκελο αποζημιώσεων

0

Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής που καταγράφει την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη, Χρήστος Αυγουλάς, μιλάει στη εφημερίδα «Νέα Κρήτη»

Μια νέα ανάλυση του ελαιοκάρπου της Κρήτης με ένα μεγάλο δείγμα από το ένα σημείο του νησιού μέχρι το άλλο βρίσκεται σε εξέλιξη για λογαριασμό - ετούτη τη φορά - της Επιτροπής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συστάθηκε για να δημιουργήσει φάκελο αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης για την κλιματική αλλαγή.

Όπως τόνισε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής Γεωπονίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου καθ’ όλη τη διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, Χρήστος Αυγουλάς, «δείγματα ελαιοκάρπου απ’ όλα τα σημεία της Κρήτης εξετάζονται αυτή τη στιγμή από το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εντομολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο».

Ο Χρήστος Αυγουλάς ξεκαθάρισε ότι τα πορίσματα των αναλύσεων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από την αρμόδια επιτροπή, η οποία όμως ακριβώς επειδή σκοπεύει να ολοκληρώσει έναν φάκελο που δε θα μπορεί κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τον αμφισβητήσει, έχει προχωρήσει και στη δική της δειγματοληψία και έχει ζητήσει ανάλυση και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου ο ίδιος είναι καθηγητής.

«Αυτή την εποχή και στο ένα εργαστήριο και στο άλλο προΐστανται δύο πολύ έμπειροι συνάδελφοι καθηγητές, πρώην φοιτητές μου. Και θέλω να έχει μια προσέγγιση επιστημονική και η επιτροπή»...

Ποιος ο ρόλος της επιτροπής

Ο καθηγητής Γεωργίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Αυγουλάς, λέει παρακάτω αναφορικά με τον ρόλο της επιτροπής.

«Το βασικό έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει η επιτροπή είναι να σχηματίσει έναν φάκελο, αφού συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ξεκινώντας από τη φετινή μειωμένη παραγωγή του ελαιολάδου σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Μειωμένη ποσοτικά και υποβαθμισμένη ποιοτικά, όπως ξέρετε. Θα έχει λοιπόν η επιτροπή όλα τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία για να μπορέσει με επιστημονικό τρόπο να τεκμηριώσει τη θεωρία, και από τη θεωρία να πάμε στην πράξη, ότι αυτή η μείωση της ποσότητας και η υποβάθμιση της ποιότητας οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στις περίεργες ή στις μη συνηθισμένες κλιματολογικές συνθήκες, που επικράτησαν στο νησί και κατά την άνοιξη. Εποχή, δηλαδή, που η ελιά ανθοφορεί, αλλά και κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όπου ο καρπός πλησιάζει στην πλήρη του ωρίμανση και στη συγκομιδή. Ήταν κάτι που το ζήσαμε σε όλη την Ελλάδα. Το ζήσατε κι εσείς που μένετε στο νησί. Επειδή και την άνοιξη υπήρξαν στην Κρήτη βροχοπτώσεις ασυνήθιστου ύψους. Και ας το εντοπίσουμε καλύτερα, να πούμε ότι οι βροχοπτώσεις αυτές ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο και συνεχίστηκαν και την άνοιξη. Και τέτοια ύψη βροχών σημειώνονται κάθε χρόνο, στις τροπικές περιοχές της γης και όχι σε κλίματα εύκρατα και ξηροθερμικά, όπως είναι της Ελλάδας και της Κρήτης. Και από την άλλη μεριά είχαμε και έναν Οκτώβριο και Νοέμβριο που ήταν πάρα πολύ ζεστοί, που είναι και αυτό ασυνήθιστο για τα δεδομένα της χώρας μας και της Κρήτης ιδιαίτερα»...

Στο σημείο αυτό, ο Χρήστος Αυγουλάς ανέφερε ότι για να λέμε φυσιολογικό το κλίμα, θα πρέπει οι θερμοκρασίες κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο να αρχίζουν να υποχωρούν.

«Όλα αυτά πρέπει να τα συνδέσουμε και με την καταστροφή του ελαιοκάρπου. Αυτό είναι το έργο της επιτροπής και αυτό θα φροντίσουμε να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε».

«Μπορούμε να παράγουμε»

Ωστόσο, ο Χρήστος Αυγουλάς δίνει τις δικές του απαντήσεις και ως προς την απογοήτευση που μια μεγάλη μερίδα του κόσμου δηλώνει ως προς το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας σε σχέση πάντα με την κλιματική αλλαγή: «Δε νομίζω ότι έχουν δίκιο, διότι οι Έλληνες παραγωγοί και οι Κρητικοί παραγωγοί έχουν δώσει και στο παρελθόν δείγματα ότι μπορούν και προσαρμόζονται με επιτυχημένο τρόπο στις όποιες αλλαγές συμβαίνουν. Πιστεύω λοιπόν ότι, παρά τα καινούργια δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και επειδή βαθμιαία γίνονται αυτές οι αλλαγές, πιστεύω ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων επίσης μπορεί να γίνει με επιτυχία. Απλώς θα πρέπει να κοιτάξουν και η Πολιτεία και οι παραγωγοί την παραγωγή του ελαιολάδου από ’δω και πέρα με πιο “σοβαρό” τρόπο. Θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί ακριβώς επειδή σημειώνονται φαινόμενα κλιματικών αλλαγών».

Εξάλλου, το γεγονός ότι το κλίμα πια στην Κρήτη είναι περισσότερο τροπικό, το επιβεβαιώνει σύμφωνα με τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η απότομη και μεγάλη εναλλαγή των καιρικών συνθηκών, με το να πέσει μέσα σε λίγες μέρες το νερό που υπό κανονικές συνθήκες περιμέναμε να πέσει κατά τον μισό και πλέον χειμώνα, περνώντας από την περίοδο της ξηρασίας που μας ταλαιπωρούσε το προηγούμενο διάστημα σε πλημμυρικά φαινόμενα.

«Εγώ και με τα Χανιά που μιλάω, όπου βρίσκεται το πατρικό μου σπίτι, γνωρίζω ότι οι βροχές που έπεσαν φέτος έχουν να πέσουν πάρα πολλά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Η ολοκλήρωση του φακέλου

Ο Χρήστος Αυγουλάς εκτιμά ότι «μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρώσει τον φάκελο ή να λείπουν κάποια πολύ επουσιώδη πράγματα. Την επόμενη Παρασκευή 24 του μήνα, η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στο υπουργείο για να προχωρήσει το έργο της».

Εξάλλου, ο κ. Αυγουλάς πρόσθεσε επίσης ότι «η επιτροπή κι εγώ προσωπικά είμαστε σε επαφή με το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δουβλίνο, όπου υπάρχει το γραφείο της Ε.Ε. που ασχολείται με τα τρόφιμα και την κτηνιατρική. Και είμαστε σε επαφή διότι εκτιμώ από αυτά που ξέρω ότι στοιχεία τα οποία φτάνουν σε αυτό το γραφείο απ’ όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πιθανόν θα μας “δώσουν” επιχειρήματα, τα οποία θα στηρίξουν το έργο της επιτροπής. Θα στηρίξουν, δηλαδή, το έργο ότι η σοβαρή φετινή ζημιά στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης και ποσοτικά και ποιοτικά οφείλεται σε φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής».

Μπορεί τα επιχειρήματα αυτά να μη σχετίζονται με τον δάκο και την ελιά, όπως εξηγεί ο Χρήστος Αυγουλάς, «αλλά είναι επιχειρήματα που δείχνουν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει και στη γεωργία μας με την κλιματική αλλαγή. Εγώ είμαι και από τους οπαδούς της θεωρίας ότι δεν μπορούμε να ρίχνουμε όλα τα δεινά στην κλιματική αλλαγή. Από την άλλη μεριά, όμως, είναι ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να το λαμβάνουμε ολοένα και περισσότερο σοβαρά υπόψη».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ