ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην Γερμανός διπλωμάτης πράκτορας των Κινέζων - Σε πανικό οι Βρυξέλλες

0

Ανάστατες είναι οι Βρυξέλλες με πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας που έχει προκύψει. Πιο συγκεκριμένα, ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας στη Γερμανία, Πέτερ Φρανκ, ερευνά την υπόθεση ενός πρώην Γερμανού διπλωμάτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο οποίος επί του παρόντος εργάζεται για γνωστή εταιρεία κάνοντας λόμπινγκ, καθώς και άλλους δύο υπαλλήλους, οι οποίοι εκτιμάται ότι προέβαιναν σε κατασκοπική δραστηριότητα χάριν της Κίνας.

Σύμφωνα με το γνωστό γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», που έφερε στο φως της δημοσιότητας την όλη υπόθεση, δύο από τους ανθρώπους που διερευνώνται έχουν ομολογήσει πως παρείχαν απορρητες πληροφορίες στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το γραφείο του ομοσπονδιακού γενικού εισαγγελέα, έχουν ερευνηθεί εννέα κατοικίες σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Βάδη-Βυρτεμβέργη και Βαυαρία από χθες το πρωί. Πρόκειται για κατοικίες των κατηγορουμένων.

Εαν οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί επιβεβαιωθούν, θα είναι μία από τις λιγοστές περιπτώσεις κινεζικής κατασκοπείας που βλέπει το φως της δημοσιότητας, καθώς, μάλιστα, ήδη είχε αρχίσει να γίνεται λόγος για επιχειρήσεις κατασκοπείας εκ μέρους της Κίνας.

Στο στόχαστρο πρώην υπάλληλος της Κομισιόν

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται πρώην υπάλληλος της Κομισιόν και πρώην διπλωμάτης στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, που διαχειρίζεται τις διπλωματικές σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες και ασκεί την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας. Μάλιστα, είχε υπηρετήσει σε πολύ σημαντικά πόστα σε χώρες εκτός Ευρώπης.

Ο κατηγορούμενος για κατασκοπεία πρώην διπλωμάτης σταμάτησε να εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2017 και εντάχθηκε στο δυναμικό εταιρείας συμβούλων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την ίδια χρονιά άρχισε να παρέχει απόρρητες πληροφορίες ανώτατους αξιωματούχους στη «χώρα του δράκου». Λέγεται πως αυτός είχε «στρατολογήσει» τους άλλους δύο κατηγορουμένους.

Ο πρώην διπλωμάτης είχε διατελέσει σύμβουλος σε μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις κατά το παρελθόν. Σε σχετική δήλωση, μία από τις εταιρείες που απολάμβαναν τις υπηρεσίες του ανακοίνωσε πως ο υπάλληλός της δεν αποδέχεται τις κατηγορίες εναντίον του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ