ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε εγρήγορση οι φορείς για τα έργα του ΕΣΠΑ

0

 

Σε συνεχή εγρήγορση για την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ κάλεσε τους φορείς υλοποίησης η διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, τα μέλη της οποίας ήρθαν στο Ρέθυμνο την περασμένη Τετάρτη και συνεργάστηκαν με όλους όσοι «τρέχουν» αυτήν την περίοδο χρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις.  Περιφέρεια, δήμοι, εφορία αρχαιοτήτων και σειρά άλλων φορέων και υπηρεσιών, καλούνται να επιταχύνουν ρυθμούς ώστε να αυξηθούν οι απορροφήσεις κονδυλίων, καθώς γενική εικόνα αποτελεί πως στο Ρέθυμνο οι ρυθμοί είναι βραδείς και η αξιοποίηση των χρημάτων που διατίθενται δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα.

Με απλά λόγια η υλοποίηση του ΕΣΠΑ στο Ρέθυμνο γίνεται με αργά βήματα και μάλιστα σε μια περίοδο, κατά την οποία οι ίδιοι φορείς πρέπει να αναπτύξουν κάθε μορφή προετοιμασίας για το επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2023. Επί της ουσίας πρόκειται για μια από τις πιο κρίσιμε περιόδους η τρέχουσα, καθώς αφενός πρέπει να απορροφηθούν όσο το δυνατό περισσότερα κονδύλια του ΕΣΠΑ και παράλληλα οι «μηχανές να δουλέψουν στο φουλ» προκειμένου να υπάρχουν ανταγωνιστικές και ώριμες προτάσεις για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προχθεσινή συνάντηση έγινε στο μέγαρο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και την ενημέρωση πραγματοποίησε η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής, Μαρίας Κασσωτάκη. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ήταν προγραμματισμένο να παραστεί, ωστόσο, απουσίαζε λόγω ίωσης που τον κράτησε ασθενή στο σπίτι του.

Στην συνάντηση παρουσιάστηκε η πορεία των έργων του Ρεθύμνου που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ αλλά και οι απαιτήσεις για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, για το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, επισήμανε, ότι «προφανώς θα γίνουν και άλλες συναντήσεις αλλά η συγκεκριμένη που πραγματοποιήσαμε ήταν καθοριστικής σημασίας καθώς έχουμε ένα απολογισμό για την μέχρι τώρα δουλειά μας, ένα προγραμματισμό για το τρέχον έτος, που είναι καθοριστική χρονιά για την απορροφητικότητα των έργων αλλά και για τις μελέτες που πρέπει να σχεδιάσει και να προετοιμάσει κάθε φορέας για να είναι έτοιμος και ανταγωνιστικός για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με ώριμα έργα.»

Η ίδια τόνισε, ότι «θεωρώ πως σε ό,τι αφορά την Αντιπεριφέρεια και ενόψει νέου ΕΣΠΑ είμαστε σε πολύ καλό στάδιο ως προς την προετοιμασία μας για την βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου. Έχουμε μελετητική ωριμότητα για εντάξεις τμημάτων του Αμαριώτικου Δρόμου, ολοκληρώνουμε τις μελέτες για το Αγιοβασιλιώτικο δρόμο, τελειώνουν οι μελέτες του τμήματος Γαράζο – Αξός – Ανώγεια και φέτος θα προκηρύξουμε το τμήμα Γαράζο – Πέραμα – Πάνορμο. Οπότε ειδικά για αυτούς τους δρόμους ευελπιστούμε πως θα είμαστε έτοιμοι να τους εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ, καλύπτοντας τις μεγαλύτερες ανάγκες σε οδικά έργα του επαρχιακού δικτύου.»

 

 

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΕΣΠΑ

 

Έργα που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύηρια ευρώ υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο από το ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για τα εξής

  1. Eφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου: Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Μοναστηρακίου Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνου Α’ Φάση.
  2. Περιφέρεια Κρήτης: Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.
  3. Δήμος Ρεθύμνης: Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης στο 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου.
  4. Δήμος Μυλοποτάμου: Αξιοποίηση γεώτρησης Άνω Τριπόδου για την ενίσχυση των υδραγωγείων των οικισμών Μαργαρίτες, Ορθές Κυνηγιανά, Άνω Τριπόδο, Κάτω Τριπόδο, Λαγκά, Βεργιανά, Καλλέργο, Σκορδίλο, Αλφά.
  5. Δήμος Αγίου Βασιλείου: Αναβάθμιση τοπικού οδικού δικτύου και σημειακές παρεμβάσεις ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων στον οικισμό Πλακιά.
  6. Δήμος Ρεθύμνης: Ανέργεση σχολικού συγκροτήματος 5ου Γυμνασίου, 4ου Λυκείου Δήμου Ρεθύμνης.
  7. Δήμος Ρεθύμνης: Ανέγερση 2ου Δημοτικού Σχολείου Αντσιποπούλου
  8. Δήμος Μυλοποτάμου: Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου.
  9. Ξένιος Ζευς, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία: Ξένιος Ζεύς Δομή παροχής βασικών αγαθών Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου στο Δήμο Ρεθύμνης.
  10. Δήμος Ανωγείων: Κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων Δήμου Ανωγείων.
  11. Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνου ΚΕΔΗΡ: Κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων Δήμου Ρεθύμνου.
  12. Δήμος Ρεθύμνης: Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρεθύμνης
  13. Δήμος Ρεθύμνης: Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας, Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας Δήμου Ρεθύμνης.
  14. Δήμος Ρεθύμνης: Δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών ψηφιακής προβολής για την πόλη του Ρεθύμνου.
  15. Δήμος Ρεθύμνης: Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης Δημαρχείου Ρεθύμνης.
  16. ΔΕΥΑ Ρεθύμνου: Μελέτη γενικού σχεδίου ύδρευσης Masterplan ΔΕΥΑ Ρεθύμνου.
  17. Δήμος Ρεθύμνης: Βιοκλιματική ανάπλαση πλατείας Αγίου Γεωργίου οδού Άγγελου Σικελιανού στο Ρέθυμνο.
  18. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου: Αποκατάσταση των υφάλων λιμενικών έργων του Ενετικού λιμένα Ρεθύμνου.
  19. Δήμος Μυλοποτάμου: Αποχέτευση και εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στους οικισμούς των ΔΕ Κουλούκωνα και Ζωνιανών του Δήμου Μυλοποτάμου.
  20. Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση επαρχιακής οδού Ρέθυμνο Αγ. Γαλήνη τμήμα Αρμένοι - Παλέ.
  21. Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου: Ανάδειξη Υστερομινωϊκού ΙΙΙ Νεκροταφείου Αρμένων Ρεθύμνου Α’ φάση
  22. Περιφέρεια Κρήτης: Συλλογή- μεταφορά-επεξεργασία λυμάτων ευρύτερης περιοχής Πλακιά.
  23. Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑΜΕΑ «Αγάπη» Κέντρο διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες, νοητική υστέρηση δτ Αγάπη του Συλλόγου Αγάπη
  24. Δήμος Μυλοποτάμου: Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μυλοποτάμου.
  25. Γενικό Νοσοκομείο Ρεθυμνης Τρανταλλίδου: Ανάπτυξη υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και νοσηλείας κατοίκων από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου.
  26. Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου - Μαλεβιζίου Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ: Λειτουργικές δαπάνες της ΟΤΔΕΦ ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ για την εφαρμογή των ΤΑΠΤοΚΕΚΤ
  27. Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης Τρανταλλίδου: Ανάπτυξη και λειτουργία ιατρείου διαταραχών μνήμη και ανώτερων νοητικών λειτουργιών από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ