ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κυνήγι» των οφειλετών και οι εφορίες

0

«Αγριεύει» η εφορία και στοχεύει πλέον στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου για να διασφαλισθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού. Στο στόχαστρο της εφορίας έχουν μπει οι οφειλέτες που δεν εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, εξ ου και προχωρεί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών αλλά και των ακινήτων που διαθέτουν.

1,8 εκατ. οφειλέτες

Από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου θα βγουν στο σφυρί 27 ακίνητα (αγροτεμάχια, μονοκατοικίες, διαμερίσματα) και αναμένεται προσεχώς ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά. Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα αυξηθούν και προφανώς στο «ραντάρ» των αρχών μπαίνουν οι οφειλέτες που αγνόησαν τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας.

Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για το 1,8 εκατ. οφειλέτες της εφορίας, στους οποίους μπορεί να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων 10 ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου είναι η εμπορική αξία, η οποία προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων, ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει κάθε εκτιμητή από 150 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία και την κατηγορία του ακινήτου. Στην περίπτωση που για δύο συνεχόμενες φορές ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, θα μειώνεται η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς είτε με εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είτε με εισήγηση οποιουδήποτε από τους επισπεύδοντες.

Πώς σταματούν

Ωστόσο, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς και τα αναγκαστικά μέτρα που επιβάλλονται εις βάρος τους από τη φορολογική διοίκηση. Για να συμβεί αυτό πλέον θα πρέπει να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής, και να την εξυπηρετούν. Δηλαδή, να πληρώνουν κάθε μήνα το ποσό της δόσης που τους αναλογεί

Τα πρώτα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό:

• Στις 15 Ιανουαρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό ξενοδοχειακή μονάδα στην Κυλλήνη 423 κλινών α΄ τάξης με bungalows, βίλες, ταβέρνα κ.λπ. σε έκταση 58 στρεμμάτων. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί σε 7,2 εκατ. ευρώ.

• Στις 15 Ιανουαρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό οικία επί της οδού Κων. Καραμανλή 237, αποτελούμενη από υπόγειο 540,28 τ.μ., ισόγειο 486,66 τ.μ., πρώτο όροφο 383,24 τ.μ. και δεύτερο όροφο 58,92 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στα 2.560.000 ευρώ.

• Στις 22 Ιανουαρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό παλαιά μονοκατοικία επί της οδού Αρκαδίας στον Δήμο Πεντέλης, 105 τ.μ., σε οικόπεδο 1.290 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στα 168.000 ευρώ.

• Στις 12 Φεβρουαρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό διαμέρισμα 48,30 τ.μ. επί της οδού Ραβινέ στο Κολωνάκι. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στα 16.000 ευρώ.

• Στις 29 Ιανουαρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό αγρός με βιομηχανικό κτίριο στο βιομηχανικό πάρκο Μουδανιών. Ο αγρός έχει έκταση 8 στρέμματα, ενώ το κτίριο 1.898 τ.μ. και διαθέτει υπόστεγο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ