ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συγκίνησαν οι Αφγανοί πρόσφυγες που έγιναν… Ανωγειανοί - «Στην Κρήτη μάθαμε τον σεβασμό»

0

Η συγκεκριμένη αναφορά του Αλισέ συγκίνησε πολύ τους τηλεθεατές αλλά και τους φίλους του Ανωγειανούς που συμμετείχαν στο πάνελ της εκπομπής "Ώρα Αιχμής"

Συγκίνησαν τους τηλεθεατές αλλά και τους Ανωγειανούς στο στούντιο δύο Aφγανοί ο Χαμπίμο και ο Αλίσε που σε ηλικία 12 ετών έφυγαν από την εμπόλεμη ζώνη του Αφγανιστάν και αφού περπάτησαν σχεδόν 4 μήνες έφτασαν στα παράλια της Τουρκίας για να περάσουν απέναντι ο Χαμπίμπ στην Σάμο και ο Αλισέ στην Μυτιλήνη.

Οι ιστορίες τους συγκλόνισαν μεταφέροντας με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο τον δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς και αναφερόμαστε βέβαια σε δύο αγόρια 12 ετών τότε που έφυγαν παρά τις αντιδράσεις των γονιών τους από την εμπόλεμη ζώνη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Οι δύο Aφγανοί αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν χαρακτηρίζοντας όμως τους εαυτούς τους τυχερούς που κατέληξαν τελικά στα Ανώγεια για να δουν την ζωή τους να αλλάζει με σημείο αναφοράς την αξιοπρέπεια.

«Για μας οι Ανωγειανοί είναι οι οικογένειά μας. Στην Κρήτη μάθαμε τον σεβασμό αλλά και να λέμε καλημέρα σε κάθε άνθρωπο το πρωί ακόμα και αν δεν τον γνωρίζουμε» υπογράμμισαν χαρακτηριστικά, ενώ συγκινημένοι μίλησαν για την αγάπη που πήραν και εξακολουθούν να παίρνουν από τους φίλους τους στα Ανώγεια.

Μάλιστα όταν ο Αλισέ επέστρεψε για λίγο στο Αφγανιστάν πριν από 4 χρόνια για να δει την οικογένεια του δέχτηκε την εξής παρατήρηση από την μητέρα του: «Παιδί είσαι άλλο, γιατί σε μεγάλωσαν ξένοι», για να αναφέρει με συγκίνηση την απάντησή του που αποκάλυψε και στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής «Ώρα Αιχμής», «μάνα δεν με μεγάλωσαν ξένοι, με μεγάλωσαν άνθρωποι που είναι οικογένειά μου».

Η συγκεκριμένη αναφορά του Αλισέ συγκίνησε πολύ τους τηλεθεατές αλλά και τους φίλους του Ανωγειανούς που συμμετείχαν στο πάνελ.

Σήμερα τόσο ο Χαμπίμπ όσο και ο Αλισέ είναι μεταφραστές τους προγράμματος Εστία που πραγματοποιεί η αναπτυξιακή Ηρακλείου και βοηθούν με το έργο τους στην ένταξη προσφύγων που φτάνουν στο νησί.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ