ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνική δικαίωση για επιδοτήσεις

0

Με μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση, που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα αποδοθούν στη χώρα μας 280 εκατ. ευρώ (279.523.922,85 για την ακρίβεια), αφού το δικαστήριο έκανε δεκτή αναίρεση που είχε υποβληθεί από ελληνικής πλευράς για απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφαιρεθούν από την Ελλάδα μεγάλα ποσά, καθώς κρίθηκε ότι είχαν δοθεί για επιδοτήσεις βοσκοτόπων, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου και αποτελεί μέγιστη επιτυχία της ελληνικής πλευράς, καθώς, όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα του δικαστηρίου, ούτε το 3% τέτοιων υποθέσεων γίνεται δεκτό, κυρίως όταν αφορούν αιτήματα για απόδοση σημαντικών ποσών.

Την υπόθεση χειρίστηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με επιτυχία και η απόφαση που εκδόθηκε εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «δικαστικό προηγούμενο» για ανάλογες διεκδικήσεις σημαντικότατων ποσών από τη χώρα μας, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για το πώς φθάσαμε στην απόφαση αυτή, που δικαίωσε την Ελλάδα και της απέδωσε το ποσό των 280 εκατ. ευρώ.

Κάθε ένα η δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενεργεί ελέγχους σε όλες τις χώρες-μέλη για τη διάθεση κοινοτικών πόρων προς διάφορες κατευθύνσεις. Για την τριετία 2009-2012 διενεργήθηκε ανάλογος έλεγχος για επιδοτήσεις που δόθηκαν από ελληνικής πλευράς σε βοσκοτόπια με κοινοτικούς πόρους και προέκυψε ότι οι επιδοτήσεις αυτές δεν ήταν νόμιμες κατά την Επιτροπή, η οποία και προχώρησε σε άμεσα μέτρα, αφαιρώντας από αυτές 313 εκατ. ευρώ, τα οποία επιβάρυναν τελικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό συνέβη το 2015.

Η χώρα μας προσέφυγε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας να της αποδοθούν αυτά τα χρήματα –και μάλιστα εν μέσω κρίσης–, υποστηρίζοντας ότι οι επιδοτήσεις δόθηκαν νόμιμα, σε αντίθεση με ό,τι είχε αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με απόφασή του δεν δικαίωσε την Ελλάδα, η δίκη χάθηκε και η απόφαση καταδίκης της χώρας εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018.

Στη συνέχεια, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκανε αναίρεση και πήγε την υπόθεση στο ανώτερο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού στο μεταξύ διάφορες προσπάθειες που έγιναν για συμβιβασμό δεν είχαν καλά αποτελέσματα. Από την αρχή, την υπόθεση υποστήριξε για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου τότε υπηρετούσε ως νομικός σύμβουλος του κράτους, ο σημερινός πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου Ιωάννης- Κωνσταντίνος Χαλικιάς.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και δικαίωσε την Ελλάδα αποδίδοντάς της τα 280 εκατ., η ελληνική πλευρά προέβαλε ως σοβαρό επιχείρημα το γεγονός ότι στις μεσογειακές χώρες οι βοσκότοποι ορίζονται με διαφορετικά κριτήρια από εκείνα της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ υπέρ της Ελλάδας στη δίκη παρενέβη και υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις και η Ισπανία, που επίσης αντιμετώπιζε ανάλογα ζητήματα.

Η απόφαση δικαίωσης εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου υποστήριξαν από το Νομικό Συμβούλιο ο αντιπρόεδρός του Γιώργος Κανελλόπουλος, η πάρεδρος Ελένη Ελευθεριώτου και η πληρεξούσια Ευανθία Βασιλακοπούλου. Νομικές πηγές εκτιμούν πως η εν λόγω απόφαση θα αποτελέσει σοβαρό δικαστικό προηγούμενο για τις διεκδικήσεις της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια (μετά το 2012), καθώς, για τους ίδιους λόγους, της είχαν αφαιρεθεί και άλλα σημαντικότατα ποσά από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ