ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε αχαρτογράφητα νερά η τοπική οικονομία λόγω κορωναϊού

0

Τον πανικό έχουν σπείρει τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στον ελλαδικό χώρο, με την κυβέρνηση να λαμβάνει το ένα μέτρο μετά το άλλο, προκειμένου να μπορέσει να συγκρατήσει την εξάπλωση του ιού.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά, είναι και η ακύρωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, που θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην τοπική οικονομία.  

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και στην τουριστική βιομηχανία, με τα πρώτα προβλήματα να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους, από τη μείωση των κρατήσεων και τις ακυρώσεις. Την ίδια ώρα ήδη λείπουν από την αγορά ιατρικές μάσκες και αντισηπτικά σκευάσματα, ενώ παρατηρούνται τα πρώτα άδεια ράφια, ακόμα και σε σούπερ μάρκετ περιοχών που δεν έχει εντοπισθεί κρούσμα.   

Τέλος οι ιατρικές μάσκες – Αυξημένη ζήτηση σε γάντια και αντισηπτικά

«Υπάρχει αυξημένη τάση από τον κόσμο να ζητάει μάσκες προστασίας, αλλά δυστυχώς αυτές έχουν εξαντληθεί σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών κ. Κώστας Βαρδιάμπασης, τονίζοντας συγχρόνως ότι το θέμα αυτό, δεν αφορά μόνο εμάς, αφού όλες οι χώρες έχουν έλλειψη λόγω της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών, υπογράμμισε, ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και όσον αφορά στις πιθανότητες να μεταδοθεί η νόσος, η προστασία αφορά κυρίως την υγιεινή των χεριών, καθώς αυτός είναι ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης και όχι ο αέρας.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οι ευπαθείς ομάδες όπως οι άνθρωποι άνω των 60 ετών, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, τα μικρά παιδιά και οι έγκυες, ν’ αποφεύγουν κλειστούς χώρους όπως και τα ταξίδια με το αεροπλάνο. Επίσης αν υπάρξει άτομο στην οικογένεια με συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας και συνάχι, παραμένει στο σπίτι και δεν πάει στη δουλειά ή στο σχολείο. Αν ωστόσο ο πυρετός επιμένει για πάνω από 48 ώρες πρέπει να υπάρξει επίσκεψη στο γιατρό».

Εκτός από την αυξημένη ζήτηση σε μάσκες που πλέον δεν υπάρχουν, ζήτηση σημειώνουν τα γάντια μιας χρήσης και όλων των ειδών τα αντισηπτικά.

Όσον αφορά σε νέες παραλαβές για μάσκες ο κ. Βαρδιάμπασης ανέφερε ότι αναμένεται να γίνουν από τα μέσα του Μάρτη και μετά.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου, συζητήθηκαν κι επεξεργάστηκαν σενάρια λειτουργίας των φαρμακείων σε περίπτωση επιβολής έκτακτων συνθηκών και ενημερώθηκε η Διεύθυνση Υγείας. «Αν τύχει να επιβληθούν έκτακτα μέτρα, που ούτε το ευχόμαστε αλλά ούτε το θεωρούμαι πιθανό είμαστε σε ετοιμότητα σε όλο το εύρος του νομού», κατέληξε ο κ. Βαρδιάμπασης.

Ανησυχία για το πόσο η εξάπλωση του ιού θα επηρεάσει τον τουρισμό

Εκπρόσωποι του τουρισμού, της κρουαζιέρας, της βιομηχανίας και του εμπορίου υπογραμμίζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο εξάπλωσης του ιού, σημειώνοντας πως κάποιες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης, αναφέρει σε δήλωση του, ότι ήδη παρουσιάστηκε πτώση στις κρατήσεις, ενώ υπάρχουν και κάποιες ακυρώσεις που αφορούν κυρίως τουριστικά γκρουπ.

Όσον αφορά στο καθολικό Πάσχα ο κ. Τσακαλάκης ανέφερε ότι φέτος πέφτει πολύ νωρίς και κατά κανόνα τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, τα τελευταία χρόνια δεν ανοίγουν τον Απρίλιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Όπως όμως τόνισε ο ίδιος, ο επόμενος μήνας «ο Μάιος είναι ένας μήνας που ενδιαφέρει το Ρέθυμνο κι εκεί ήδη έχει φανεί μεγάλη μείωση». Κλείνοντας ο κ. Τσακαλάκης δεν έκρυψε την ανησυχία του τονίζοντας «Ανησυχούμε για το πόσο θα επηρεαστεί η τουριστική σεζόν, καθώς ήδη έχει γίνει μεγάλη ζημιά».

Σε επιφυλακή οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Σε επιφυλακή και εμφανώς θορυβημένη είναι η ελληνική αγορά μετά τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στον ελλαδικό χώρο.

Σε εγρήγορση βρίσκεται η πλειονότητα των μεγάλων σούπερ μάρκετ της χώρας, καθώς ήδη κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ ακόμα και σε περιοχές που δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο κρούσμα.

Όπως έχει γίνει γνωστό οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ παρακολουθούν στενά την υπόθεση και καταστρώνουν σε έκτακτες συσκέψεις τον τρόπο που θα αντιδράσουν για να μην παρουσιασθούν προβλήματα στην τροφοδοσία των καταστημάτων τους.

Δήλωση Α. Ξανθού για μέτρα αποφυγής και περιορισμού του κορωνοϊού

«Η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ( ΠΝΠ)  για τα «κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού του κορωνοϊού». Ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα προστασίας της Δημόσιας Υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμπεριφερθεί με ανεύθυνο και δημαγωγικό τρόπο όπως έκανε  στο παρελθόν η ΝΔ (επιδημία ιλαράς, εποχική γρίπη), αλλά με θεσμική σοβαρότητα και ευθύνη. Στηρίζουμε επομένως τη λογική των μέτρων έκτακτης ανάγκης με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και τις καλές διεθνείς πρακτικές. Ειδικά τώρα που επίσημα καταγράφηκε  το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα. Για να έχουν όμως οι παρεμβάσεις περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού την αναγκαία κοινωνική συναίνεση, οφείλουν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσουν συνθήκες υπεύθυνης ενημέρωσης της κοινής γνώμης, διαφάνειας και αμεροληψίας στο χειρισμό κρίσιμων θεμάτων (ειδικά των προσλήψεων προσωπικού και των προμηθειών) και , κυρίως, συνεχή λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ, των ΜΕΘ, των ΤΕΠ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας)  με το απαραίτητο προσωπικό και το αναγκαίο υγειονομικό υλικό.  Μόνο έτσι μπορεί να εδραιωθεί το κλίμα ασφάλειας,  εμπιστοσύνης  και αλληλεγγύης στην κοινωνία και να αποτραπούν φαινόμενα πανικού και υπερβολών στην διαχείριση αυτής της νέας  απειλής για τη Δημόσια Υγεία.»

 

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι κορωνοϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωναϊούς. Ο νέος κορωνοϊός ονομάζεται 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορωνοϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Γουχάν στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019. Ο 2019–nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως: Καταρροή – Πονόλαιμο – Πυρετό – Βήχα - Δυσκολία στην αναπνοή.

Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας. Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα.

Οι ιοί μπορούν ακόμα να μεταδοθούν μέσω των σταγονιδίων που καταλήγουν σε επιφάνειες δημόσιων χώρων - όπως σε τρένα και λεωφορεία ή σχολικά θρανία. Παρόλα αυτά, όπως εξηγούν οι ειδικοί, το αν αυτή η διαδικασία αποτελεί κύρια διαδρομή μετάδοσης, εξαρτάται από το πόσο ανθεκτικοί είναι οι ιοί στις επιφάνειες, ενώ υπάρχει η εκτίμηση πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματά του.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει εκδώσει συμβουλές για την προστασία από τον κορωνοϊό αλλά και ειδικές οδηγίες για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι ξενοδόχοι και τα σώματα ασφαλείας.

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.
  • Απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα όσους βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.
  • Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Πρέπει να ενημερώσετε εάν έχετε ταξιδέψει σε χώρα που έχει εμφανιστεί ο ιός, ή αν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
  • Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
  • Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, μόνο η μάσκα δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών
  • Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.
  • Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μετάδοση κορωνοϊού είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, τον ιό μεταδίδουν κυρίως άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.
  • Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο Covid-19 μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ