ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Samsung Galaxy S20 Ultra με την κάμερα των 108 MP

0

Είναι πλέον σαφές στις μέρες μας πως το λογισμικό και οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης είναι απείρως σημαντικότεροι από το hardware, όταν μιλάμε για τις καλύτερες κάμερες κινητών.

Εξίσου αληθές είναι βέβαια και το γεγονός πως το hardware συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του. Και πλέον η Samsung, που είχε αποδειχθεί εξαιρετικά συντηρητική εδώ τα τελευταία χρόνια, έκανε το μεγάλο βήμα με το Galaxy S20 Ultra.

Το οποίο έχει δύο καινοτομίες στην κάμερά του, τόσο αυτό τον θηριώδη σένσορα των 108 ΜΡ στη βασική του κάμερα, όσο και τον «περισκοπικό» τηλεφακό του 100x zoom!

Την ώρα που οι κινέζοι κατασκευαστές έχουν υιοθετήσει τα πολλά ΜΡ εδώ και κάναν χρόνο (όπως η Xiaomi με το Mi Note 10), η Samsung έγινε μόλις ο πρώτος μεγάλος κατασκευαστής που ενστερνίζεται τη νέα φιλοσοφία.

Μια φιλοσοφία που ισοδυναμούσε κάποτε με τη συνταγή της αποτυχίας, καθώς τα περισσότερα ΜΡ έκαναν τις φωτογραφίες χειρότερες, όχι καλύτερες. Τα μικρότερα pixels κατέληγαν σε μικρότερη ικανότητα συλλογής του φωτός.

Όσο οι κάμερες, οι επεξεργαστές και το software εξελίχθηκαν όμως, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Κι ενώ η κάμερα των 108 ΜΡ μπορεί να ακούγεται αστεία στους φωτογράφους, βγάζει νόημα όταν κατανοήσεις πώς ακριβώς μεταχειρίζεται η Samsung τη νέα τεχνολογία.

Στους σένσορες εικόνας η νέα τάση ακούει στο σλόγκαν «όσο μεγαλύτερος, τόσο καλύτερος». Οι κάμερες θέλουν φως για να καταγράψουν εικόνες και οι μεγαλύτεροι αισθητήρες συλλαμβάνουν περισσότερο φως. Κάθε αισθητήρας απαρτίζεται όμως από εκατομμύρια pixels που συλλέγουν το φως ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Όσο μεγαλύτερη ανάλυση έχει δηλαδή ένας αισθητήρας, τόσο μικρότερα θα είναι αυτά τα pixels και τόσο μικρότερη τελικά η πιθανότητα να καταγράψουν με ακρίβεια τις πληροφορίες χρώματος.

Το Galaxy S20 Ultra αντισταθμίζει αυτό το θέμα με έναν πραγματικά τεράστιο αισθητήρα. Και η ικανότητα συλλογής φωτός είναι πραγματικά αστρονομική εδώ. Ο θόρυβος της εικόνας συνεχίζει φυσικά να είναι ένα θέμα προς συζήτηση, η Samsung το λύνει όμως αυτό με μια νέα στρατηγική.

Ο αισθητήρας της συνδυάζει δεδομένα από γειτονικά pixels, μειώνοντας έτσι την ανάλυση της τελικής εικόνας και αυξάνοντας ουσιαστικά την ποιότητά της. Είπαμε, οι παλιοί δείκτες αξιολόγησης μιας φωτογραφίας είναι πλέον ανακριβείς.

Το Galaxy S20 Ultra υπόσχεται, στη θεωρία τουλάχιστον, πραγματικά διαφορετικές φωτογραφίες. Και πλέον ξέρουμε πως τα πολλά ΜΡ στις φωτογραφίες δεν είναι απλό διαφημιστικό τρικ.

newsbeast.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ