ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΑΓΡΟΤΕΣ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα για την επιβίωσή μας

0

Με τις πανελλαδικά συντονισμένες πολύμορφες κινητοποιήσεις και με το στήσιμο μπλόκων τις προηγούμενες μέρες, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες κλιμάκωσαν την πάλη τους για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.  Κατόπιν αποφάσεων τους, πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές, πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις και στήθηκαν μπλόκα, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της πάλης για να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που προκαλούν η εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ και η αντιλαϊκή πολιτική όλων των έως τώρα κυβερνήσεων. Είχαμε, κινητοποιήσεις και στο Ρέθυμνο (Μάντρες), από τους ΑΣ Πλατάνου, Μελάμπων, την ΕΑ Τυμπακίου και ΕΑ Ανωγείων, που κράτησαν «Θερμοπύλες» και την τιμή των όπλων. Με το επιχείρημα ότι οι κινητοποιήσεις ήταν υποκινούμενες από το ΚΚΕ κανείς άλλος α/κ σύλλογος δεν αποφάσισε συμμετοχή. ΝΑΙ, το ΚΚΕ με όλη τη διαθέσιμη δύναμη του στήριξε τα δίκαια αιτήματα και δράσης των α/κ. Κανένα άλλο κόμμα της αστικής τάξης δεν το έκανε. Για αυτό, δεν συμμετείχαν και οι άλλοι α/κ σύλλογοι. Ο κάθε αγρότης και βοσκός ας βγάλει τα συμπεράσματα του με βάση και πως περνά την οικογένεια του.

Να ποια ήταν τα υποκινούμενα αιτήματα:

Κατώτατες εγγυημένες τιμές, όπως στους εφοπλιστές.

Μείωση του κόστους παραγωγής και μέσω της μείωσης πετρελαίου, ρεύματος, όπως στους εφοπλιστές.

Αποζημίωση της ζημιάς από την δακοπροσβολή 100%

Έλεγχος των εισαγόμενων προϊόντων.

Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ

Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή στο 100%.

Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.

Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις επιδοτήσεις, οι οποίες προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.

Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα.

Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Αυτό είναι το πλαίσιο αιτημάτων που συνειδητά επέλεξαν α/κ σύλλογοι να μην συνταχτούν. Που συντάσσονται; Στη γραμμή συμβιβασμού και στο ίδιον όφελος. Ας προτάξουν ένα πλαίσιο. Δυο γραμμές σύγκρουσης και στο αγροτικό κίνημα, είναι σε εξέλιξη.

Οι δυσκολίες φέτος ήταν μεγαλύτερες. Η πρόσφατη ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση, που ψηφίστηκε σε αγροτικές περιοχές, δημιουργούσε προσδοκίες, ελπίδες, αυταπάτες για την πολιτική της. Έδινε και δίνει υποσχέσεις, ενώ αρκετοί αγρότες δίνουν «πίστωση χρόνου» παρότι η πολιτική της είναι αντιλαϊκή και ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Έγινε συστηματική προσπάθεια από τον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, με συκοφαντίες και ψέματα ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να μη βγει ούτε ένα τρακτέρ στα μπλόκα, όμως δεν τα κατάφεραν. Σε αυτήν την προσπάθεια αξιοποιήθηκαν εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, άλλοι παράγοντες, καθώς και κάποιοι «πρόθυμοι» αγρότες συνδικαλιστές που εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντά τους και έκαναν συντονισμένες ενέργειες για να αποδυναμωθούν οι κινητοποιήσεις.

Επιδρά ακόμα το γενικότερο κλίμα απογοήτευσης, μοιρολατρίας και ηττοπάθειας που καλλιεργείται συνολικά στον ελληνικό λαό, με αναφορές ότι οι αγώνες δεν κερδίζουν τίποτα, ότι δεν αλλάζει η κατάσταση. Ψέματα, λένε όλοι μαζί, διότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατακτήσεις που υπήρξαν με τα μπλόκα, όπως το αφορολόγητο, που έδωσε και δίνει σημαντική ανάσα για όλους τους παραγωγούς, η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι με τα μπλόκα οι αγρότες κατάφεραν να ανακόψουν μέτρα που είχαν δρομολογηθεί, όπως η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, η επιβολή του λεγόμενου «πράσινου τέλους» στο νερό κ.λπ., καθώς και άλλα που είχαν σχεδιαστεί. Και όλα αυτά κόντρα στην αδιαλλαξία των εκάστοτε κυβερνήσεων, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν εναντίον του αγροτικού κινήματος κάθε είδους συκοφαντία, αλλά και την αστυνομική και δικαστική βία.

 

Στέλιος Αλεξάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ