ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αγρότες: Ξεκίνησε τελικά η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων

0

Τα τεχνικά προβλήματα ξεπεράστηκαν, με αποτέλεσμα ΟΠΕΚΕΠΕ και υπουργείο να “ανοίξουν” το ΟΣΔΕ

Ξεπεράστηκε τελικά το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και έτσι χθες άνοιξε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων πολύ νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι, από χθες άρχισε η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2020, μέσω της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις των μέτρων για τα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους, καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σε ηλεκτρονική μορφή, από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του με απευθείας χρήση της εφαρμογής υποβολής αιτήσεων, κατόπιν εγγραφής στο on-line σύστημα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, ή μέσω Κέντρου Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν και δραστηριοποιείται στην περιοχή που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης του παραγωγού, αφού πρώτα εκδοθεί ο μοναδικός “κωδικός υποβολής αίτησης».

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 15η Μαΐου 2020, ημέρα Παρασκευή, ενώ για κάθε εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή, μέχρι την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020, θα επιβάλλεται ποινή ύψους 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων). Σε περίπτωση καθυστέρησης στην υποβολή μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή σε περίπτωση υποβολής αίτησης από την Τετάρτη 10 Ιουνίου και μετά), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού οδηγίες για την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2020.

Επισημαίνεται ότι η ορθή συμπλήρωση της αίτησης αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των παραγωγών. Τυχόν λανθασμένη δήλωση στοιχείων εκμετάλλευσης θα έχει ως συνέπεια την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό, καλούνται οι παραγωγοί να συμπληρώνουν τις αιτήσεις τους με τη δέουσα προσοχή και να προχωρούν στην οριστική υποβολή αυτών στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων.

Μάλιστα, ενώ άνοιξε χθες το μεσημέρι το ΟΣΔΕ, αμέσως μόλις έγινε γνωστό, ξεκίνησαν παραγωγοί να επισκέπτονται τα γραφεία της ΕΑΣΗ για να κάνουν τη φετινή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα η οργάνωση θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, ώστε να κάνει ευρύτερα γνωστή την έναρξη της διαδικασίας. Παράλληλα, θα ανακοινώσει και κίνητρα για να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερο κόσμο, όπως αυτό που είχε ανακοινώσει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της οργάνωσης Σταύρος Γαβαλάς, ότι δηλαδή όποιος παραγωγός καταβάλλει τοις μετρητοίς το αντίτιμο για τη δουλειά της ενεργοποίησης στην ΕΑΣΗ, θα του γίνεται αμέσως έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού.

Ωστόσο, όλα αυτά αναμένονται γραπτώς στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΑΣΗ, που μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως με την έναρξη της νέας εβδομάδας.

Κάλεσμα του προέδρου - «Ελάτε στην ΕΑΣΗ»

Ταυτόχρονα, ο Σταύρος Γαβαλάς είχε απευθύνει και κάλεσμα προς τον αγροτικό κόσμο να προτιμήσει τις Ενώσεις της Κρήτης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. «Καλά είναι τα λογιστικά γραφεία και οι ιδιώτες που έχουν ανοίξει γραφεία για να κάνουν τη δουλειά αυτή. Αλλά δεν παρεμβαίνουν στην αγορά των προϊόντων εκείνοι. Οι Ενώσεις είναι αυτές που παρεμβαίνουν», είχε πει στην εφημερίδα μας ο συνεταιριστής. Και είχε επισημάνει επίσης ότι το κεφάλαιο που δημιουργείται από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών πάλι στους ίδιους επιστρέφει, μέσω της ισχυροποίησης της οργάνωσης στον ρόλο παρέμβασής της σε διάφορα προϊόντα, όπως το κρασί και τα σταφύλια.

Την ίδια ώρα η είδηση ότι ξεκίνησε το ΟΣΔΕ να δέχεται τις αιτήσεις των παραγωγών προκαλεί ικανοποίηση στον κόσμο για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, πάρα πολλοί αγρότες περίμεναν με ανυπομονησία την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, για να υπάρξει και η αντίστοιχη πίστωση της Κάρτας του Αγρότη με τα ποσά της επιδότησης, τα οποία η Τράπεζα Πειραιώς τους τα προκαταβάλλει και τα κρατάει στη συνέχεια μόλις δοθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης μετά τις 16 Οκτωβρίου.

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι η προκαταβολή αντιπροσωπεύει το 70% της βασικής ενίσχυσης, που είναι γύρω στο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ αυτόματα στην “ενημέρωση” που έχουν οι παραγωγοί από τα ΑΤΜ βλέπουν το τελικό ποσό που τους έχει πιστωθεί μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ φορέα ενεργοποίησης δικαιωμάτων και υπέρ ΕΛΓΑ. Ακολουθεί τέλη της χρονιάς η αποπληρωμή των επιδοτήσεων. Συγκεκριμένα, η πληρωμή του υπόλοιπου 30% της βασικής ενίσχυσης συν το “πρασίνισμα”.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ