ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Δείτε πώς «πνίγεται» ο εγκέφαλος στα υγρά του μετά το εγκεφαλικό

0

Ερευνητές του νεοϋορκέζικου University of Rochester έδειξαν για πρώτη φορά πώς ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να κάνει το γλυφατικό σύστημα να πλημμυρίσει τον εγκέφαλο με υγρό, προκαλώντας έτσι πνιγμό στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το φαινόμενο αυξάνει και τις πιθανότητες εγκεφαλικού οιδήματος, υπερβολικής συσσώρευσης υγρού μέσα στον εγκέφαλο δηλαδή που μπορεί να έχει θανάσιμες συνέπειες.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε για την ώρα σε εγκεφάλους ποντικών, οι ερευνητές περιμένουν όμως πως η ανακάλυψή τους θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε σε βάθος τα εγκεφαλικά στους ανθρώπους.

Οι ίδιοι επιστήμονες ήταν εξάλλου που ανακάλυψαν το 2012 το γλυφατικό σύστημα, μια σειρά αγωγών στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου που απελευθερώνουν εγκεφαλονωτιαίο υγρό στους ιστούς του κεφαλιού, ώστε να απομακρυνθούν τοξικά κατάλοιπα και υπολείμματα πρωτεϊνών.

Αυτό μας λένε στο άρθρο τους στο περιοδικό «Science», πως το γλυφατικό σύστημα επιδρά κατά το ισχαιμικό επεισόδιο απελευθερώνοντας εγκεφαλονωτιαίο υγρό που πνίγει τα νεύρα.

Η εργασία έχει πιθανές συνέπειες, για μια μελλοντική θεραπεία του οιδήματος που έπεται συνήθως του εγκεφαλικού…

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ