ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύσκολη αποκριά για το ΚΗΦΗ του Δήμου Μυλοποτάμου

0

Πέρυσι τέτοιες μέρες γιορτάζαμε τις αποκριές, με το ΚΗΦΗ γεμάτο από τους ηλικιωμένους μας , τραγουδούσαμε μασκαρευoμαστε λέγαμε του κόσμου τα αστεία....., και να που φέτος, εδώ και 4 βδομάδες και δεν ξέρω για πόσο ακόμα, υπολειτουργούμε ή για να είμαι απόλυτα ακριβής απλώς ανοίγουμε εγώ και η συνάδελφός μου κα Άννα Αγγουριδακη το χώρο και αυτό είναι όλο. Έρχονται δυο ή τρεις ηλικιωμένοι, πίνουν ένα καφέ και φεύγουν. Αμηχανία, στεναχώρια, μαράζωμα. Ο λόγος για όλο αυτό ; Δεν έχουμε προσωπικό για τη φροντίδα των ηλικιωμένων.!

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τωρινό. Κατά περιόδους δημιουργείται αυτά τα 18 χρόνια ύπαρξης του ΚΗΦΗ καθώς κανένας δεν έχει έγνοια για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Δομής. Έτσι λοιπόν όταν υπάρξει το οποίο πρόβλημα δεν υπάρχει κινητοποίηση για να λυθεί άμεσα ..

Και έτσι φτάνουμε στη σημερινή εικόνα, που δημιουργεί θλίψη για πολλούς λόγους…

Έτσι βλέπουμε όταν παίρνει ο οδηγός άδεια οι ηλικιωμένοι δεν έρχονται ,γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να στείλουν κάποιο άλλο οδηγό να τους φέρει.Δεν χρειάζεται να έχει 2 οδηγούς η Δομή που δεν προβλέπονται,άλλωστε . Όλα αυτα δειχνουν ότι δεν είναι σε προτεραιότητα η απρόσκοπτη λειτουργία της και κάνουμε χάρη τους ηλικιωμένους μας. Όμως αν και εφόσον υπάρχει έγνοια των Διοικούντων πάντα υπάρχουν λύσεις .

Απο τον Ιούνιο συνταξιοδοτήθηκε η μια εκ των δυο κοινωνικών Φροντιστών, ενώ τέλος Αυγούστου παραιτήθηκε και η άλλη Κοινωνική Φροντιστρια, για προσωπικούς της λόγους, (το κατ ελάχιστον προσωπικό τη Δομής είναι 1 νοσηλεύτρια/ης που είναι και υπεύθυνη /ος της Δομής, 2 Κοινωνικοί Φροντιστές, 1 Βοηθητικό Προσωπικό και 1 Οδηγός που εξυπηρετεί και τις ανάγκες του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" ).

Όπως καταλαβαίνετε η Δομή δε μπορεί να λειτουργήσει με 2 άτομα προσωπικό για 22 εως 25 μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους για λόγους ασφαλείας.

Το αίτημα στον ΑΣΕΠ για τις νέες προσλήψεις έγινε τον Οκτώβριο (ενώ το πρόβλημα ανέκυψε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο !!!)

Έγινε θέμα το αυτονόητο για να μη διακοπεί η λειτουργία της Δομής. Έτσι υπογράφηκε μια δίμηνη σύμβαση για δυο Κοινωνικούς Φροντιστές και με τη λήξη τους υπογράφηκαν άλλες δύο συμβάσεις οι οποίες έληξαν στις 2 Φεβρουαρίου.

Παρά τις προσπάθειες μας και την πρόταση μας για άλλες 2 δίμηνες Συμβάσεις για να μην διακοπεί η λειτουργία της Δομής, ή έστω 1 μόνο δίμηνη σύμβαση για να μπορέσει να λειτουργήσει έστω και με υπερβάσεις η Δομή ,δεν κατέστη δυνατόν , γιατί η Περιφέρεια δε θα κάλυπτε το κόστος αν ερχόταν η απάντηση απο τον ΑΣΕΠ και γινόταν οι προσλήψεις στο μεταξύ διάστημα. ¨Έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες και απάντηση δεν έχει έρθει….αλλά κι αν ακόμα έρθει σήμερα η απάντηση από τον ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις δε θα γίνουν σε λιγότερο από ένα μήνα αν ληφθούν υπόψη οι χρόνοι δημοσίευσης,μοριοδότησης ,ενστάσεων, κλπ. Αυτό τουλάχιστον λέει η εμπειρία μας.

-Δημιουργεί θλίψη το γεγονός ότι μια τόσο λειτουργική και δημιουργική δομή - με δράσεις που ενεργοποιούν, δίνουν χαρά ζωντάνια και πνευματικότητα, που περιθάλπουν και προστατεύουν τους ανθρώπους μας- είναι έρμαιο της αδιαφορίας. Προς τους αρμόδιους , (Δήμαρχο Πρόεδρο , Διευθυντή Κοινωφελούς )έχω επικοινωνήσει επισημαίνοντας τα προβλήματα και ζητώντας και συζητώντας λύσεις…..ωστόσο όταν δεν είναι πρώτη προτεραιότητα η απρόσκοπτη λειτουργία της Δομής πάση θυσία γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που χρειάζονται διαρκή φροντίδα & όχι περιστασιακά, σαφώς και δεν είναι εύκολες οι λύσεις!

-Δημιουργεί θλίψη και απογοήτευση επίσης το γεγονός ότι αν και ενημερώθηκαν –όπως οφείλουμε να πράξουμε- τα παιδιά των ωφελουμένων του ΚΗΦΗ και αρχικά έδειξαν να ευαισθητοποιούνται, αφήνουν τελικά το ΚΗΦΗ αβοήθητο,δηλαδή άφησαν τούς γονείς τους αβοήθητους ,γιατί οι γονείς τους είναι το ΚΗΦΗ.

Η εικόνα ωστόσο που βγαίνει από όλα τούτα είναι ακόμη πιο δυσοίωνη, γιατί προβάλλει την κοινωνία του μέλλοντος. Μια κοινωνία αδιάφορη και ανίκανη να συνδράμει τα πιο αγαπητά και πιο αδύναμα μέλη της.

Οι Κοινωνικές Δομές δεν είναι υπόθεση ενός ή δύο προσώπων. Καταλήγουν να φαίνονται έτσι όταν λειτουργούν κάπως πιο αποτελεσματικά σε ένα χώρο κι ένα τόπο που η κοινωνική πρόνοια για όλες τις ευάλωτες ομάδες είναι είτε ανύπαρκτη, είτε εξαντλείται στη γραφειοκρατία της και σε ένα είδος σπασμωδικής εποχιακής φιλανθρωπίας. Κατά προτίμηση Χριστούγεννα και Πάσχα...

Λειτουργήσαμε ως σήμερα με αγάπη και διαρκή, αμείωτη φροντίδα προς τους ηλικιωμένους ανθρώπους της περιοχής μας. Σας ενημερώνουμε με πως το ΚΗΦΗ Περάματος πλέον αδυνατεί να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες που ως τώρα μέσα από μεγάλες υπερβάσεις προσέφερε. Η επιβίωσή του επαφίεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και σε όλους όσους θεωρείτε αναγκαία την ύπαρξή του!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ