ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επαφές Αντιπεριφερειάρχη Ν. Καλογερή με τους αρμόδιους φορείς για την ενεργειακή επάρκεια και ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης

0

Επαφές με τους αρμόδιους φορείς για τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια και ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης είχε στην Αθήνα ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, αρμόδιος για τα θέματα Ενέργειας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Καλογερής.

Ειδικότερα στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκο Μπουλαξή, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής έθεσε το καίριο θέμα κάλυψης της ζήτησης κατά την προσεχή τουριστική περίοδο. Ο κ. Μπουλαξής διαβεβαίωσε τον Αντιπεριφερειάρχη για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, αναλύοντας τις εναλλακτικές με τις οποίες θα ενισχυθεί το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης. Παράλληλα, ο κ. Μπουλαξής παρουσίασε το σχεδιασμό της ΡΑΕ για την Κρήτη στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την πλήρη διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω των δύο υποβρυχίων καλωδίων. Όπως ανέφερε ο κ. Μπουλαξής, η ΡΑΕ μελετά τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων στον Αθερινόλακκο και μετατροπή τους σε τεχνολογίες φιλικότερες προς το περιβάλλον, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων για την επίτευξη της διεσπαρμένης παραγωγής.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Ιωάννη Μάργαρη και τον Διευθυντή Νέων Έργων Μεταφοράς Κωνσταντίνο Τσιρέκη, με τους οποίους συζήτησε την πορεία των διαδικασιών των δύο διασυνδέσεων του νησιού με το ηπειρωτικό δίκτυο, θέτοντας στο τραπέζι συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν ανακύψει. Σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης του μικρού καλωδίου που θα συνδέσει τα Χανιά με την Πελοπόννησο, ο κ. Καλογερής έθιξε το θέμα της ολοκλήρωσης των έργων επί της εθνικής οδού το συντομότερο δυνατό και ειδικότερα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ διαβεβαίωσαν τον Αντιπεριφερειάρχη για την επιτάχυνση των εργασιών, θέτοντας ορίζοντα ολοκλήρωσης της μικρής διασύνδεσης το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ ενημέρωσαν τον Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, που αναμένεται να λύσει οριστικά το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Κρήτης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΑΔΜΗΕ, οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν το προσεχές διάστημα και οι εργασίες υλοποίησης του έργου προγραμματίζονται να ξεκινήσουν εντός του Καλοκαιριού.

Τέλος, το σημαντικό θέμα της ηλεκτροκίνησης, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξής της στην Κρήτη αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη με εκπροσώπους του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Οι εκπρόσωποι του ΚΑΠΕ ανέλυσαν το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης σε εθνικό επίπεδο και συζήτησαν διεξοδικά τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί η Περιφέρεια Κρήτης να προωθήσει την βιώσιμη κινητικότητα στο νησί.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ