ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ερώτηση ΚΚΕ για τις απολύσεις 24 συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Ρεθύμνης

0

      Στις 12/2/2020 είκοσι τέσσερις συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Ρεθύμνης απολύθηκαν από τη δουλειά τους, ύστερα από 50 και πλέον μήνες συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας στην ίδια πάντα υπηρεσία και με την ίδια ειδικότητα. Οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως και χιλιάδες συνάδελφοί τους σε όλη την Ελλάδα, αφού πέρασαν από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, εργάστηκαν στον δήμο με διαδοχικές ανανεωνόμενες 8μηνες συμβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/3 από αυτούς είναι πολύτεκνοι και οι άλλοι έχουν σοβαρές ανάγκες (οικογένειες, παιδιά που σπουδάζουν κλπ). Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η απόλυσή τους θα δημιουργήσει σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, αφού μετά  την ομηρία χρόνων καταλήγουν στον δρόμο της ανεργίας.

Το ΔΣ Ρεθύμνης δύο φορές, με ομόφωνες αποφάσεις του, είχε διαπιστώσει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, ότι και μετά τις προσλήψεις της 3Κ είναι αναγκαίοι στην υπηρεσία, στην οποία υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις. Για να καλυφτεί, μάλιστα, ένα μέρος αυτών των ελλείψεων ο δήμος Ρεθύμνης δαπανά 1.600.000 ευρώ τον χρόνο (σχεδόν το 30% των ετήσιων εσόδων καθαριότητας) για μια εργολαβία καθαριότητας, που απασχολεί περί τα 35 άτομα προσωπικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι 24 απολυμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη σταθερή εργασία. Σ’ αυτό τον αγώνα έχουν την συμπαράσταση των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Ρεθύμνης μέχρι σήμερα ζουν την κοροϊδία και τον εμπαιγμό  διαχρονικά των κυβερνήσεων που ακολουθούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «ανακύκλωση» της ανεργίας και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, αρνούνται σκόπιμα εδώ και χρόνια τις προσλήψεις, παρά τα χιλιάδες κενά στους δήμους, επιδιώκουν να οδηγήσουν κρίσιμους τομείς όπως είναι η καθαριότητα σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, αλλά και τον εμπαιγμό των δημοτικών αρχών που συναινούν στη διατήρηση της εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα  οι συμβάσεις των 24 εργαζόμενων στην καθαριότητα του Δήμου Ρεθύμνης και να γίνουν -με κρατική χρηματοδότηση- όλες οι απαιτούμενες νέες προσλήψεις. Να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ